Lokale spesialiteter

På våre reisemål er det et vell av matsensasjoner og lokale spesialiteter. Hvem er du i ferien? Tør du prøve mange nye retter? Eller kjører du mest på dine sikre kort? Spør du oss om hva vi synes så mener vi selvsagt at du bør oppleve maten i det landet du reiser til. 

Kroatiske spesialiteter

Bestill en peka, bakt under glødende kull i mange timer. Eller hvorfor ikke en frisk crni rižot! I Kroatia er det mange spennende spesialiteter du bør prøve.

Les om kroatiske spesialiteter

Spanske tapas og annet godt

Tapas, bouquerones, paella, pimentos de padron og sobreasada ... På Mallorca finnes det mengder av utsøkt mat og spennende delikatesser å teste ut!

Les mer om maten på Mallorca

Café con leche, por favor

I Spania drikker man espresso med eller uten varm melk. Hva som gjør kaffekulturen på den spansk Solkysten så unik er alle variantene som finnes. Ta hjelp av vårt leksikon for å få kaffen din akkurat slik du vil ha den! 

Les mer om den spanske kaffekulturen

Lekker mat på Kreta

Kreterne er kjente for sin gjestfrihet og sin gode mat. Ta turen opp i fjellene, finn en koselig taverna og bestill flere småretter laget på lokale råvarer.  

Les mer om maten på Kreta

Gresk meze

Ingen ferie i Hellas er fullkommen uten gresk meze, små forretter som serveres på tavernaer, restauranter og ouzerier sammen med vin, ouzo, tsipouro eller retsina.

Les mer om gresk meze

Det greske hvite gullet

Fetaost er nesten synonymt med Hellas og har en gedigen historie som går helt tilbake til år 700 f. kr. Vet du hvilken dag vi feirer Fetaostens dag på og hvor navnet feta kommer fra? 

Les om fetaosten

Oppskrifter

Når lengselen blir for stor – lag en temadag hjemme med mat fra ditt favoritt ferieland

Shrimp saganaki

Shrimp saganaki er en klassisk gresk rett med tomater, reker og fetaost i en herlig kombinasjon. Her har du oppskriften!

Les oppskriften på Shrimp saganaki

Oliventapenade

En digg delikatesse i Hellas er oliventapenaden som ofte serveres til brød. Vil du prøve å lage en gresk oliventapenade hjemme? Her kommer en klassisk oppskrift! 

Les mer om oliven og oppskriften på oliventapenade

Oppskrift på Stifado

En tykk og smaksrik gresk gryte med blant annet oksekjøtt, løk, cognac, laurbærblad og muskat. Serveres med kokt eller stekt potet. Lag gjerne gryta dagen før den skal serveres så smakene for tid til å sette seg.

Les oppskriften på Stifado

Oppskrift på Moussaka

En gresk favoritt med lammekjøttdeig og aubergine. Moussakaen kan tilberedes på flere måter, og ofte har grekerne selv en hemmelig ingrediens eller et spesielt triks for å gjøre sin moussaka ekstra god. Vegetarvarianten av moussakaen er like god!

Les oppskriften på Moussaka

Oppskrift på Kleftiko

Kleftiko er en fyldig, gresk lammegryte som blir bedre jo lenger og sakte den koker.

Les oppskriften på Kleftiko

Den perfekte tapasbrikken

Tapas! Den perfekte fredagsmaten der man bare setter frem en masse småplukk og alle kan selv velge det de liker. Det meste kan kjøpes ferdig, og resten kan man enkelt slenge sammen før gjestene kommer. Det er bare fantasien som setter grenser! 

Her tipser vi om hva den perfekte tapasbrikken bør inneholde

  • Oliven
  • Oster av ulike slag
  • Lufttørket skinke 
  • Chorizo eller annen pølse i tynne skiver
  • Kjeks og godt brød
  • Ulike rører og dipper (kjøp ferdig eller lag egne) 
  • Pimentos de padron (stekes kjapt i olje og toppes med flaksalt) 
  • Cocktailtomater
  • Hvitløk- og chilifreste reker

Buon appetito! 

 

 

 

Palacinke – kroatiske pannekaker

Palacinke er en tynn crêpe-lignende variant av pannekaker. Smaken er omtrent den samme som vanlige pannekaker og du kan fylle dem med akkurat hva du vil. Spis den til hovedrett eller som dessert.

Cirka 15 stk pannekaker.
3,5 dl melk
1,5 dl vann med kullsyre
2 stk egg
4 dl mel
1 ts vaniljesukker
1 ss sukker
0,5 ts salt

Fyll dem med hva du vil. Som dessert kan det være godt med jordbær og nutella.

Mums!