Gresk oliven

Grekernes stolthet - gresk oliven

Er du av dem som bare elsker oliven så vil ferien i Hellas by på mange herlige smaksopplevelser. Nesten overalt kan du se de store oliventrærne og olivenlundene. Ikke bare er de vakre, oliven er landets nasjonalprodukt. Størst er Kalamata- og Halkidikioliven. Sørg for å spise så mange som mulig mens du er her, hell litt mer olivenolje på tallerkenen og kjøp med deg godsakene hjem så kan du ta frem smaken av Hellas når hverdagen innhenter deg.

Bestill reise til Hellas >>

Reisetips til Hellas.

Olivenolje fra Hellas

Flytende gull - gresk olivenolje!

I Hellas går de fleste olivenene med til produksjon av olivenolje. God som gull, fløyelsmyk mot ganen og tilgjengelig nesten overalt – den greske olivenoljen er et fast innslag på greske restauranter og i matretter. Du får som regel en tallerken med brød før maten, som du helt og holdent kan dedikere til å dyppe i den deilige olivenoljen. Salatene, fylt med smaksrike, lokalproduserte grønnsaker, blir ekstra delikate med en generøs skvett olivenolje. Olivenoljen benyttes generelt i maten, men det er i sin rene form at vi bare elsker den greske olivenoljen. Størst er produksjonen på Peloponnes, Kreta og på Lesvos. Mesteparten av olivenoljen som produseres i Hellas er laget på olivensorten Koronaiki fra Peloponnes.

Visste du at Hellas er det landet som forbruker mest olivenolje? Hvert år konsumerer hver innbygger rundt 25 liter. Hellas er også en av verdens største produsenter av ekstra virgin olivenolje. Grekerne kan sin olje, og de elsker den!

Gresk oliven

Hellas' beste oliven

At noe så lite kan være så fantastisk godt. Syrlige, søte, fruktige eller salte – greske oliven kommer i de fleste former. Bli kjent med de mest populære olivenene!

Kalamataoliven og Kalamonooliven

Kalamonooliven blandes ofte sammen med Kalamataoliven. De ligner hverandre, men for at en olivensort skal kunne kalles Kalamataoliven må den komme fra Kalamata-distriktet. Kalamono- og Kalamataoliven er som regel mørkelilla, nesten svarte, og er formet som mandler. Sammen er de den mest kjente olivensorten i Hellas.

Hvordan smaker det da? Du kjenner igjen en Kalamono eller Kalamata på den fruktige og salte smaken. Olivenene håndteres varsomt når de høstes. For ikke å skade trærne høstes de ofte for hånd, hvilket tar tid. Den varsomme behandlingen av olivenene kan kjennes i hver bit. 

Grønne Halkidikioliven 

Får du et fat med grønne, store oliven i Hellas er det mest sannsynlig Halkidikioliven. Halkidikioliven er med sitt fyldige fruktkjøtt en syrlig og lett sprø oliven, men med mild smak. Denne kommer, som navnet avslører, fra Halkidiki-området. Olivenene høstes i september og oktober.

Tapenade på gresk

Oppskrift på gresk oliventapenade

En delikatesse i Hellas er oliventapenaden som ofte serveres til brød. Vil du prøve å lage en gresk oliventapenade hjemme? Her kommer en klassisk oppskrift!

Ingredienser gresk tapenade: 

  • Olivenolje
  • Oliven
  • Hvitløk
  • Ansjos

Slik gjør du:

Mos ansjosen med en gaffel, til det er lett å ta den fra hverandre. Gjør det samme med olivenene, som enten kan være av samme sort eller en blanding av ulike. Smak deg frem og tilsett mer ansjos eller oliven. Press i et hvitløksfedd og bland i olivenolje. Serveres med ferskt brød!