Hellas
Se alle land
Gresk kaffe
Det er ikke mye som slår en forfriskende frappé på en varm feriedag i Hellas. Den kremete og iskalde drikken serveres i høye glass med sugerør og du drikker den til din fordel i en solseng på stranden, til lyden av bølgene mot stranden. Hvis du vil prøve andre typer gresk kaffe, bestill en freddo cappuccino eller en freddo espresso! I motsetning til en frappé, som lages på Nescafé, er disse basert på espressokaffe men selvfølgelig fortsatt like forfriskende iskald!
Frappé – søt, middels eller uten sukker?
Frappé er Hellas' avkjølende svar på iskaffe og et must å smake når du er i Hellas. Oftest serveres den i et stort glass med sugerør – perfekt å ta med på stranden eller på tur. Selvfølgelig kan du sette deg ned på hvilken som helst kafé eller taverna – i Hellas er en frappé aldri langt unna! Navnet frappé sies å komme fra det franske «frappé» som betyr slått. At frappéen, sammen med den sterke brik-kaffen, er Hellas' nasjonale kaffe nummer én er ingen underdrivelse, og den har til og med sin egen dag! Ønsker du å feire nasjonal Frappé-dag er det 7. oktober som gjelder.
Når du bestiller frappéen din vil du bli spurt om du vil ha den glykós (søt), métrios (middels) eller skétos (det vil si uten sukker), og avhengig av smak får du den slik du vil ha den. En ekte frappé er laget av pulverkaffe som blandes med skikkelig kaldt vann og eventuelt melk. For at den skal bli så forfriskende iskald, serveres den med isbiter.

Lag din egen frappé
Prøv å lage din frappé hjemme! Den beste måten er hvis du har en spesialmikser for frappé, men en melkeskummer fungerer også.
Du trenger
4-6 cl iskaldt vann En teskje malt kaffe Sukker etter smak Melk etter smak
Slik gjør du
Bland iskaldt vann, pulverkaffe og så mye sukker du vil i cirka 15 sekunder, eller til du har et passe tykt og kremet skum. Fyll et høyt glass med isbiter og iskaldt vann. Hvis du liker å ha melk i kaffen, bør du også blande frappéen med den. Server i et høyt glass med sugerør. Nyt!
Gresk brik-kaffe
Svart kaffe på gresk vis lages, akkurat som i Tyrkia og flere arabiske land, i en spesiell kaffekanne kalt brik. Selve begeret er vanligvis laget av messing eller kobber, og er bredere nederst enn på toppen, og har en liten tut og et langt håndtak. For å få kaffe på gresk vis bør du se etter virkelig finmalt kaffe, etter gammel tradisjon ble den malt med kvernstein. Nå for tiden er det enklere å kjøpe med seg kaffe hjem fra ferien, se etter papagalos når du er i butikkene. Et annet fint tips er å kjøpe et dekorativt brik på Hellas-ferien slik at du enkelt kan lage den greske, sterke kaffen hjemme!
Du trenger (til 4 små kopper)
Ca 1,5 ss finmalt kaffe 3 dl vann et par ts sukker
Slik gjør du
Start med å varme opp vannet og sukkeret i kasserollen, det skal ikke koke så hold øye med det. Når det er varmt, heller du i den finmalte kaffen og rører til det begynner å koke. Så snart kaffen hever, fjern den fra kokeplaten. Legg tilbake på tallerkenen og gjenta 2 ganger. Da er kaffen klar! Server i små kopper.

Freddo espresso og freddo cappuccino
En annen gresk kaffetype er freddon, som du kan få som espresso eller cappuccino. Freddo espresso er ganske enkelt Hellas' kjølende versjon av italiensk kaffe. Men i stedet for å servere den varm og i en liten kopp, har grekerne laget drinken på sin egen måte – avkjølende og smakfull! I motsetning til frappéen er den laget med ekte espressokaffe.
Det var på midten av 2000-tallet, da de italienske kaffevariantene allerede var tilgjengelig i Hellas, at den første freddo-espressoen så dagens lys. Med sin forkjærlighet for iskaffe ble den avkjølende freddo-espressoen født – som besto av en dobbel espresso blandet med mye is. Når du bestiller en freddo espresso, får du bestemme, akkurat som med frappéen, om du vil ha den søt, medium eller uten sukker.
Av all gresk kaffe er freddo cappuccino den mest trendy! Du kan bestille drinken på de fleste kaféer og barer og er i likhet med frappé og freddo espresso både forfriskende og smakfull.
Freddo cappuccino lages på samme måte som freddo espresso, forskjellen er rett og slett at du får den servert med litt skummet melk på toppen, som gir et ekstra lag. Du kan ganske enkelt røre rundt og blande kaffen med melken og isen selv. Akkurat som når du bestiller frappé og freddo espresso, kan du bestemme hvor søt du vil ha den.

Skal du lage en avkjølende freddo-espresso hjemme, trenger du en espressomaskin og en god mikser.
Du trenger
2 espressoer Is Sukker etter smak
Gjør som dette
Start med å lage en dobbel espresso. Bland så 3-4 isbiter sammen med den doble espressoen. Tilsett så mye sukker du vil. Bland i cirka 3-5 sekunder. Fyll et lavt glass, for eksempel et whiskyglass, med is og hell drikken over. Nyt!

Du trenger
2 espressoer Is Sukker etter smak Melk med lite fett
Slik gjør du
Start med å lage en dobbel espresso. Så blander du 3-4 isbiter, espresso og så mye sukker du vil til det har blitt kremet. Hell is i et høyt glass og fyll opp med den blandede espresso. Tilsett litt skummet melk på toppen og server med sugerør.
Lær mer om det greske kjøkkenet
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Hellas. Finn og bestill en reise til Hellas eller abonnér på vårt nyhetsbrev.