Hellas
Se alle land
Greske søtsaker og desserter
I Hellas elsker de søtsakene sine og en tradisjonell favoritt er Gliko tou Koutaliou – også kalt søtsak på skje. Frukt, bær og grønnsaker i et søtt honningbasert lag, blant annet krydret med kanel, vanilje, nellik... Som navnet tilsier får du det servert på teskje og med et kaldt glass vann. Hvis du ikke vil spise bare en skje, kan du alltids spise den sammen med god, kremet yoghurt.
Gliko tou Koutaliou – søtsak på skje
Hva er en ferie i Hellas uten deilige søtsaker? Hvis du ikke har spist Gliko tou Koutaliou, må du prøve det neste gang du er i Hellas. Å forklare hva Gliko tou Koutaliou er, gjøres best ved å si "søtsaker på en skje". Det er rett og slett forskjellige frukter, bær og blant annet grønnsaker som er innbakt i en skikkelig søt sirup, laget av honning, sukker eller sirup. Som navnet beskriver serveres de på en teskje sammen med et iskaldt glass vann.
Ifølge sagnet skal søtsaker på skje ha blitt til når alle skulle spise fra samme skål, dette for å unngå å bli forgiftet. I det gamle Hellas ble selve sylteagurken laget med honning og sirup, før sukker ble vanlig.
Appelsin, aubergine eller melon
Hvilken frukt eller grønnsak som tilsettes og serveres kan variere avhengig av hvor i Hellas du er, men vanlige varianter er appelsiner, kirsebær, aprikoser, vannmeloner, blant annet fylt med nøtter. Andre søtsaker på skje, som kanskje er mer uvanlige når du tenker på søtsaker, er tomater, poteter og gulrøtter. På Kreta lages de for eksempel på små mandelfylte auberginer, og krydres med nellik, kanel og sitronsaft. På Naxos er Gliko tou Koutaliou ofte smaksatt med basilikum. Andre oppskrifter er krydret med roser eller sitroner. På Santorini er pomodoro-tomater vanlig, krydret med kanel og hele mandler.

Frukten skal være fast og beholde fargen, og sirupen skal være tykk nok til å ha på en skje. Den skal helt enkelt være fastere enn gelé og marmelade. Ofte tar det flere dager å lage Gliko tou Koutaliou og resultatet er utrolig godt og verdt all tiden! Hver familie har sin egen oppskrift på Gliko tou Koutaliou, som har gått i arv i generasjoner.
Frisk frukt
I Hellas, som mange andre steder rundt Middelhavet og Midtøsten, er frisk frukt det som vanligvis avslutter måltidene. Og hvorfor gjøre det vanskelig? Bare sett frem et stort fat med nydelig frukt og noen gode oster og nyt de friske smakene. På de greske tavernaene er en tallerken med oppskåret vannmelon en vanlig og velsmakende finish.
Å få tak i fersk frukt i Hellas er enkelt og et tips er å rusle rundt på de lokale markedene og kjøpe godsakene der. I begynnelsen av sesongen kan du nyte søte jordbær, etterfulgt av aprikoser, nektariner og fersken. I august og september kan du nyte de nydelige ferske fikenene. Honningmeloner og vannmeloner er tilgjengelig hele sommeren og er både billige og store

Baklava og kataifi
Baklava er en av Hellas' mest kjente søtsaker og noe du absolutt bør prøve på ferien. Den søte, klissete og samtidig sprø baklavaen består av flere lag med filodeig og et fyll som kan variere etter smak og behag. Vanlige fyll er valnøtter, pistasjnøtter, mandler og kanel. Baklavaen bakes i ovnen og dynkes deretter i et lag med honning, krydder, sukker og rose- og appelsinblomstvann.
En annen variant av baklava er kataifi. Bakverket består av spaghetti-lignende tråder og har samme type fyll og lag som baklavaen.

Gresk yoghurt
Gresk yoghurt er syrlig god. I motsetning til for eksempel den russiske eller tyrkiske yoghurten, er konsistensen litt fastere og proteininnholdet høyere – noe som gjør den til et perfekt mellommåltid!
Gresk yoghurt forbindes ofte kanskje mest som en næringsrik yoghurt, som tzatziki, men den egner seg også som kakefyll, til desserter og søte kremer. Men ofte er det helt enkle best – gresk yoghurt med friske bær og frukt som du drypper søt honning over.

Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Hellas. Finn og bestill en reise til Hellas eller abonnér på vårt nyhetsbrev.