10 greske øyer

– som burde stå på bucket-lista di!

Hellas er langt mer enn sine største og mest populære øyer. Legg årets sommerferie til en av disse istedenfor, og du vil garantert forelske deg på nytt! 

Det er lite som slår gresk sommer: De vakre strendene, hvitkalkede husene, koselige tavernaene og lyden av båter som dupper i knallturkist hav. Alt innsvøpt i varme solstråler og et behagelig tempo og en varm gjestfrihet. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor over 300 000 nordmenn velger nettopp Hellas hver sommer. Men favorittlandet vårt byr på langt mer enn trekkplastre som Kreta og Rhodos. 

For deg som vil oppdage helt nye sider ved landet finnes det hundrevis av andre øyer å velge i mellom, alle med sine helt spesielle særpreg. Her guider vi deg til 10 av de mest unike – som er verdige enhver bucket-list! 

Nydelige Symi by. Nydelige Symi by.

1. Symi 

Symi kalles ofte for “Eventyrøya” og det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor: Øya bugner over av idylliske badebukter og krystallklart badevann – og i den naturlige havna klatrer pastellfargede hus i fjellskråningen, og skaper et vakkert bakteppe til den idylliske atmosfæren som råder her. For hundre år siden var dette et blomstrende samfunn med over 30 000 innbyggere. I dag er de ikke mer enn 2500 igjen, men ettersom turismen har økt, er tallet sakte på vei opp igjen. På dagtid er det et yrende folkeliv i sentrum blant annet grunnet dagsbesøkende fra Rhodos, men det er når solen senker seg at øya virkelig viser seg fra sitt aller koseligste. Da slår man seg ned på en taverna i sjøkanten og nyter fersk, nyfanget fisk til en uslåelig, pittoresk utsikt. 

2. Limnos 

Limnos er det åttende største øya i Hellas, men oppleves mye mindre enn sine 476 kvadratkilometer. Her møter du nemlig ikke de store turiststrømmene, men kommer tett på grekernes hverdag i en miks av gammelt og nytt –blant koselige familiedrevne tavernaer, tradisjonelle steinhus og små boutiques. Øya huser det meste ma kan ønske seg fra en Hellas-ferie: Herlige strender, variert natur som byr opp til uforglemmelige fotturer over sletter og fjell og til geologiske fenomen og varme kiler, flere arkeologiske utgravningsfelt, kirker, romerske teater og historiske byer! 
Øyas hovedstad Myrina er et populært feriemål for unge bevisste grekere. Her ligger herskapshus og herregårder vegg i vegg med de trange gatene, som huser både koselige torg, kapeller, butikker og kaféer. For de som ønsker seg en ferie spekket med aktivitet vil også Limnos innfrir ethvert behov. Det er nemlig ikke tilfeldig at det er nettopp her vi har valgt å åpne vårt nyeste Apollo Sports hotell! 

På pittoreske Tilos får du oppleve det genuine øy-livet

3. Tilos

Tilos - en uutforsket perle med pittoreske byer, krystallklart vann og herlige turstier. Nyt av fred og ro i hovedstaden Livadia, sol og bad på Eristos Beach og ta turer i vakre omgivelser. Visste du at Tilos er Hellas' første Zero Waste-øy? I 2021 bestemte myndighetene på denne lille øya at den skulle bli en Zero Waste øy og i juni 2023 ble Livadia den første Zero Waste-sertifiserte byen i Hellas og den første zero waste-øya i verden! 

4. Lesvos

Genuine Lesvos er en drøm for oss som vil komme innpå det autentiske greske øy-livet. Lesvos passer både for deg som er ute etter late dager på stranda og for den litt mer eventyrlystne. I tillegg til de herlige strendene med krystallklart vann venter fantastiske turstier gjennom øyas frodige natur og kulturlandskap med både olivenlunder og pinjeskoger. Lesvos er dessuten kjent for sin gode mat og drikke. Den lilla byen Plomari har siden en tid tilbake vært kjent for sin produksjon av den greske drikke ouzo, slå deg ned på en koselig taverna og bestill inn mange småretter og litt ouzo  – det blir ikke mer gresk enn som så! 

Gå rundt i de koselige gatene på Paros. Gå rundt i de koselige gatene på Paros.

5. Paros

Der Santorini oser av glamour, sjarmerer Paros deg i senk med sin bohemske atmosfære. Dette er hippien blant alle øyene i Kykladene –en pastellfarget feriedrøm spekket med herlige strender og strandbarer, trange smug, vakre bueganger og livlige torg. For oss som elsker koselige sentrumskjerner er det også flere å velge mellom på Paros, men de mest kjente er havnebyen Naoussa og Parikia, øyas hovedstad. Begge byr på labyrintgater, pittoreske tavernaer, småbutikker og vakre kirker, men stemningen er hakket livligere i Naoussa – og atmosfæren hakket mer trendy. 
Skulle behovet for litt eventyr melde seg under ferien er det også enkelt å komme seg rundt herfra. Naboøya Antiparos er bare en 10 minutters fergetur unna, og det er også både enkelt og mulig å kombinere en uke her med en uke på for eksempel Naxos! Ja takk, begge deler? 

6. Lefkas

Lengter du etter late dager på lekre strender med asurblått hav og storslagen natur, slår Lefkas de aller fleste greske øyene. Øya har fått navnet sitt etter de hvite klippene som stuper i havet og er en av de få øyene i Hellas man faktisk kan kjøre til fra det greske fastlandet, takket være en smal motorvei som knytter de sammen. Til tross for dette og at Lefkas har vært et populært reisemål i over 20 år, har hun likevel klart å bevare sin genuine, greske atmosfære.I bykjernen venter en sjarmerende, tilbakelent stemning med mange koselige tavernaer og torg. De svevende fjellene i bakgrunnen skjuler fortsatt tidløse landsbyer og ville olivenlunder og langs øyas vestkyst finner du noen av Hellas' aller vakreste strender. Fortsetter du sørover vil du finne herlige små bukter og vindforhold som tiltrekker kitere og surfere fra alle verdens hjørner – og uansett hvor du befinner deg er du omringet av en uslåelig gjestfrihet.

Restaurant på Paxos Restaurant på Paxos.

7. Samos 

Samos, også kjent som Pytagoras øy, er en av Egeerhavets skjønneste og frodigste øyer. Her møter du det ekte Hellas i små og genuine fiskerlandsbyer, og en storslått natur med grønne dalfører og herlige strender som bukter seg kilometer etter kilometer. Blir du lei av strandlivet, er det enkelt å ta seg rundt på øya med både leiebil og lokalbuss. Unn deg en ettermiddag i feriebyen Pythagorion som ligger på UNESCOs verdensarvliste, og nyt solnedgangen, folkelivet og ikke minst alle de fine båtene som ligger fortøyd. Bli med på eventyr til spennende naboøyer som historiske Patmos eller paradisøya Samiopoula, eller ta bena fatt og begi deg ut på en uforglemmelig fottur i Samos fantastiske natur.

8. Paxos 

Vil du feriere på en litt mer hemmelig gresk øy, så bør du bli bedre kjent med Paxos – den minste i Det joniske hav. Til tross for sin skjønnhet er øya fortsatt relativt uberørt av turismen og en drøm for oss som vil komme tett på det autentiske greske. I tillegg byr øya også variert og frodig natur, krystallklart badevann og en romantisk atmosfære. Kanskje det ikke er så rart at det var nettopp denne øya Poseidon valgte som sitt kjærlighetsrede? 
Når badebehovet er dekket venter en uslåelig stemning i hovedstaden Gaios. Her kan du tusle mellom de små og smale gatene, som kantes av pastellfargede hus, tavernaer og kafeer og virkelig la feriepulsen synke. 

Karpathos Karpathos

9. Karpathos

I motsetning til storfavorittene Kreta og Rhodos, er det få som har oppdaget Karpathos – men når du først gjør det, er det ingen vei tilbake! En reise hit byr nemlig på opplevelser utover det vanlige. Her venter en genuin gresk atmosfære på en rolig øy med vakker natur. I tillegg er maten eksepsjonelt god, strendene herlige og havet krystallklart og fantastisk blått. Kan man ønske seg mer? Øya har også en lang og spennende historie så severdighetene er mange – og for friluftselskerne venter fantastiske fotturer i uforglemmelige omgivelser.

Klatring på Kalymnos Klatring på Kalymnos.

10. Kalymnos 

Robuste Kalymnos er preget av sine dramatiske fjell, som trekker hardføre klatrere til seg fra hele verden. Men øya byr på langt mer enn adrenalinrush og høydeskrekk! Mellom fjellene venter nemlig frodige daler spekket med biebokser, sitroner og olivenlunder, i tillegg til pittoreske små landsbyer virkelig verdt et besøk. For de badeglade blant oss er øyas vestkyst der feriedrømmen blir oppfylt. Her finner vi nemlig Kalymnos’ beste badebyer – Myrties og Massouri – med flere lekre strender, koselige tavernaer og herlige promenader. Vil du fylle dagene med noe mer enn sol og late dager i vannkanten huser også øya en rekke spennende, små museer, flotte turmuligheter og selvfølgelig – førsteklasses dykking!


Tips & Inspirasjon til deg som skal på øyhopping

Finn din favoritt blant de greske øyer

Krystallklart vann, bortgjemte strender og pittoreske byer. Eventyrlige fotturer, fartsfylte aktiviteter og fargerike drinker. De greske øyer har mye å by på og er et unikt ferieparadis, som du kan besøke igjen og igjen.

Les mer

Kombinasjonsreiser

Kombiner ulike reisemål og se mer av landet du besøker. Vi tilbyr kombinasjonsreiser på flere av våre mest populære reisemål.

Se utvalget vårt av kombinasjonsreiser

Apollos reiseapp – tilbud, tips og informasjon

Reiser du med oss på en charterreise kan du laste ned appen vår helt gratis og ta den med på reisen – vi tror den kan gjøre ferien din enda bedre.

Les mer