Stranden i Plakias på Kreta

Strendene rundt Plakias

Det beste med Plakias er kanskje nærheten til alle de flotte strendene, hver og en med en egen atmosfære og særtrekk. Finn din favorittstrand og oppdag flere nye! Her kan du lese mer om hvilke strender som er vel verdt et besøk.

Plakias Beach

Stranden i Plakias er en del av en av Kretas lengste strender. Stranden består av småstein blandet med finkornet sand og vannet er grunt på flere steder, hvilket gjør Plakias Beach et populært utfluktsmål for barnefamilier. Her er det sjeldent trangt om plassen og passer for deg som vil komme bort fra de største og mest folksomme strendene. I den ene enden av strandpromenaden er det en nudiststrand, som faktisk anses å være en av verdens tolv beste nudiststrender!

Souda Beach

Souda Beach ligger vakkert til, omgitt av fjell og frodig vegetasjon. Klippene beskytter stranden fra høye bølger og gir et rolig og stille badevann. Blir du sulten av badingen er det tavernaer i den ene enden av stranden. Også Souda Beach er populær blant nudister, men du bør ikke bekymre deg om du ikke ønsker å kaste badeklærne, stranden er lang og bred med god plass til alle.

Agios Pavlovs sanddyner

Agios Pavlovs sanddyner

Agios Pavlovs sanddyner, også kalt Cape Melissas Sandhills, er en av Rethymnon-områdets ukjente perler. Her er landskapet vilt og majestetisk, med gigantiske sanddyner så langt øye kan se. Da stranden er stor oppleves den ofte som folketom og det krystallklare vannet er ideelt for snorkling.

Damnoni Beach

Den 500 meter lange stranden Damnoni Beach ligger i byen med samme navn og her er naturen vakker og urørt. Stranden består for det meste av sand, og vannet er krystallklart, men pass på – det blir raskt dypt. På den vestre siden renner en elv som kan krysses via en fin liten bro, og det er på den delen av stranden det er mest liv. Du kan leie solsenger og parasoller flere steder på Damnoni Beach, og det er også et par strandrestauranter, dusjer og toaletter om du skulle ønske å skifte. Vil du prøve en fartsfylt vannsportsaktivitet tilbys windsurfing og vannski.

Prevelistranden på Kreta

Preveli Beach

Når du er i Plakias må du ta turen til den mye omtalte Prevelistranden, også kalt Lake Preveli og Phoenix. Stranden ligger ca.1 mil utenfor Plakias og er et spektakulært syn; Preveli Beach ligger nemlig ved munningen av ravinen Kourtaliotis Gorge, som elven the Great River renner gjennom. Klippeveggene strekker seg nesten 600 meter rett opp i været og med sine tre kilometer er ravinen et av områdets mest kjente naturfenomen.

Som om denne heftige ravinen ikke var nok så vokser det en palmeskog ved Preveli Beach, det er et palmeslag som heter Theophrastus og denne finnes kun på Kreta. Palmene vokser på begge sidene av elven som snor seg gjennom området og fører tankene hen til mer tropiske strøk. Noen anser til og med at utsikten er bedre enn selve stranden!

Hvil deg i skyggen av palmene, gå langs elven, slå deg ned å ta en matbit ved den lille tavernaen og hopp i det krystallklare vannet. Her er dog temperaturen noe lavere enn ellers på Kreta, siden elven the Great River møter havet akkurat her. Stranden består av grus med større steiner på bunnen.

Den vanligste måten å komme seg til Preveli Beach er med bil, for så fortsette til fots nedover en lang og bratt lang trapp. Vær obs på at denne nedstigingen kan være besværlig for barn og eldre. En enklere måte å komme seg hit på er med båt fra Plakias eller Agia Galini.

Klisidi Beach

Klisidi er en liten strand som ligger ganske bortgjemt, noe som har gjort den populær blant nudister. Det er ikke helt enkelt å komme til Klisidi Beach da du må klatre ned til stranden, så flip flops er ikke å anbefale!

Schinaria Beach

Schinaria Beach er en liten strand, blandet med sand og småstein, med dypt krystallklart vann. Her er det et yrende naturliv og på stranden er det små dammer med ferskvann som kommer fra kildene i fjellet Kouroupa. Dammene er omkranset av frodige vekster og minner om et tropisk landskap. Stranden er også populær blant dykkere og det ligger et dykkesenter som tilbyr ekspedisjoner både dag og natt.

Kalypso Fjord

Kalypso Fjord er en beskyttet liten vik som ligger mellom to enorme klipper, og før i tiden var dette et gjemmested for pirater. Her får du virkelig en følelse av å være på en avsidesliggende og skjult liten perle siden stranden ikke er mer enn 2 meter bred og vannet er brådypt. Det dype, krystallklare vannet gjør Kalypso Fjord perfekt for snorkling og det er også mulig å få dykkerundervisning her.

Kalypso bay på Kreta

Triopetra Beach

Stranden Triopetra ligger ved foten av fjellet Siderotas, og hit kommer du enklest med bil. Triopetra er egentlig to strender, som deles av en liten halvøy. Ved kanten av halvøya, ute i havet, reiser tre imponerende klipper seg – derav navnet Triopetra, ”tre klipper”.

Lille Triopetra

Den første stranden er kjent som ”Lille Triopetra”, eller Koumado, og ligger sør for de tre klippene. Ved den ene enden av stranden renner den lille elven Akoumianos ut, og deler Lille Triopetra fra den vakre stranden Agios Pavlos. På Lille Triopetra er det noen få tavernaer og parasoller kan leies. Her er det også en liten havn hvor du kan besøke et vakkert kapell, som ligger oppe på en topp.

Vestre Triopetra

Triopetras hovedstrand kalles ”Vestre Triopetra”eller Chatzi, og ligger vest for de tre klippene. Her kan du nyte en deilig sandstrand og krystallklart vann. Siden stranden ligger mot vest er det noe mer vind med høyere bølger, men solnedgangen er helt fantastisk. Her er det et større tilbud av tavernaer og parasoller enn ved Lille Triopetra.

Frangokastello

En av de mest kjente strendene i området er Frangokastello, som ligger inntil den berømte venetianske borgen med samme navn. Her er det en deilig sandstrand og grunt asurblått vann – perfekt for barnefamilier.

Ammoudi Beach

Ved stranden Ammoudi Beach, ca. 4 kilometer utenfor Plakias, blir du møtt av tykk, hvit sand blandet med steiner. Det klargrønne vannet gjør at stranden er populær for dykking og det er et dykkersenter her. Parasoller finnes og kan leies, ellers gir trærne her en deilig, naturlig skygge. Melder sulten seg er det også et par tavernaer for lunsj og snacks.

Ammoudaki Beach

Ammoudaki Beach er en av de strendene som ligger nærmest Plakias, og er en av de mindre og mest bortgjemte. Her er det solsenger og parasoller til leie, og ønsker du restauranter eller andre fasiliteter ligger det ca. 10 minutters gange fra stranden. Ammoudaki Beach er også ganske populær blant nudister, så du bør regne med at de fleste av de besøkende har latt badeklærne bli igjen hjemme.