Pass, ID-kort og visum

Alle som skal ut å reise må ha gyldig pass eller ID-kort gyldig for reise innen Schengen, også spedbarn. Du må selv kontrollere at dokumentene er gyldig i hele perioden du er på reise. I tillegg gjelder det for de aller fleste land utenfor Schengen at passet må være gyldig i minst 6 måneder etter planlagt hjemkomst. Du er selv ansvarlig for å sjekke at passet eller ID-kortet ditt har riktig gyldighet i samsvar med det landet du skal besøke. Passet eller ID-kortet må på ingen måte være skadet, da et ødelagt reisedokumenter ikke er gyldig. Sørg også for å ha minst en ledig side i passet.

Pass er eneste gyldige legitimasjon for norske statsborgere på reise i store deler av verden. Innenfor Schengen-området er også ID-kort, det med rød ledetekst, gyldig som reisedokument. Det er dog viktig å merke seg at vi også har reiser til land i Europa som ikke er en del av Schengen-samarbeidet. Pass eller ID-kort må fremvises ved innsjekking på fly og hotell, ved bruk av banktjenester med mer. Vi anbefaler derfor at du alltid har med deg pass eller ID-kort når du reiser ut av Norge. For ytterligere informasjon om pass og ID kort, kontakt politiet i din kommune.

Skal du på cruise?

Da er det kun pass som gjelder og det må alltid være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst, uavhengig av reiserute og/eller cruiseselskap.
 


 

Viktig informasjon

Apollo er ikke ansvarlig for følgene av at reisende ikke har gyldig pass eller visum. Det kreves visum for innreise til visse land, og det er den reisendes eget ansvar å sørge for å ha gyldig visum, se paragraf 7.2 i reisevilkårene. Søknad om visum håndteres av det enkelte lands ambassade/konsulat. 

Nedenfor gir vi et sammendrag av de kravene som gjelder for Apollos aktuelle reisemål. Informasjonen gjelder kun for reiselengder presentert i Apollos program. Vi tar forbehold om endringer og henviser til det enkelte lands ambassade/konsulat og til Utenriksdepartementets reiseinformasjon.

Ikke norsk statsborger?

All informasjon på denne siden gjelder norske statsborgere som er født i Norge. Reisende som ikke er norske statsborgere, reisende med norsk fremmedpass og norske statsborgere som er født under en annen nasjonalitet må selv undersøke passreglene og om de trenger visum og sørge for å ha gyldig innreisetillatelse til landet de skal besøkes. Det søkes om visum/ innreisetillatelse til det enkelte lands ambassade/konsulat. 

Hjelp til å søke visum?

Vi i Apollo samarbeider med Comet Consular Services om visumsøknader. De hjelper deg på en trygg og enkel måte med visumsøknaden din. Når du bruker deres tjeneste slipper du selv å møte opp på ambassaden. Les mer om visumtjenesten her.

Vi anbefaler at du søker visum i god tid før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle endringer i informasjonen nedenfor. 

Albania

 

Saranda:
Viktig om pass! For å reise til Saranda må du gi oss passopplysninger for deg og ditt reisefølge i god tid før avreise. Registrer dine passopplysninger her. OBS! Da passopplysninger sendes før ankomst, er det ikke mulig å reise med nødpass til Saranda.
 

OBS! Viktig informasjon for deg som reiser med barn til Albania via Korfu. De lokale myndigheten krever i visse tilfeller dokumentasjon om du reiser med barn. Ta del av viktig informasjon og finn dokument/skjema for utfylling for Saranda.

 

Durres Riviera:
Reiser du til Durres Riviera med barn under 18 år, kan du i enkelte tilfeller måtte vise fram dokumentasjon ved innreise. Vi ber deg derfor ta del av viktig informasjon om innreise.

Ungdom under 18 år: Ungdom under 18 år kan ikke reise inn i Albania uten følge av minst en forelder, eller eventuelt uten følge av minst en annen voksen person. Ved sistnevnte tilfelle må det fremvises en skriftlig bekreftelse fra foreldrene om at barnet har tillatelse til å reise med denne personen. Denne må være bekreftet at notarius publicus (tingretten, byfogden i Oslo og ev. hos lensmann i de steder det ikke finnes tingrett).​

Visum kreves ikke for opphold i inntil 90 dager. Passet må være gyldig i min. 3 måneder etter hjemreisedato. Albanias Ambassade i Stockholm: tlf. +46 8 731 09 20.

Australia

Visum kreves. Elektronisk visum (ESTA) utstedes normalt for opphold inntil 3 måneder av gangen innenfor en 12 måneders periode. Se mer og søk ESTA her eller kontakt Australias Ambassade. Vær også oppmerksom på meget strenge karanteneregler for innreise til Australia. Nærmeste ambassade er i København: tlf. +45 7026 3686.

Bosnia-Hercegovina

Visum kreves ikke. Passet bør være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst. Bosnia-Hercegovinas Ambassade i Oslo: tlf. 22 54 09 60.

Brasil

Nordmenn trenger kun pass for innreise til Brasil, og turister kan oppholde seg i Brasil i inntil 90 dager uten visum. Vi gjør oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg og Apollo har ikke ansvar for om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Sett deg inn i UDs reiseinformasjon for Brasil om du har planer om å reise. 

Bulgaria

Visum kreves ikke for opphold i inntil 90 dager. Passet må være gyldig i 3 måneder etter hjemkomst. Bulgarias Ambassade i Oslo: tlf. 22 55 40 40.

Cuba

Visum og reiseforsikring kreves. Gyldige forsikringspapirer på engelsk skal fremvises ved ankomst. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

 

Har du kjøpt reiseforsikring gjennom Apollo kan du laste ned Goudas forsikringsbevis på engelsk her. Ta med et eksemplar for hver person forsikringen gjelder for. Alt du behøver å gjøre er å fylle inn navn. Kan du ikke fremvise gyldig reiseforsikring ved ankomst må du tegne en forsikring i et kubansk forsikringsselskap som koster ca. 2,5 CUC pr. dag. 

Reisende med rutefly til Cuba
Turistvisum for inntil 30 dager koster kr 475,-.

 

Dokumenter som kreves:
- Ferdigfrankert returkonvolutt med navn og adresse.
- Kopi av passbestillingsbekreftelse på reisen og betalingstransaksjonen av visumgebyret.
Søknadsskjema for visum (må fylles ut med blokkbokstaver).

 Annet:
- Visumet betales til kontonummer 7058.05.79556. Fullt navn og transaksjonsinformasjon må vises på bankutskriften.
- Turistvisumet koster kr 475,-.
- Søknaden sendes til Den kubanske ambassaden, se adressen nedenfor.

 

Ambassade i Oslo
Oscarsgate 78 B, 0244 Oslo
Tlf.: 23 08 32 63/Faks: 23 08 32 61

Les mer på den kubanske ambassades hjemmeside

 

Du kan også søke visum via Comet Consular Services

De forente arabiske emirater

Visum kreves. Visum med gyldighet i 30 dager fås på flyplassen ved ankomst til De forente arabiske emirater. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst. Skadet/ødelagt pass kan ikke benyttes. Nødpass aksepteres ikke. Vær oppmerksom på at stempel fra Israel i passet kan føre til visumavslag.

Utenlandske statsborgere må kontakte ambassaden for informasjon om passregler og visumkrav. Utenlandske statsborgere kan også kontakte Apollo på telefon 21 01 75 40 for å få hjelp til visum mot et gebyr på kr 900,– pr. person; frist senest 14 dager før avreise. De forente arabiske emiraters ambassade i Oslo: tlf. 22 12 24 22.

Vær oppmerksom på strenge regler for hva du kan ta med inn til De forente arabiske emirater, vi ber deg også lese listen over hvilke medikamenter det ikke er tillat å innføre. Følg linken til United Arab Emirates Ministry of Health & Prevention og sjekk hva som gjelder. 

Den dominikanske republikk

Visum kreves ikke for norske statsborgere. Ved ankomst kjøpes et 30 dagers turistkort på flyplassen, ca. 10 USD (betales kontant). Skal man være lenger enn 30 dager, kan man opplyse om dette ved ankomst og få et nytt turistkort som er gyldig i ytterligere 30 dager. 

Det er viktig å merke seg at de lokale myndighetene krever passinformasjon før ankomst. Også myndighetene i USA krever disse opplysningene pga. overflyvning i amerikansk luftrom, såkalt Secure Overflight Information.

Reisende som ikke er norske statsborgere må kontakte Den dominikanske republikks ambassade i Stockholm. Tlf. +46 8 667 4611, e-post: [email protected]

Ved utreise betales en utreiseskatt kontant på 20 USD for opphold inntil to uker og 25 USD for lengre opphold.
 

Egypt

Visum kreves. Reiser du med Apollos charterfly til Hurghada, kjøper og betaler du visum ved bestilling. Visum utleveres på Hurghada flyplass ved ankomst. Du trenger ikke fylle ut egen visumsøknad. Reiser du på egen hånd må du ordne visum selv. Dette koster p.t. 250 NOK. Visum kan søkes på forhånd hos Egypts Ambassade i Oslo eller kjøpes ved ankomst. Nødpass/håndskrevne pass ikke er tillatt for reiser til Egypt. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomstdato.

Egypts Ambassade i Oslo, tlf. 23 08 42 01/02.

Frankrike

Visum kreves ikke. Frankrikes Ambassade i Oslo, tlf. 23 28 46 00.

Hellas

Visum kreves ikke. Hellas' Ambassade i Oslo: tlf. 22 44 27 28.

Hong Kong

Visum kreves ikke for opphold inntil 90 dager. Dersom man reiser mellom Hong Kong (inkl. Macau) og Kina regnes imidlertid dette som én utreise/innreise, og det vil være nødvendig med såkalt "Double Entry Visa" eller "Multiple Entry Visa". Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Hong Kongs Ambassade i Oslo: tlf. 22 49 20 52.

India

Visum kreves.
For reiser opp til 30 dager
Norske statsborgere kan søke om E-visum til India. Visum må søkes om senest fire dager før avreise. Søk visum her.

For reiser over 30 dager
Skal du være borte mer enn 30 dager, kontakter du BLS International Services eller Comet Consular Services for søknad om visum.
 

Du er selv ansvarlig for at gyldig visum til India er utstedt før avreise. Manglende visum gir ikke grunnlag for refusjon av innbetalt beløp, og vi anbefaler derfor at du forsikrer deg om at du får visum før du bestiller reisen.

Er du ikke norsk statsborger må du selv sjekke med Indias Ambassade om hvordan du søker visum til India. Indias Ambassade i Oslo: tlf. 24 11 59 10. 

Indonesia

Visum kreves ikke for opphold inntil 30 dager. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Indonesias Ambassade i Oslo: tlf. 22 12 51 30
Se mer på ambassadens nettside.

Italia

Visum kreves ikke. Italias Ambassade i Oslo: tlf. 23 08 49 00

Jamaica

Visum kreves ikke. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Jamaicas Konsulat i Oslo: tlf. 22 56 00 40

Jordan

Visum kreves. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst. Reisende med nødpass må søke om visum på forhånd (se kontaktinformasjon nedenfor). Single entry-visum kan kjøpes ved ankomst. Det koster 40 JOD og skal betales kontant, dette er gyldig i en måned. 

Jordans Konsulat i Oslo: tlf.: 22 68 38 60
Jordans Ambassade i Brüssels nettside.

Kina

Det er visumplikt for norske statsborgere. Det er ikke mulig å utstede midlertidig innreisetillatelse på flyplassene i Kina for reisende uten visum eller med ugyldig visum. For informasjon om turistvisum, se den kinesiske ambassadens hjemmesider. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

For reiser til Hong Kong og Macau gjelder særskilte regler. Se informasjon under "Hong Kong".

Reisende har selv ansvar for å kontrollere at visumet deres er gyldig for den perioden de planlegger å oppholde seg i Kina.

Transitt
I følge Den kinesiske ambassaden i Oslo sine hjemmesider kan man imidlertid oppholde seg på flyplassen inntil 24 timer ved transitt, les mer på Den kinesiske ambassadens nettside.

Kinas Ambassade i Oslo: tlf. 22 49 05 70.

Kroatia

Visum kreves ikke. Kroatias Ambassade i Oslo: tlf. 23 01 40 50.

Kypros

Visum kreves ikke. Kypros' Ambassade i Stockholm: tlf. +46 8 245 008. 

Maldivene

Visum kreves. Norske statsborgere kan få turistvisum (gyldig 30 dager) ved innreise. Oppdaterte innførselsbestemmelser for Maldivene finnes på Maldives Custom Service.  

Malta

Visum kreves ikke. Maltas Konsulat i Stockholm: tlf. +46 8 677 54 00.

Marokko

Visum kreves ikke av norske statsborgere ved opphold i mindre enn 3 måneder. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.
Marokkos Ambassade i Oslo: tlf. 23 19 71 50.

Mauritius

Visum kreves ikke. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.
Mauritius' Ambassade i London: tlf. +44 20 7581 0294-8.

Mexico

Visum kreves ikke. Man kan oppholde seg i landet i inntil 3 måneder som turist. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.
Mexicos Ambassade i København: tlf. +45 39 61 05 00.

Viktig!

Registrering av personopplysninger
Når du reiser til Mexico må du registrere dine personopplysninger i forkant (navn, personnummer og kjønn). Bakgrunnen til dette er at vi flyr over amerikansk luftrom, såkalt Secure Overflight Information.

Flyselskapet må ha informasjonen til alle reisende senest 5 dager før avreise. Du kan likevel bestille en reise senere enn fem dager før avreise, men da må du må registrere passinformasjonen din omgående.
  

Meksikanske statsborgere under 18 år
Fra 24. januar 2014 gjelder nye krav til dokumentasjon ved utreise fra Mexico for meksikanske statsborgere under 18 år som reiser alene eller i reisefølge uten begge foreldre. Ta kontakt med Mexicos Ambassade for ytterligere informasjon.

Montenegro

Visum kreves ikke for reiser inntil 90 dager. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.
 

Oman

Visum kreves. Vi anbefaler at man søker visum online i god tid før ankomst til Oman. Visumet er gyldig i 30 dager fra utstedelsedato. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst. 
Omans Ambassade i Berlin: tlf. +49 30 810 05 10.
E-post: [email protected]
Man-fre kl. 10.00-15.00
Omans Ambassades nettside. 
Visum kan også søkes via Comet Consular Services.

Portugal

Visum kreves ikke. Portugals Ambassade i Oslo: tlf. 23 33 28 50.

Qatar

Det kreves ikke visum for norske borgere som reiser på ordinære pass og oppholdet kan da vare i 90 dager i en 180-dagers periode. Passet må være gyldig minst 6 måneder etter innreisedatoen, og det må ved innreise kunne fremlegges returbillett eller flybillett videre til et annet land. Nødpass (oransje farge), provisorisk pass (grønn farge), reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) og reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument til Qatar.

For mer informasjon, kontakt Qatars Konsulat i Stockholm: tlf. +46-8-511 6590 00.

Russland

Visum kreves. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Du kan søke visum til Russland på egen hånd hos Comet Consular Service eller  TASS Travel Assistance Services AS. Følg deres instruksjoner ved bestilling av time og utfylling av søknadskjema. Ta med pass, utfylt visumsøknad, ett passfoto, invitasjonsbrev utstedt av russisk politimyndighet (OVIR) samt kopi av reiseforsikringen. Invitasjonsbrevet får du ved å kontakte hotellet du har bestilt opphold på (se din billett). Har du bestilt kun flyreise ber vi deg kontakte TASS for mer informasjon om hvordan du får et invitasjonsbrev. Invitasjonsbrev kan ikke søkes via Apollo. 

Visum til St. Petersburg, Kaliningrad og Vladivostok:  

Seychellene

Visum kreves ikke. Turistvisum for opphold inntil 1 måned utstedes ved ankomst. Ved innreise må du kunne fremvise gyldig utreise-/returbillett og oppgi hvor du skal bo. Les mer på sidene til Seychelles Tourism Board.

Spania

Visum kreves ikke. Spanias Ambassade i Oslo: tlf. 22 92 66 90.

Sri Lanka

Visum kreves og må kjøpes på forhånd. Dette koster ekstra og betales i sin helhet av den reisende. Søk om visum her.
Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Storbritannia

Visum kreves ikke. Passinformasjonen må registreres i flybestillingen før innreise og kan gjøres ved innsjekk. 
Storbritannias Ambassade i Oslo: tlf. 23 13 27 00.

Sør-Afrika

Visum kreves ikke. Passet må være gyldig i 3 måneder etter hjemreise. Passet må inneholde minst to blanke sider for hver inn-/utreise.

Fra 1. juni 2015 kreves det fødselsattest med apostille for alle barn under 18 år uansett nasjonalitet ved reiser til og fra Sør-Afrika. Apostillestempel kan du få hos Statsforvalteren.

Sør-Afrikas Ambassade: tlf. 23 27 32 20.

Tanzania

Visum kreves og kan ordnes ved innreise (på flyplassen eller grenseoverganger). Det er enkelt å få turistvisum ved innreise. Visum til Tanzania koster for tiden 50 US dollar (betales kontant). Visumet har en varighet på tre måneder. Pass må være gyldig i inntil seks måneder etter innreise. For mer informasjon, kontakt Tanzanias ambassade, Stockholm, tlf. -46-8-732 243 031, e-post: [email protected]. Vær oppmerksom på at hvis man ordner visum via ambassaden i Stockholm, begynner visumet å løpe fra den dagen det er utstedt.

Thailand

Visum kreves ikke. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.
Thailands Ambassade i Oslo: tlf. 22 12 86 60. 

Tobago

Visum kreves ikke. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Embassy of the Republic of Trinidad and Tobago: tlf. + 442 072 459 351.
E-post: [email protected]

Tyrkia

Fra 2. mars 2020 trenger ikke norske statsborgere visum for å reise til Tyrkia som turist. Reisende med norsk pass kan oppholde seg i Tyrkia i 90 dager i løpet av en periode på 180 dager. Dvs. at de 90 dagene kan benyttes til ulike tider, slik at man kan forlate og returnere til Tyrkia flere ganger så lenge man ikke overskrider de 90 dagene etter første innreise.

Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemreise.

Skal du oppholde deg i Tyrkia mer enn 90 dager, må du søke om visum for utvidet opphold ved Den tyrkiske ambassaden.
 

Tyrkias Ambassade i Oslo: Visumavdelingen: tlf. 22 12 87 60

E-post: [email protected]

Tyskland

Visum kreves ikke. 
Tysklands Ambassade i Oslo: tlf. 23 27 54 00.

Ukraina

Visum kreves ikke for opphold inntil 90 dager.
Ukrainas Ambassade i Oslo: tlf. 22 83 55 60.

Ungarn

Visum kreves ikke.
Ungarns Ambassade i Oslo: tlf. 22 54 76 40.

USA

Følgende reisedokumenter kreves for reise til USA
1.  ELEKTRONISK PASS
Elektronisk lesbart pass som må være gyldig i 6 måneder etter hjemreise.

2. ESTA-SØKNAD OG INNREISETILLATELSE
Alle norske statsborgere som reiser til USA må registrere sin søknad elektronisk senest 72 timer før avreise som en del av USAs visumfritaksprogram. Søknad for innreisetillatelse koster 14 USD pr. person og er gyldig i to år. Betalingen av ESTA-søknaden må skje med et personlig kredittkort. Ved godkjennelse av søknaden er innreisetillatelsen knyttet til passet. Får man nytt pass må man også søke ny innreisetillatelse. Hvis dette ikke gjøres blir man nektet innreise. Returbillett er påkrevd. Man kan ikke ha et kriminelt rulleblad. NB! Nødpass utstedes ikke til USA. 
Register deg elektronisk her (ESTA - Electronic System for travel authorization)

Følgende registrering av personopplysninger kreves for flyreisen
1. SECURE FLIGHT PROGRAM
Korrekt navn som i passet, fødselsdato/årstall samt kjønn MÅ legges inn i flybestillingen ved bestilling. Informasjonen går til TSA - Transportation Security Administration, som er ansvarlig for sikkerheten ved flyreisen. Dersom ikke Secure Flight informasjon er korrekt, vil det ikke være mulig å utstede reisedokumenter/flybilletter, og den som skal reise vil bli nektet adgang til flyet.

2. APIS - Advance Passenger Information System
Dette er personopplysninger som går til US Customs & Border Protection (ansvarlig for toll og grensekontroll).  Informasjonen skal legges i flybestillingen, og inneholde navn som i passet, fødselsdato/årstall, kjønn, passnummer og passets gyldighetsdato, samt nasjonalitet. Navn og adresse på første bosted ved ankomst USA. APIS informasjon må være registrert senest 72 timer før flyreisens start, og dette skal gjøres av kunden selv via flyselskapenes nettsider. Det er kundens eget ansvar at gitt informasjon er korrekt.

NB!
Reisende med annet statsborgerskap og de om ikke benytter seg av visumfritaksprogrammet må kontakte USAs ambassade for opplysninger om visum. Visum i forbindelse med cruise må som regel være et multivisum, da man reiser inn og ut av USA flere ganger i løpet av cruiset. Det er den reisendes eget ansvar å påse at man har korrekte reisedokumenter. For mer informasjon:

USAs Ambassade i Oslo
Tlf.: 21 30 85 40
Ambassadens nettside

Vietnam

Visum kreves og kan søkes elektronisk her.  Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemreise. Gyldig utreisebillett må kunne fremvises ved ankomst til landet. 

Vietnams Ambassade i Oslo: tlf. 993 43 877
E-post: [email protected]

Les mer på Vietnams Ambassadens hjemmeside