Julemarked Berlin

Julemarked i Berlin

Berlin i juletider er en magisk by hvor gatene er opplyste og snøen daler. En helgetur hit i løpet av november og desember er en fantastisk opplevelse. Foruten Berlins vanlige severdigheter på denne årstiden er et besøk til en av de mange julemarkedene en varm og koselig tradisjon. På denne tiden av året kommer hele byen til liv og går på julemarkeder. 

Julemarked i Berlin Julemarked i Berlin

Julemarkedets historie

Weihnachtsmarkt som julemarked heter på tysk, er en stor årlig tradisjon som har sine røtter i tysktalende land som Tyskland og Østerrike, men også Frankrike og Sveits. Det første julemarkedet sies å ha oppstått sent på 1300-tallet for å feire at advent og julen snart kommer. 

Overalt i Tyskland kan du finne julemarkeder og hvert år kommer millioner av mennesker for å feire advent med gløgg, brente mandler og for å kjøpe inn årets julegaver. Det mest kjente markedet ligger i Dortmund som vanligvis har verdens største julegran. I Berlin finnes det minst 50 julemarkeder hvert år, og i blant opp til 100 stykker! Allerede i slutten av oktober begynner juleboder å dukke opp på gatene. De fleste julemarkedene stenger rundt julaften, men noen har også åpent til etter nyttår.

Julemarked ved Charlottenburgs slott

Gå ikke glipp av det spektakulære julemarkedet i vestre Berlin. Charlottenburgs slott står som kulisser til et julemarked som bader i romantiske julelys og herlig granduft hvor du finner noe for hele familien. 

De ulike bodene er bygget av helt naturlig materiale og bidrar til den rustikke og koselige stemningen. Er du sulten kan du spise en god middag på en av de nærliggende hotellenes uteserveringer, eller besøke de tradisjonelle bodene som serverer glühwein eller crêpes. For barna finnes det også et lite tivoli med karuseller og Winterwald-telt. (Vinterskogen på norsk.) 

Julemarkedet ved Charlottenburgs slott åpner den 23. november og har åpent til 26. desember, med unntak av 25. desember da markedet er stengt. Det er gratis inngang.

Julemarked i Berlin Weinachtsmarkt Zauber Gendarmenmarkt

Weinachtsmarkt Zauber Gendarmenmarkt

Det populære julemarkedet på torget Gendarmenmarkt lyses opp av flere tusen små lamper. Gå rundt blant de opplyste teltene som gir en koselig ramme rundt Französischer Dom, Berlins Konzerthaus og Deutscher Dom.

Her finner du alt fra tradisjonell glühwein til lokale glassblåsere, håndverkere som lager sine produkter på plass og artister som underholder på scenen i løpet av november og desember.

Weinachtsmarkt Zauber Gendarmenmarkt åpner den 25. november og holder åpent til 31. desember. Det er gratis inngang mellom klokken 11-14, deretter koster det €1 for alle besøkende eldre enn 12 år.

Andre populære julemarkeder i Berlin finnes for eksempel på Alexanderplatz, Potzdamer Platz, foran rådhuset og ved Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche.

Utover de tradisjonelle julemarkedene finnes det også en rekke alternative markeder, som designmarkedet Holy Shirt Shopping 12-13/12 i Kraftwek Berlin eller Klunkerkranich, et trendy marked på et parkeringshus i bydelen Neukölln.