Opplev nye sider ved Kreta i sommer

Hellas’ største øy er et ferieparadis for enhver smak. Her guider vi deg til riktig reisemål og noen av Kretas best bevarte hemmeligheter.  

Voksent par som bader Det er mye å oppleve på Kreta – og uansett hva du velger å gjøre – badevannet frister alltid!

En opplevelsens øy for alle aldersgrupper

Fra sjarmerende småsteder som byr opp til tradisjoner, til trendy byer og langstrakte strender: Kreta er opplevelsenes øy for alle aldersgrupper.

- Ta med hele familien på et spennende jeep-eventyr, eller dyrk gode samtaler mens dere utforsker Samariaravinen. Utvid horisontene på sykkeltur forbi sitronlunder og landsbyer, test balansen på SUP-board i det krystallklare vannet eller nyt øyas beste Gyros i Chania by. Sommerens mest opplevelsesrike reisemål byr på noe for alle, sier reiseentusiasten og presseansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera.

I høst reiste hun nærmest øya på tvers – i jakten på Kretas best bevarte hemmeligheter. Etter syv dager, fem ulike feriebyer og utallige severdigheter og attraksjoner senere var dommen klar:

- Jeg trodde faktisk aldri jeg ville si dette, men jeg elsker Kreta. Alle fordommer jeg hadde forsvant ut av bilvinduet første dag. Selvfølgelig finnes det turistfeller som bugner over av rosa flamingoer og vikinghjelmer, men det finnes langt flere fantastiske opplevelser, fastslår hun.

Stranden Elafonissi. Berømt for sin skjønnhet – stranden Elafonissi på Kretas vestkyst.

Vestre, østre og det sørlige Kreta

Hellas’ største øy byr på reisemål for enhver målgruppe, men siden Kreta er såpass stort kan det derimot være vanskelig å orientere seg. Derfor snakker man ofte om vestre og østre Kreta, forklarer reiseentusiasten.

- Vestre Kreta er først og fremst barnefamilienes paradis, med badebyer som Platanias og Agii Apostoli og den berømte stranden Elafonissi. Vil man litt lenger unna turiststrømmene er hippiebyen Paleochora på sørkysten midt i blinken. Her finner du også Plakias som er barnefamiliens nye favoritt. Østre Kreta derimot er definitivt de voksnes favoritt, selv om det også finnes flere barnevennlige steder her. Mens de unge og festglade stortrives i Hersonissos, er Rethymnon by perfekt for de som vil ha litt av alt.

En annen kjent ferieby på østkysten er sjarmerende og hakket mer eksklusive Agios Nikolaos, som ofte omtales som "Kretas hjerte" og "Den mest trendy byen på øya". Agios Nikolaos byr på utallige smågater og trange smug, og for den shoppingsinteresserte finnes det flere butikker.

- Cirka en mil sørvestover ligger den lille byen Kritsa, som er kjent for å være Kretas aller vakreste by. Ferierer man i Agios Nikolaos er dette virkelig et sted man bør besøke, og når behovet for en iskald frappe melder seg bør man slå seg ned ved byens berømte innsjø, Volousmeni, tipser Rivera.

Venner på Kreta Gå på oppdagelsestur i smågatene i en av Kretas sjarmerende byer.

Familieglede i Chania

Chania-kysten er barnefamilienes favorittområde på Kreta. På feriestedene Platanias, Agia Marina og Agii Apostoli ligger alt til rette for familieidyll i form av både et bredt utvalg av hoteller, aktiviteter og strender.

- Senk skuldrene mens barna graver etter rosa gull på Elafonissi, dykker etter Nemo på snorkle­tur, eller hiver seg ned skliene i Limnoupolis badeland. I hjertet av Platanias ligger også vårt mest populære familiehotell, Santa Helena Beach, og uansett hvilket av disse feriestedene du velger er også veien inn til Chania by kort, sier reiseentusiasten.

Kretas store mangfold gjør også øya ypperlig for dagsturer på kryss og tvers. Den berømte Spinalonga-øya er for eksempel ikke bare en opplevelse for historieinteresserte voksne – båtturen ut dit byr opp til en fantastisk badeopplevelse i øyas blåeste vann til stor glede for både store og små.

- Det er jo nettopp mengden med muligheter som gjør Kreta til en drømmedestinasjon, uansett alder på reisefølget. Utforsk øyas vakre natur fra en kajakk eller på to hjul – eller bli med en motorbåt til havs for å utforske livet under vann. For en helt unik snorkleopplevelse anbefaler jeg en utflukt til øya Chrissi, som lokker med gylne sandstrender og spennende sjørøverhistorier!

Botanical Park & Gardens of Crete På Botanical Park & Gardens of Crete kan du lære å lage gresk mat i fantastiske omgivelser.

Unike matopplevelser

Kreta bugner også over av unike matopplevelser, og det er ofte utenfor de folksomme gatene man finner de mest minneverdige spisestedene. Bortgjemt i en sidegate i Voloudak i Chania by, har eksempelvis brødrene Nikos og Giorgos Solidakis solgt gyros i den lille sjappa Oasis siden 1967.

- La deg ikke lure av fasaden, men heller imponere over køen utenfor. Her får dere nemlig Hellas’ beste gyros servert rett i hånden for noen euro! Sier hun entusiastisk.

For en mer innholdsrik matopplevelse anbefaler reiseentusiasten Botanical Park & Gardens of Crete, cirka 17 kilometer utenfor Chania. Her kan man lære kunsten å lage gresk mat i fantastiske omgivelser, kombinert med en flott fottur gjennom parkens mange hager. Det er selvfølgelig også mulig bare å unne seg en deilig lunsj.

- Det som overrasket meg mest med Kreta var nok maten. Jeg hører folk stadig si at gresk mat er overvurdert, men da tenker jeg rett og slett at man bare har gått på feil steder. Det er lett å la seg rive med turiststrømmen på ferie, men se heller etter hvor lokalbefolkningen spiser. Grekere kan mat, det er vi som reisende som ikke må la oss forføre så lett av fasader, ler hun.

 

 

Vinranker i fjellene Solvarme vinranker i fjellene.

Skjulte matskatter

40 minutter opp i fjellene fra Platanias ligger enda en skjult matskatt: landsbyen Drakona og deres helt spesielle taverna og kunnskapsgård. Her tilbere­des maten slik innbyggernes bestemødre ville ha gjort det i gamledager; uten oppskrift, over ild og basert på sesongens råvarer.

- Det er jo noe helt spesielt å få bli med ut i grønnsakhagen og plukke dagens ingredienser, mens de forteller historier om hverdagslivet og tradisjonene. I tillegg er jo veien dit en opplevelse i seg selv – høye fjell, dype daler og geiter som ubevisst tvinger deg ut av bilen for å nyte de magiske omgivelsene.

Det er derimot ikke bare tradisjonsrik mat Kreta har å by på. De siste årene har det dukket opp flere spisesteder som spesialiserer seg på moderne, kretisk mat – Salis i Chania by er bare én av dem som er verdt å besøke.

- Bestill trøffelpastaen! Jeg hadde med meg matskribent Helle Valebrokk på turen og ingen av oss var i tvil: Dette er noe av det beste vi har spist.

Makrigialos Gresk matkunst – av herlige råvarer trylles de lekreste retter frem!

Det ekte Kreta

Uansett hvor på Kreta du befinner deg er veien også alltid kort til lokalbefolkningen og genuine småsteder. Ønsker man seg en autentisk smak av øya bør man ifølge Rivera legge turen til Kretas relativt uberørte østkyst, og byer som Sitia, Palekastro og de to små tvillingperlene Makrigialos & Koutsouras. Til tross for at Sitia kun ligger et steinkast unna den berømte palmestranden Vai og selv byr på flotte hotell, har de store turiststrømmene ikke funnet veien hit helt enda. Dessuten kan Sitia friste med vår kanskje korteste transfer på bare rundt 10 minutter.

- I Sitia både føler, smaker, lukter og ser du at du er på Kreta! Makrigialos og Anissaras er også prototyper på typiske kretisk feriebyer, hvor du kan lukke øynene når solen står som høyest og nyte smaken av tradisjonelle retter på en av de familiedrevne tavernaene. Skulle du ønske å tråkke egne stier kan du velge å reise til lille Kastelli nordvest på øya, hvor suvenirbutikker og restauranter med skandinavisk meny glimrer med sitt fravær, sier hun.

Det er derimot ikke nødvendig å reise ut av Chania for autentiske opplevelser. Mens den kjente promenaden bugner over av liv og turistrøre, får man et virkelig innblikk i lokalbefolkningens hverdagsliv i byens undervurderte sidegater.

- Finnes det noe mer sjarmerende enn klesvask som henger til tørk i vinduskarmene og blide grekere som spiller backgammon i gatene? Det er ofte også her de hyggeligste møtene skjer – for tør man å ta kontakt er lokalbefolkningen fulle av gode historier og tips de gjerne deler, smiler Rivera.

For den ultimate, genuine opplevelsen anbefaler hun også å velge et Mondo Local-hotell – mindre, ofte familiedrevne hotell med tydelig lokal touch.

 


Tips & Inspirasjon

Se alle våre reiser til Kreta, finn ditt drømmehotell eller tegn et abonnement på vårt nyhetsbrev.

Våre hotell på Kreta

Apollo Mondo-hotellene er vi mest stolte av, og du finner flere på Kreta. Flest er det av hotell med lokal touch og personlig atmosfære men velg Apollo Mondo Selected-hotell om du ser etter høy standard på strand.

Se alle våre hotell på Kreta

Kreta

  • Den største av de greske øyene
  • Naturopplevelser og fantastiske strender
  • Sommeren varer fra april til november

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.