Hellas
Se alle land
Gresk meze
Ingen ferie i Hellas er komplett uten gresk meze, små forretter servert på tavernaer, restauranter og ouzerier sammen med vin, ouzo, tsipouro eller retsina. Bestill litt deilig meze til forrett neste gang du er i Hellas, du vil ikke bli skuffet. Her deler vi noen av favorittmezeene våre som du ikke bør gå glipp av.
Tzatziki
Tzatziki er nærmest synonymt med Hellas og serveres oftest med litt brød som forrett på både store og små restauranter i Hellas. Hvis du vil lage din egen tzatziki, er dette en god oppskrift: Bland 2 dl gresk yoghurt med en halv revet agurk. Bland inn litt salt og eventuell mengde hvitløk. Drypp over litt olivenolje.
I noen deler av Hellas blander de også inn litt dill i tzatzikien. Prøv den!
Mer deilig gresk røre
Røre av favabønner
En meze som har sin opprinnelse på Santorini hvor favabønnen vokser. Fava, som er som en krysning mellom linser og kikerter, skrelles og blandes til en jevn røre.

Melitzanosalata / Auberginepuré
1 aubergine, 1 gul løk, 1 fedd hakket hvitløk, 1 rød paprika, salt, pepper, litt persille (hakket), 3 ts eddik, 3 ts balsamico. Grill auberginen og paprikaen i ovnen til de er myke og skinnet brent. Dra av skallet bland kjøttet forsiktig med hvitløk, salt, pepper, persille og eddik. Pynt med hakket tomat, litt oliven og litt fetaost (smuldret) før servering.
Taramosalata / Fiskerognmos
125 g hvit fiskerogn, 175 g hakket gul løk, 225 g brødsmuler (bløtlegges først i vann), 100 g kokte poteter, 80 g sitronsaft, 50 g knuste tomater, 200 g olivenolje, 100 g solsikkeolje, 50 g kald vann. Bland alt unntatt vann og olje i en blender eller med elvisp. Tilsett olje og vann, start med å dryppe litt og øk deretter mengden. Smak til med salt.
Gresk salat
Så enkelt og så godt! Nyt en klassisk gresk bondesalat som forrett eller som en enkel lunsj. En gresk salat inneholder tomat, agurk. rødløk, oliven og en stor blokk fetaost. Osten er toppet med tørket oregano, og rikelig med olivenolje dryppes over salaten. Visste du at en tradisjonell gresk salat også inneholder ansjos?
Saganaki
Saganaki, som bokstavelig talt betyr liten stekepanne, er en rett du bare må prøve under ferien i Hellas. Vanligvis brukes en av ostene Graviera, Kefalograviera eller Kefalotiri, men noen ganger brukes også fetaost. Alle gode på sin egen unike måte. Felles er at osten paneres i mel og stekes på høy varme i en liten stekepanne. Press gjerne litt sitron over osten før servering.

Lær mer om det greske kjøkkenet
Tips & inspirasjon
Se alle våre reisetips til Hellas. Finn og bestill en reise til Hellas eller abonnér på vårt nyhetsbrev.