Street food

Liker du å utforske maten dit du reiser? Da må du teste street food. Maten selges på gater og torg, er ofte billig og spises med hendene. Fra grillede kylling spyd i Thailand, tacos i Mexico til bratwurst i Tyskland – hva liker du best?

Hva er street food?

Gatemat eller street food er mat eller drikke som selges av gateselgere ute på gater, torg og markeder. Maten er tilberedt for å spises med det samme den er laget fra en bod, en kjerre eller en bil, en såkalt food truck. Street food er ofte hurtigmat og fingermat, det vil si at det spises uten bestikk. Det finnes både lokal street food og street food som har spredt seg fra sitt opprinnelsesland og blitt populær i helt andre deler av verden. Street food er ofte billigere enn vanlig restaurantmat.

Street food har en interessant historie og det er konstatert at små stekte fisker ble solgt som street food allerede i antikkens Hellas. I Norge har vi ikke sett nøyaktig det samme fenomenet men pølse i brød er jo street food! Pølseboden dukket opp i Kristiania rundt 1910 men er i dag for det meste utkonkurrert av gatekjøkken, kebabkiosker, og de senere årene av nettopp food trucks som serverer street food fra hele verden.

Noen av de mest populære street food rettene i verden:

  • Tacos fra Mexico
  • Hamburger fra USA
  • Roti fra India
  • Pommes frites fra Belgia og Frankrike
  • Baozi fra Kina
  • Pho fra Vietnam
  • Churros fra Spania

Street food i Thailand

Thailand er kjent for sitt mangfold av street food retter. Blant annet pad thai (stekte nudler), vårruller, som tam (grønn papayasalat) og mango sticky rice. Det finnes også en rett som heter Kanom Buang. Det er små, sprø pannekaker laget av rismel. Den søte varianten inneholder kokos of eggeplomme, den saltere kokos og vårløk. Det lokale tilbehøret friterte bananer, crunchy snacks, holder blodsukkeret oppe og er dessuten latterlig gode. Les mer om street food i Thailand her.

Street food i Vietnam

I Vietnam kan du blant annet spise pho (nudelsuppe), banh mi (fylte sandwicher) og ferske vårruller. Oppdag Ben Thanh Street Food Market i Saigon. I nærheten av Ben Than Market ligger Ben Than Street Food market, et trendy marked med mange gatekjøkken som serverer ulike typer av mat. Her møter du en deilig atmosfære og stemningen er ikke like høylytt som på andre matmarkeder – noe turistene pleier å sette pris på. Les mer om street food i Saigon her.

Street food i Tyskland

Går du ut for å kjøpe street food i Tyskland kommer du mest sannsynlig til å finne ulike typer pølse som bratwurst og currywurst, döner kebab og pretzel (tyske kringler). Selvsagt må du også teste den tyske eplepaien, apfelstrudel. I den kulturelle bydelen Kreuzberg i Berlin har du kort vei til barer, biergartens og street food. Les våre tips til julemarked i Berlin.

Street food i England

I England er det massevis av ulike matkulturer, i tillegg til den typiske britiske maten er det kanskje den afrikanske og indiske gatematkulturen som er mest fremtredende. Oppdag gatematen i London og Camden Town. Gå opp til Camden Market og The Stables Market. Her kan du slentre rundt i små gater og nyte av matmarkeder med massevis av fargerik street food fra hele verden. For øvrig er England nok mest kjent for sin fish and chips, pork pie og Cornish pasty. Les mer om street food i London her.