Hellas
Se alle land
Hellas' hvite gull - fetaosten
Fetaost, det hvite greske gullet med sin salte, lett syrlige smak og myke konsistens, er sammen med olivenolje og oliven en av basisvarene i det greske kjøkkenet. Fetaost brukes i en rekke greske oppskrifter og passer til stort sett alt. Her vil du lære mer om osten som er elsket av så mange, og vi har også samlet noen av våre absolutte favorittoppskrifter med fetaost.
Feta = Hellas
Fetaost er nærmest synonymt med Hellas og har en solid historie som strekker seg tilbake til 700 f. Kr. Ifølge eposet Odysséen, som sammen med Illiaden er den eldste bevarte greske litteraturen, var kyklopen Polyfemos den første som laget fetaost. Han skal ha fraktet melk i en pose laget av en geitmage og oppdaget at innholdet koagulerte til en smakfull hvit masse. Navnet feta begynner å bli nevnt under det bysantinske riket under navnet "prospatos" som betyr ferskt. På slutten av 1700-tallet begynner navnet feta, som betyr skive, å bli brukt.
Visste du det?
Fetaost lages av geite- eller sauemelk og lagres i minst 2 måneder.
Fetaost kan bare kalles fetaost innen EU hvis den er laget i visse regioner i Hellas.
Fetaostens dag feires 15. oktober.

Hellas' beste fetaost
Smaken på fetaosten varierer avhengig av hvor den er laget, dette fordi sauene og geitene beiter på ulike typer jord. En av Hellas mest verdsatte produsenter av fetaost er familien Panteliadis selskap Epirus, som har sin produksjon i den naturskjønne Epirus-regionen. En annen populær og svært velsmakende fetaost er Avramoulis fra Larissa-regionen sentralt i Hellas.

Oppskrift på reker saganaki, 4 porsjoner
500 g reker
250 g fetaost
50 ml ouzo
500 g tomater
1 fedd hvitløk (hakket)
50 g jomfru olivenolje
salt, pepper
fersk persille
fersk oregano
Gjør dette:
Skrell rekene og tørk dem med papir. Varm olje i en stekepanne og tilsett hakket hvitløk. Tilsett rekene og hell deretter på ouzoen. La det småkoke til du ikke lenger kan lukte alkoholen. Hell i en liten skvett vann. Kutt tomatene i små biter og legg dem i stekepannen. Tilsett hakket oregano og fetaost og la det småkoke i cirka 3 minutter. Salt og pepper og tilsett hakket persille. Drypp over litt olivenolje før servering. Serveres med en gresk salat. Nyte!
Oppskrift fra Dimitri Alexiadis.

Oppskrift på spanakopita - spinatpai med fetaost
1 kg spinat 500 g fetaost 1 gul løk 1 neve dill 4 egg 100 g smør 50 g jomfru olivenolje 1 pakke filodeig salt, pepper
Slik gjør du:
Hakk spinat og løk og stek den deretter i olje. Fjern stekepannen fra varmen. Tilsett fetaost, hakket dill og egg. Rør raskt sammen. Smør en stor ildfast form og legg to ark filodeig i bunnen. Pensle platene med litt smeltet smør og tilsett deretter litt av fyllet (så det dekker platene). Legg på 3 ark filodeig, pensle med smeltet smør og så litt mer av fyllet. Gjenta til fyllet er ferdig. Avslutt med 2-3 ark filodeig, smeltet smør og litt salt. Sett i kjøleskapet i ca 1 time. Marker firkanter i deigen med en skarp kniv. Stek paien i ovnen ved 175°C i cirka 45 minutter. La gjerne paien stå en stund før servering. Server med tzatziki og en gresk salat. Passer også som forrett eller på buffébordet. Oppskrift fra Dimitri Alexiadis.
Enkelt og smakfullt med feta
Noen ganger er det enkle det beste.
Lær mer om det greske kjøkkenet
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Hellas. Finn og bestill en reise til Hellas eller abonnér på vårt nyhetsbrev.