gresk kaffe

Gresk kaffe

Det er ikke mye som slår en forfriskende frappé på en varm feriedag i Hellas. Den kremete og iskalde drikken serveres i høye glass med sugerør og du drikker den til din fordel i en solseng på stranden, til lyden av bølgene mot stranden. Hvis du vil prøve andre typer gresk kaffe, bestill en freddo cappuccino eller en freddo espresso! I motsetning til en frappé, som lages på Nescafé, er disse basert på espressokaffe men selvfølgelig fortsatt like forfriskende iskald!

Frappé – søt, middels eller uten sukker?

Frappé er Hellas' avkjølende svar på iskaffe og et must å smake når du er i Hellas. Oftest serveres den i et stort glass med sugerør – perfekt å ta med på stranden eller på tur. Selvfølgelig kan du sette deg ned på hvilken som helst kafé eller taverna – i Hellas er en frappé aldri langt unna! Navnet frappé sies å komme fra det franske «frappé» som betyr slått. At frappéen, sammen med den sterke brik-kaffen, er Hellas' nasjonale kaffe nummer én er ingen underdrivelse, og den har til og med sin egen dag! Ønsker du å feire nasjonal Frappé-dag er det 7. oktober som gjelder.

Når du bestiller frappéen din vil du bli spurt om du vil ha den glykós (søt), métrios (middels) eller skétos (det vil si uten sukker), og avhengig av smak får du den slik du vil ha den. En ekte frappé er laget av pulverkaffe som blandes med skikkelig kaldt vann og eventuelt melk. For at den skal bli så forfriskende iskald, serveres den med isbiter.

frappe

Lag din egen frappé

Prøv å lage din frappé hjemme! Den beste måten er hvis du har en spesialmikser for frappé, men en melkeskummer fungerer også.

Du trenger

4-6 cl iskaldt vann En teskje malt kaffe Sukker etter smak Melk etter smak

Slik gjør du

Bland iskaldt vann, pulverkaffe og så mye sukker du vil i cirka 15 sekunder, eller til du har et passe tykt og kremet skum. Fyll et høyt glass med isbiter og iskaldt vann. Hvis du liker å ha melk i kaffen, bør du også blande frappéen med den. Server i et høyt glass med sugerør. Nyt!


Gresk brik-kaffe

Svart kaffe på gresk vis lages, akkurat som i Tyrkia og flere arabiske land, i en spesiell kaffekanne kalt brik. Selve begeret er vanligvis laget av messing eller kobber, og er bredere nederst enn på toppen, og har en liten tut og et langt håndtak. For å få kaffe på gresk vis bør du se etter virkelig finmalt kaffe, etter gammel tradisjon ble den malt med kvernstein. Nå for tiden er det enklere å kjøpe med seg kaffe hjem fra ferien, se etter papagalos når du er i butikkene. Et annet fint tips er å kjøpe et dekorativt brik på Hellas-ferien slik at du enkelt kan lage den greske, sterke kaffen hjemme!

Du trenger (til 4 små kopper)

Ca 1,5 ss finmalt kaffe 3 dl vann et par ts sukker

Slik gjør du

Start med å varme opp vannet og sukkeret i kasserollen, det skal ikke koke så hold øye med det. Når det er varmt, heller du i den finmalte kaffen og rører til det begynner å koke. Så snart kaffen hever, fjern den fra kokeplaten. Legg tilbake på tallerkenen og gjenta 2 ganger. Da er kaffen klar! Server i små kopper.

ibrik-900x600

Freddo espresso og freddo cappuccino

freddo espresso
freddo cappuccino

Lær mer om det greske kjøkkenet


Tips & inspirasjon

Se alle våre reisetips til Hellas. Finn og bestill en reise til Hellas eller abonnér på vårt nyhetsbrev.

Utsikt over byen Symi, med vakre hus og rosa blomster

Alle reisetips til Hellas

Her finner du våre beste tips for din reise til solfylte Hellas – enten du er en erfaren reisende til Hellas eller om det er første gang, har vi alle tipsene du trenger for en herlig ferie.

Se alle reisetipsene våre til Hellas.


Strand i Hellas

Hellas

  • Krystallklart vann og lange tavernakvelder

  • Små, ekte landsbyer på populære Kreta og Limnos

  • Velg mellom romantiske Parga, herlige Rhodos og koselige Skiathos

Se alle reisene til Hellas


Barn i bassenget

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips og tilbud til din neste reise.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her