Greske hovedretter

Greske hovedretter

Fra enkel og delikat Gyros til en saftig Moussaka – de gode hovedrettene som får oss til å lengte til Hellas. Lær deg å lage en Stifado eller Kleftiko hjemme, eller planlegg hvilke retter du skal spise i ferien i Hellas med hjelp av disse tipsene!

Bestill reise til Hellas >>

Reisetips til Hellas

Souvlaki

Souvlaki

Souvlaki er gresk hurtigmat, bestående av grillspyd med grønnsaker og enten lam-, kylling eller svinekjøtt. Serveres i pitabrød eller med ris og pommes frites. Souvlakien smaker aller best sammen med en nylaget tzatziki og en gresk salat.

Gyros

En annen populær hurtigrett i Hellas er gyros. Gyros består av strimlet svinekjøtt som serveres i pitabrød sammen med salat, tzatziki og pommes frites. Perfekt når du er ute etter noe raskt og godt!

Oppskrift på greske retter

Her deler vi noen gode oppskrifter på greske hovedretter med deg. Oppskriftene er komponert av Dimitris Alexiadis, en av de beste unge kokkene i Hellas, som også har vært med på å skape den unike smakspaletten for Apollos nye konsept Apollo Mondo Boutique.

Stifado

Oppskrift på Stifado

En saftig og smaksrik gryte med blant annet kjøtt av storfe, løk, cognac, laurbærblad og muskat. Serveres med kokt eller stekt potet. Tilberedes gjerne i gryte dagen i forveien slik at smakene setter seg skikkelig.

Ingredienser
1 kg grytebiter av storfe
1,5 kg stekeløk
4 ss olivenolje
1,5 dl rødvin
3 ts rødvinseddik
0,8 dl cognac
1 stor tomat (grovhakket)
1 ts tomatpuré
Et laurbærblad
Litt muskat

Slik gjør du
Varm oljen i en kasserolle, stek kjøttet i små porsjoner til alle kjøttets sider har fått farge. Sett det til side. Skrell løken og stek den på middels varme i samme olje som kjøttet til løken er myk. (ca. 10 minutter) Tilsett cognac, vin, eddik og la det putre i 3 minutter.
Tilsett kjøttet, tomat, tomatpuré, laurbærblad og muskat. Kok opp og senk så varmen. La det putre ca. 1,5 timer eller til kjøttet er mørt og sausen har tyknet. Tilsett litt kokende vann om det ser ut til at gryten koker tørr. Smak til med salt og pepper.

Moussaka

Oppskrift på Moussaka

En gresk favoritt med kjøttdeig av lam og aubergine. Moussakaen kan tilberedes på flere måter og ofte har grekerne selv en hemmelig ingrediens eller et spesielt triks for å gjøre moussakaen ekstra god. Vegetar-moussaka smaker like godt!

Ingredienser

4 store poteter, kokte og skrelte
1 gul løk
3 stk auberginer
5-6 ts olivenolje

Til farsen
1 gul løk
1 fedd hvitløk
litt sukker
1/2 ts muskat
1 ts kanel
1 ts tomatpuré
500 g kjøttdeig (originaloppskriften er med lammefarse, men det går like bra med storfe eller vegetar farse)
400 g knuste tomater
salt, pepper, timian

Til bechamelsausen
100 g smør
100 g mel
7,5 dl melk (3%)
1 klype muskat
100 g revet parmesan
3 eggeplommer

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Skjær potetene i skiver som er ca. 1 cm tykke. Stek dem i olivenolje til de har fått litt farge på begge sidene. Legg potetene i en ildfast form (25x30 cm). Krydre med timian og pepper. Skjær løken i tynne skiver og stek den myk. Legg løken på potetene. Skjær aubergine i skiver og stek dem til de får litt farge. Legg skivene ovenpå løken. Krydre med salt, pepper og timian.

Farsen: Hakk løk og hvitløk. Stek løken i litt olivenolje. Tilsett sukker, muskat, kanel og tomatpuré. Tilsett farsen og la det putre på lav varme i ca. 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Bechamel: Smelt smøret og rør inn melet. Rør godt. Tilsett melken litt og litt mens du rører hele tiden slik at det ikke klumper seg. La den koke opp og småkoke på lav varme til den har tyknet. Tilsett muskat, salt, pepper, parmesan og eggeplommer. Rør godt.

Hell 200 g bechamelsaus i farsen. Dette gjør at moussakaen henger bedre sammen. Hell farsen i formen, over grønnsakene. Hell resten av bechamelsausen over. Topp med litt revet parmesan. Stekes i ovnen i ca. 35-40 minutter. La gjerne moussakaen stå en stund før du serverer den.
 

Kleftiko

Oppskrift på Kleftiko

Kleftiko er en saftig, gresk lammegryte som blir bedre jo lengre og sakte den koker.

Ingredienser

1 kg lammebog
100 g olivenolje
4 fedd hakket hvitløk
100 g sitronjuice
Oregano, salt, paprikakrydder
5 g korianderfrø. Kan erstattes med en liten mengde malt koriander.
100 g kefalotyri (geitost). Kan erstattes med fetaost.

Slik gjør du:

Salt lammet godt. Stek lammekjøttet i en stor stekegryte på høy varme i litt olivenolje. Tilsett hvitløk, sitronjuice og krydder. Kok gryten på lav varme under lokk i ca. 2,5 timer. La gryten stå 1 dag. Ved servering legger du gryten i porsjonsformer, topper med ost og gratiner i ovnen til gryten er gjennomvarm og osten har fått farge. Serveres med poteter.