Hellas
Se alle land
Grekernes stolthet - den greske oliven
Hvis du er glad i oliven, vil en ferie i Hellas være himmelsk. Nesten overalt kan du se de store oliventrærne og olivenlunder. Ikke bare er de vakre, oliven er landets nasjonalprodukt. De største er Kalamata- og Halkidikiolivene. Benytt anledningen til å nyte olivenene på stedet, hell litt mer olivenolje på tallerkenen og kjøp hjem godsaker som du kan kose deg med når hverdagen tar igjen.
Det flytende gullet - gresk olivenolje!
I Hellas går de fleste oliven til produksjon av olivenolje. Søt som godteri, glatt som fløyel og tilgjengelig nesten overalt – den greske olivenoljen er fast inventar i greske restauranter og i matretter. Du får vanligvis en tallerken med brød før måltidet kommer, som du kan dedikere helt til å dryppe i deilig olivenolje. Salatene, fylt med smakfulle, lokalproduserte grønnsaker, blir ekstra delikate med en sjenerøs skvett olivenolje. Bruksområdene er flere, men det er i sin rene form vi absolutt elsker den greske olivenoljen. På Peloponnes, Kreta og Lesvos er produksjonen av olivenolje størst. Størstedelen av olivenolje produsert i Hellas er laget av Koronaiki-oliven fra Peloponnes.
Visste du at Hellas er det landet som bruker mest olivenolje? Hvert år forbruker innbyggerne rundt 25 liter. Hellas er også en av verdens største produsenter av ekstra virgin olivenolje. Grekerne kjenner sin olje ganske enkelt, og de elsker den!

Hellas' beste oliven
At noe så lite kan være så deilig godt. Syrlig, søt, fruktig eller salt – greske oliven finnes i de fleste former. Bli kjent med de mest populære olivenene!
Kalamataoliven og Kalamonooliven
Kalamonooliven forveksles ofte med Kalamataoliven. De er like, men for at en olivensort skal kalles Kalamataoliven, må de komme fra distriktet Kalamata. Kalamono- og Kalamata-oliven er vanligvis mørk lilla, nesten svart og formet som mandler. Sammen er de den mest kjente olivensorten i Hellas.
Til smaken da? Du kjenner igjen en Kalamono eller Kalamata på den fruktige og salte smaken. Olivenene håndteres forsiktig når de høstes. For ikke å skade trærne, høstes de ofte for hånd, noe som tar tid. Den delikate omsorgen til olivenene merkes i hver bit.
Den grønne Halkidikioliven
Får du en tallerken med grønne, store oliven i Hellas, er det sannsynligvis Halkidiki-oliven. Halkidikioliven, med sitt fyldige kjøtt, er en syrlig og sprø oliven, men med en fin smak. Olivenene kommer, som navnet avslører, fra området Halkidiki. Olivenene høstes fra september til oktober.

Oppskrift på gresk oliventapenade.
En søt delikatesse i Hellas er oliventapenade, som ofte serveres med brød. Vil du prøve å lage en gresk oliventapenade hjemme? Her kommer en klassisk oppskrift!
Ingredienser til en gresk tapenade:
Olivenolje
Oliven
Hvitløk
Ansjos
Slik gjør du det:
Mos ansjosen med en gaffel, til det er lett å skille dem. Gjør det samme med olivenene, som enten kan være av samme sort eller en blanding av forskjellige. Smak etterhvert og tilsett mer ansjos eller oliven. Press inn et fedd hvitløk og bland inn olivenolje. Server oliventapenade med sprøstekt brød!

Lær mer om det greske kjøkkenet
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Hellas. Finn og bestill en reise til Hellas eller abonnér på vårt nyhetsbrev.