Budapest Budapest

Hit reiser vi helst på storbyferie

Europa bugner over av fantastiske storbyer, men enkelte er ekstra fine på høsten. Her guider vi deg til årstidens favoritter.

Høsten er årets mest populære tid for storbyferier. I enkelte Europeiske byer varmer solen enda, i andre maler høstfargene en helt unik atmosfære. Uansett hvor du skulle velge å reise og hvem ditt heldige reisefølge blir, garanterer vi dette: I disse byene kan dere fråtse i alt fra kultur og spektakulære severdigheter til spennende attraksjoner og kulinariske opplevelser!

Men hvilke byer er egentlig best om høsten, hvilke vil innfri flest av dine feriedrømmer og hva er et must å få med seg der? Her har vi samlet årstidens favoritter, for å gjøre avgjørelsen en smule enklere!  

Ta trikken i Budapest – en fin måte å se byen på!

Budapest – for skjønnheten!

Budapest er spa-byen framfor noen. Her finnes ikke mindre enn 100 varme kilder, en rekke flotte spahoteller, badehus og tyrkiske bad. Termalbadet på Hotel Gellért og det store Széchenyi-badet er blant de mest kjente, og anbefales sterkt. Høres en avslappende spa-helg fristende ut, er med andre ord Budapest det ultimate reisemålet.

Men den vakre byen byr også på mye mer enn avslapning! På den ene siden av den berømte elven Donau finner du den majestetiske slottshøyden og sjarmerende gamlebyen – på andre siden venter spennende museer og teatre. I tillegg bugner Budapest over av kulinariske opplevelser, så her blir du garantert mett både i hodet og magen! Ta bena fatt gjennom smale og forførende smug, la øynene hvile på imponerende arkitektur og dyrk kjærligheten i smellvakre omgivelser. Budapest er et skattekammer, og du er selvfølgelig invitert.

Tips! For shopping, gatetitting og de beste restaurantene og kafeer, bør dere ta turen til områdene rundt Kálvin tér, Blaha Lujza tér, Lipótváros og Erzsébetváros! Her er stemningen ekstra koselig når kveldsmørket sniker inn, og gatelysene skrus på.

Til fantastiske Krakow flyr du kjapt og greit!

Krakow – for historikeren

At mange velger å reise til Krakow på en langweekend, er lett å forstå. Til denne storslåtte byen flyr du både enkelt og rimelig, og har haugevis av prisgunstige hoteller og restauranter å velge i mellom.

Dette er byen hvor nåtid møter fortid og hvor lommeboken smiler bredt, og den rike historien har gjort Krakow til en av Europas mest verdifulle byer. I 1979 ble den lagt til UNESCOs verdensarvliste, markedsplassen er den eldste middelalderplassen i hele Europa – og de av oss som er ekstra glade i eventyr vil sette ekstra pris på Krakows mange legender om prinser, prinsesser, drager og skomaker-helter. 

Lei en sykkel og utforsk byen på to hjul. Nyt en god bok i noen av de vakre parkene i byen, og unn dere en piknik i gresset.  På høsten er også den Botaniske Hage på sitt beste, så sørg for all del for å besøke dette fargerike mekkaet. Også det polske kjøkkenet bør oppleves, og her finnes det noe for enhver smak. For den ultimate polske middagen (med en moderne vri) anbefales restauranten 27 Porcji Slow Food.

Tips! Landets største turistattraksjon, Saltgruvene i Wieliczka som er flere kilometer lange med store huler og flotte utskjæringer, er imponerende og vel verdt turen. Du bør også sjekke kalenderen før avreise, for i denne byen arrangeres det til stadighet festivaler, sportbegivenheter, kunstutstillinger og konserter.

Lisboa er et kinderegg av en by – men ikke bare tre ting på en gang!

Lisboa – for sjarmøren

Lisboa er en by innsvøpt i gotiske skatter, kunst og glamour. De syv filmatiske åssidene deler utsikt over Lisboas postkortvakre, trange smug, gamle ruiner og hvitkuplede katedraler – og skaper en unik ramme rundt den fengslende scenen som er blitt utformet gjennom århundrer.

Her får du umiddelbart følelsen av å være flere steder på en gang. De bratte bakkene, gule trikkene og en kopi av Golden Gate Bridge minner om bybildet av San Fransisco, den enorme Jesusstatuen trekker assosiasjonen til livlige Rio De Janeiro og de små tuktukene gir byen et eksotisk preg. Legger du derimot til loppemarkeder, fliskledde fasader, antikke bygg, livlige takbarer, herlige parker, fadomusikk, portvin og sangria innser du raskt at Lisboa er noe helt unikt – og virkelig en by det er verdt å la seg sjarmere av.

Tips! Bairro Alto er Lisboas kultur- og bohemområde og er smekkfullt av de beste restauranter og fadobarer. Bydelen bugner over av tatoveringssjapper, designbutikker og små, krokete kafeer, og på kveldstid forvandles hele området til en stor gatefest. Trykk deg inn i en av de mange barene eller kjøp en caipirinha i plastglass fra en vinduskarm, såkalte «grab and go`s», før du danser videre ned en brosteinsgate og opp en annen.

Barceloneta Er det mulig å bli lei av Barcelona?

Barcelona – for drømmefangeren

Innsvøpt i farger og kultur og omringet av spisesteder, trendy barer, butikker, strender og et yrende folkeliv er det ikke rart at vi aldri går lei av Barcelona. Den livlige katalanske byen byr på noe for alle: fra de håpløst forelskede, single og håpefulle til barnefamilier, sportsentusiaster, historikere og arkitekturfrelste. Barcelonas arkitektoniske skatter spenner nemlig over 2000 år og løfter blikket vårt mot tårnhøye katedraler, gamle bymurer og finurlige kreasjoner av Gaudí – og gjennom skyggefulle baner og rolige parker i det gotiske kvarteret.

Også natten har ubegrensede muligheter i Barcelona. Begynn med en solnedgangsdrink på en panoramaterrasse, eller i sanden ved en «chiringuito». Følg opp med deilige tapas på en fortausrestaurant, eller unn deg et førsteklasses måltid på en av de mange eksklusive restaurantene. Når mørket faller forvandler levende musikk byen og du rives med i flamencos raske ildrytmer, behagelig jazz og og indie-rock i plysj-salonger, cava-barer og neonfargede klubber. Barcelona er forførende god, så lenge du tillater henne!

Tips! For den ultimate parkopplevelsen bør du ta turen ut til Parque del Laberint d’Horta, som er en av byens best bevarte hemmeligheter og eldste hager. Plassert høyt over sentrum og mellom  åsene i Hora-distriktet, er dette det perfekte stedet for å senke skuldrene og drømme seg vekk.

Roma Heldigvis fører alle veier til Roma!

Roma – for romantikeren

Italias varmblodige hovedstad er en berusende blanding av hjemsøkte ruiner, imponerende inspirasjon og karismatisk matglede. Her venter magi bak ethvert gatehjørne i form av historiske mesterverk, spektakulære severdigheter, pizzaer og Vespaer – og fortidens historier innsvøpes smellvakkert inn med nåtiden.

Noen av de mest storslåtte og berømte landemerkene inkluderer Colosseum, Vatikanet, Pantheon og det Sixtinske kapell – er alle verdt å oppleve. Men Roma er langt mer enn sine ikoniske bygninger. Tilbring kvelden i Trastevere’s livlige gater, senk feriepulsen ved en av de mange pittoreske uteserveringene og jakt ingenting annet enn la dolce vita. Roma er til for å nytes – bit for bit, og gjerne til fots.

Tips! Roma bugner over av eksklusive restauranter, men for den ekte, romerske opplevelsen går du heller på skattejakt i en av de mange trivelige nabolagene. Utvid magesekken med rykende fersk pasta og forfriskende hvitvin fra åsene i Castelli Romani – og avslutt selvfølgelig kvelden med et skudd av verdensslående kaffe!

Paris Man slutter aldri å lengte tilbake til Paris når man først har falt for denne fantastiske byen.

Paris – for kulturelskeren

Europas kanskje vakreste by har lenge blitt assosiert med romantiske parferier, fasjonable venninnegjenger og den kulturelle eliten. Men Paris monumentfylte gater, museer, klassiske bistroer og designerbutikker har de siste årene møtt stor konkurranse. Nå kjemper de store klassikerne om oppmerksomheten mot en ny bølge av multimedia-gallerier, kreative vinbarer og urbane bydeler som oser mer hipt og trendy enn klassiske tradisjoner. 

Uansett hvilken av kategoriene du tilhører, oppfylles feriedrømmen i Paris – særlig hvis du også har en enorm forkjærlighet for mat. Uansett om du søker et koselig kjøkken i nabolaget eller et trippel Michelinstjerne-tempel, vil du fort få et annet forhold til ordet kvalitet – for her spares det ikke på noe.

Tips! Fyll opp en piknikkurv med nybakt brød, deilig bakst, ferske oster og en god flaske vin – og nyt formiddagssolen i en av byens mange parker.  Kombiner det gjerne med et kokke-, eller bakekurs. Hvor stas er det vel ikke med nystekte croissanter du har laget selv?!

Intenst uteliv, fantastisk mat og nyskapende arkitektur venter i Berlin.

Berlin – for trendsetteren

Berlins unike kombinasjon og glitter og gråstein er grunn i seg selv for og utforske den historiske byen.  Legger du til et intenst uteliv, fantastisk mat og nyskapende arkitektur, er det ikke rart at byen i mange år nå har utmerket seg som en storfavoritt blant både hipstere, kulturinteresserte og trendsettere.

Byen som iscenesatte en revolusjon, var nazistenes hovedkvarter, ble bombet til biter, delt opp og til slutt gjenforent omtales i dag oftere som en «kulere versjon av New York.» Her konfronteres du ikke bare av historie ved enhver sving, du får også to unike opplevelser på én reise. For selv om Øst og Vest nå er gjenforent er det fortsatt stor forskjell på å henge rundt i Weinmester Strasse og Kurfürstendamm, selv om du finner både kommersielle butikker og restauranter på begge sider.  Og på mange måter oppsummerer det Berlin til punkt og prikke: Her finnes noe for alle, uansett hvem du er og hvor du kommer ifra. Shopping, parkliv, kultur, historie, uforglemmelige matopplevelser og et ellevilt uteliv som varer døgnet rundt!

Tips! Ta turen ut til Museumsinsel – øya som huser både Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Lustgarten, Alte Nationalgalerie, Berliner Dom og Bodemuseum. Du trenger ikke å være museumselsker for å kose deg her – det er vakkert! Så slå deg ned med en kopp kaffe og en pretzel, og la historien omfavne deg.

Gdansk Gdansk er aldri langt unna, så kan du jo reise hit på budsjett om det kniper!

Gdansk – for livsnyteren

Shopping og spa – Gdansk er en drøm for livsnytere som vil unne seg det lille ekstra, uten å brenne hull på lommeboken. Prisnivået her er nemlig like lavt som fortauskafeene er mange og historien er lang – og legger du på en enorm dose sjarm skjønner vi godt hvorfor byen har vokst markant i popularitet de siste årene.

Men er langhelg i Gdansk trenger ikke være forbeholdt Gdansk.  Tricity er nemlig betegnelsen som har oppstått for det urbane området som blir utgjort av Gdansk, Sopot og Gdynia. Her er det korte avstander mellom ting å se og gjøre, og området er rikt på både kulturelle og arkitektoniske minnesmerker. Den ultimate storbyferien for venninnegjengen? Definitivt!

Tips! Legg turen til Dlugi Targ («det lange markedet») når kvelden kommer – stemningen der er nemlig som fra et eventyr, med de historiske bygningene som blir opplyst av de tente gatelysene.

 

London Hva er vel bedre enn et pubbesøk etter shopping i London?

London – for den mangfoldige

Ingen over, ingen ved siden av – London forblir nordmenns favorittby. Den utrettelige innovatøren oser av drømmer og fantasi, ikoniske landemerker og verdenskjent arkitektur, førsteklasses museer, shoppingmuligheter og stadig nye bydeler i fremmarsj. Her får du tre ulike byer i én, eller fem om du vil. Trår du ut av sentrumskjernen venter både pastellfarget sjarm i Notting Hill, punk rock i Camden, en kulturell smeltedigel i kule Brixton og hippe spisesteder, barer og butikker i Shoredich. Fyll kveldene med musikaler, forestillinger, konserter eller spaserturer i idylliske parker og smågater og vips er ferien komplett.

Tips! London er et mekka for barn, det finnes nemlig tusenvis av morsomme opplevelser for de minste.  Opplev Harry Potters magiske verden, la de utfolde seg på KidZania eller forvill dere ned kaninhullet til Mad Hatter’s Afternoon Tea på Sanderson.

Praha Gå på oppdagelsesferd i Prahas rullesteinsgater og skjulte bakgårder.

Praha – for eventyreren

Praha er lik Paris når det kommer til skjønnhet, og regnes ikke som en av Europas mest romantiske byer uten grunn. Her går historien tilbake et årtusen og bare arkitekturen er i seg selv et trekkplaster. I tillegg fråtser du i kulinariske opplevelser både i form av mat og drikke til en rimelig penge – og ølen regnes å være blant Europas beste.

Byens labyrint av brosteinsbelagte gater og skjulte gårdsrom er et paradis for den målløse vandreren, og som larven i Alice i Eventyrland lokker den deg alltid til å fortsette dypere og dypere. Bare noen kvartaler unna Gamlebytorget kan du snuble over gamle kapeller, uventede hager, fargerike kafeer og retro barer – med knapt en turist i sikte. Unn dere en magisk reise tilbake i tid. Denne byen fortjener virkelig å oppleves!

Tips! La føttene føre deg til byområdet Stare Mesto i gamlebyen, og fest blikket mot himmelen. Da vil du nemlig overraskes av den verdensberømte psyko-analytikeren Sigmund Freud hengende fra en metallstråle over de brosteinsbelagte gatene. Det uvanlige kunstverket har vist seg så populært at det har blitt stilt ut i byer over hele verden, inkludert London, Chicago og Berlin!


Bestill en storbyreise!

Velg mellom en rekke reisemål – kombiner sol og bad med storby, shopping, fornøyelser og kultur.

Roma

  • Opplev historiske severdigheter
  • Fantastisk matkultur
  • Bra shopping
Bestill en reise til Roma

Paris

  • Restauranter i toppklasse
  • Rik historie, kultur for alle smaker
  • Shopping i overflod
Bestill en reise til Paris

Barcelona

  • Unik arkitektur
  • Herlige tapasbarer
  • Strand midt i byen
Bestill en reise til Barcelona