Gresk meze

Gresk meze

Ferien i Hellas er ikke fullkommen uten gresk meze! De små forrettene som serveres på tavernaer, restauranter og ouzerier sammen med vin, ouzo, tsipouro eller retsina. Bestill noen deilige meze til forrett neste gang du er i Hellas, du vil ikke bli skuffet. Vi deler noen av våre beste meze-tips med deg så vet du hva du skal spørre etter neste gang du er i Hellas.

Bestill reise til Hellas >>

Reisetips til Hellas

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki er nesten synonymt med Hellas og serveres som oftest med litt brød som forrett på så vel store som små restauranter i Hellas.

Vil du lage din egen tzatziki er dette en god oppskrift:
Bland 2 dl gresk yoghurt med en halv revet agurk, som du har latt renne av seg og klemt ut mest mulig vann. Bland inn litt salt og valgfri mengde hvitløk. Hell over litt olivenolje.

I noen deler av Hellas blander man også inn litt dill i tzatzikien. Test gjerne det!

Flere gode greske rører


Røre av favabønner

En meze som har sin opprinnelse på Santorini, der favabønnene vokser. Fava, som er som en mellomting mellom linser og kikerter, skrelles og mikses til en glatt røre.

Melitzanosalata / Auberginerøre

1 aubergine, 1 gul løk, 1 fedd hakket hvitløk, 1 rød paprika, salt, pepper, litt persille (hakket), 3 ts vineddik og 3 ts balsamico. Grill auberginen og paprika i ovnen til de er myke og skallet brent. Fjern skallet og bland kjøttet forsiktig med hvitløk, salt, pepper, persille og vineddik. Dekorer med hakket tomat, noen oliven og litt fetaost (smuldret) innen servering.


Taramosalata / Fiskerognsrøre 

125 g hvit fiskerogn, 175 g hakket gul løk, 225 g brødsmuler (bløtlagt i vann innen), 100 g kokt potet, 80 g sitronsaft, 50 g knuste tomater, 200 g olivenolje, 100 g solsikkeolje, 50 g kaldt vann. Bland alt bortsett fra vann og olje i en mikser eller med elektrisk visp. Tilsett olje og vann, begynn med å dryppe i litt og øk så mengden. Smak til med salt. 

Gresk salat, saganaki og oliven

Gresk salat

Så enkelt og så godt! Nyt en klassisk gresk bondesalat til forrett eller som en enklere lunsj. En gresk salat inneholder tomat, agurk. rødløk, oliven og en stor bit fetaost. Osten toppes med tørket oregano, og bruk rikelig med olivenolje over salaten. Visste du at en tradisjonell gresk salat også inneholder sardiner?

Saganaki

Saganaki, som egentlig betyr liten stekepanne, er en rett du bare må smake på ferien din i Hellas. Vanligvis benyttes en av ostene Graviera, Kefalograviera eller Kefalotiri, men i blant benyttes også fetaost. Alle gode oster på sin unike måte. Fellesnevneren er at osten paneres i mel og stekes på høy varme i en liten stekepanne. Press gjerne litt sitron over osten før servering.