Hellas
Se alle land
Greske hovedretter
Fra enkle men deilige Gyros til en velsmakende Moussaka – Hellas' gode hovedretter får oss til å lengte til Hellas. Lær hvordan du lager en Stifado eller Kleftiko hjemme, eller planlegg hvilke retter du skal spise i Hellasferien ved hjelp av disse tipsene!
Souvlaki
Souvlaki er en gresk fastfoodrett, bestående av grillspyd med grønnsaker og enten lam, kylling eller svinekjøtt. Serveres i pitabrød eller med ris og pommes frites. Souvlakien smaker best sammen med nylaget tzatziki og en gresk salat.
Gyros
En annen populær hurtigmatrett i Hellas er gyros. Gyros består av strimlet svinekjøtt servert i pitabrød sammen med salat, tzatziki og pommes frites. Perfekt når du leter etter noe raskt og velsmakende!
Oppskrifter på greske retter
Her deler vi gode oppskrifter på noen greske hovedretter.


En rik og smakfull gryterett med blant annet biff, løk, konjakk, laurbærblad og muskatnøtt. Serveres med kokte eller stekte poteter. Tilbered gjerne lapskausen dagen før den skal spises slik at smakene rekker å sette seg skikkelig.
Ingredienser 1 kg grytebiter av biff 1,5 kg stekt løk 4 ss olivenolje 1,5 dl rødvin 3 ts rødvinseddik 0,8 dl konjakk 1 stor tomat (grovhakket) 1 ts tomatpuré Et laurbærblad En klype malt muskatnøtt
Gjør som dette Varm oljen i en panne, tilsett kjøttet i små mengder og stek til alle sider av kjøttet er brunet. Sett til side. Skrell løken og stek på middels varme i samme olje som kjøttet til løken er myk (cirka 10 minutter). Tilsett cognac, vin, vineddik og la det småkoke i 3 minutter. Tilsett kjøtt, tomat, tomatpuré, laurbærblad og muskatnøtt. Kok opp og senk så varmen. La småkoke i cirka 1,5 time eller til kjøttet er klart og sausen har tyknet. Tilsett litt kokende vann hvis det ser ut som gryten koker tørr. Salt og pepper.

En gresk favoritt med hakket lammekjøttdeig og aubergine. Moussakaen kan tilberedes på flere måter og ofte har grekerne selv en hemmelig ingrediens eller spesialtriks for å gjøre sin moussaka ekstra god. Moussakaen er like god som vegetarrett!
Ingredienser
4 store poteter, kokte og skrellet 1 gul løk 3 auberginer 5-6 ts olivenolje Til kjøttrøren 1 gul løk 1 fedd hvitløk lite sukker 1/2 ts muskatnøtt 1 ts kanel 1 ts tomatpuré 500 g kjøttdeig (originaloppskriften er med lammekjøttdeig, men det fungerer like godt med annen kjøttdeig eller vegetarfarse) 400 g knuste tomater salt, pepper, timian Til bechamelsausen 100 g smør 100 g mel 7,5 dl melk (3%) 1 klype muskatnøtt 100 g revet parmesan 3 eggeplommer
Slik gjør du Sett ovnen på 200 grader. Skjær potetene i skiver som er cirka 1 cm. Stek dem i olivenolje til de får litt farge på begge sider. Legg potetene i en ildfast form (25x30 cm). Smak til med timian og pepper. Skjær løken i tynne skiver og stek til den er myk. Legg løken på toppen av potetene. Skjær auberginen i skiver og stek til de får litt farge. Legg skivene oppå løken. Smak til med salt, pepper og timian. Kjøttrøren: Hakk løk og hvitløk. Stek løken i litt olivenolje. Tilsett sukker, muskat, kanel og tomatpuré. Tilsett kjøttdeigen og la det småkoke på svak varme i cirka 10-15 minutter. Smak til med salt & pepper. Béchamelsaus: Smelt smøret og bland inn melet. Rør godt. Spe med melken og rør hele tiden slik at eventuelle klumper forsvinner og sausen blir jevn. Kok på svak varme til sausen tykner. Tilsett muskat, salt, pepper, parmesan og eggeplomme. Rør godt. Hell 200 g béchamelsaus i farsen. Dette gjør at moussakaen holder bedre sammen. Hell kjøttdeigen i formen, oppå grønnsakene. Hell på resten av bechamelsausen. Topp med litt revet parmesan. Stek i ovnen i cirka 35-40 minutter. La gjerne moussakaen stå en stund før servering.
Kleftiko er en velsmakende, gresk lammegryte som blir bedre jo lengre og langsommere den tilberedes.
Ingredienser
1 kg lammebog 100 g olivenolje 4 fedd hakket hvitløk 100 g sitronsaft Oregano, salt, paprika 5 gram korianderfrø. Kan erstattes med en liten mengde malt koriander. 100 g kefalotyri (geitost). Kan erstattes med fetaost.
Gjør som dette
Salt lammet godt. Stek lammet i en stor stekepanne på høy varme i litt olivenolje. Tilsett hvitløk, sitronsaft og krydder. Kok gryten på lav varme med lokk på i cirka 2,5 time. La så gryten stå i 1 dag. Ved servering legger du gryten i porsjonsformer, topper med ost og gratinerer i ovnen til gryten er varm og osten er brunet. Server med poteter.
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Hellas. Finn og bestill en reise til Hellas eller abonnér på vårt nyhetsbrev.