Hellas
Se alle land
Blekksprut i Hellas
Et vanlig syn i Hellas er blekksprut som henger til tørk i solskinnet. Blekksprut er veldig populært blant grekerne og måtene å tilberede den på er uendelige. Her forteller vi deg mer om denne delikatessen og hvordan du kan lage de autentiske greske oppskriftene hjemme.
Blekksprut eller blekksprut?
Har du noen gang sett på en gresk meny og lurt på hva slags blekksprut du skal bestille? Det er så mange å velge blant. Et tilbakevendende problem for oss nordmenn er at vi kun har ett navn på blekksprut, mens grekerne har mange forskjellige. Så hvordan vet du egentlig hvilken type du skal bestille til kveldens middag?
Blekkspruter er ganske enkelt delt inn i åttearmet blekksprut og tiarmet blekksprut:
Blekksprut
Den åttearmede blekkspruten er den vi kanskje mest kjenner igjen og assosierer med ordet blekksprut; et lite hode og åtte armer. De gjemmer seg blant hulrommene i steinene, og spruter blekk når det føler seg truet. Her ligger kjøttet hovedsakelig i de lange armene.
Størrelsen på den åttearmete blekkspruten varierer mye og det er alt fra virkelig små som for eksempel stekes hele til de litt større som vi vanligvis ser henge til tørk i fiskeværene, til virkelig store som gjemmer seg langt nede i havdypet.

Tiarmet blekksprut
Den tiarmete blekkspruten er mindre og har ofte et kjegleformet hode og mindre armer som peker bakover ved svømming. Det er den tiarmede blekkspruten som brukes til å lage blekksprutringer, såkalte calamari. En velkjent rett som ingen middelhavsreisende kan ha gått glipp av!
Denne blekkspruten finnes også i flere forskjellige størrelser, alt fra virkelig små som er stekt, til virkelig store.
Kok alltid blekkspruten
Kjøttet til blekkspruten kan være seigt som i tillegg til faktorer som friskhet og matlaging også har å gjøre med at blekkspruten ikke har noe skjelett men kun består av bindevev og muskler. Koker du blekkspruten vet du at den er klar når en kniv lett kan skjære gjennom kjøttet uten motstand. Men ikke kok for lenge, da blir kjøttet lett tørt. Blekksprut vil uansett alltid gi litt tyggemotstand – og slik skal det være!
To oppskrifter med blekksprut du kan lage hjemme

Et velsmakende gresk måltid er blekksprutgryten kalt "gastra".
Du trenger
Blekksprut
Grønnsaker og rotgrønnsaker
Zucchini, selleri og fennikel
Hvitløk
Rødvin og rødvinseddik
Olivenolje
Anis og koriander
Vann
Slik gjør du
Kok blekkspruten sakte med blant annet grønnsaker og rotgrønnsaker, i minst 3 timer ved en temperatur på cirka 120°C. Kok blekkspruten med poteter, løk, gulrøtter, zucchini, hvitløk, selleri, fennikel, rødvin, rødvinseddik, olivenolje, anis, koriander og litt vann for å binde smakene sammen. Resultatet er en god, gresk gryterett som leder tankene til varmere breddegrader.

Denne oppskriften bruker tiarmet blekksprut som er fylt med ris og en blanding av olivenolje, persille, fersk gul løk og en skvett ouzo.
Du trenger
Tiarmet blekksprut
Ris
Olivenolje
Persille
Gul løk
Ouzo
Slik gjør du:
Brett sammen blekkspruten og fest med en tannpirker. Deretter tar du en bred kjele hvor du blander sammen olivenolje, knuste tomater, persille, dill og løk og lar dem koke sammen i cirka tre minutter. Ha så de fylte blekksprutene i gryta (ved siden av hverandre) og tilsett 4cl ouzo og vann. Denne får så koke i cirka 1,5 time ved 120°C og er så klar til servering!
Lær mer om det greske kjøkkenet
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Hellas. Finn og bestill en reise til Hellas eller abonnér på vårt nyhetsbrev.


