Greske gjemmesteder
– oppdag kystperlene Parga og Sivota

Ekte er et ord man skal være forsiktig med når det kommer til reisemål. Men faktum er at de fredelige fastlandsreisemålene Parga og Sivota – ja hele regionen Epirus kan være Hellas’ mest sympatiske gjemmested.  

Golfo Beach i Parga Golfo Beach i Parga

Inneklemt mellom det enorme Joniske havet i vest, Albania i nord og snøkledde fjelltopper og dype raviner i øst ligger landskapet Epirus. Naturen er vilt grønn, krydret med knudrete oliventrær og helt lengst ut, ikke langt fra øya Korfu, ligger byene Parga og Sivota like stille som billedvakkert.  

Kystbyen Parga med bystranda Krioneri Beach eller den kjente, kilometerlange Valtosstranda med sin grovkornede sand ble grunnlagt allerede for 800 år siden av venetianerne. Festningen fra den gang ligger fremdeles og vokter over byen og er Pargas landemerke. Men i dag er dette fremfor alt en trivelig liten ferieby, dit et stadig større internasjonalt klientell har funnet veien de siste årene.  

Lange late dager 

Nina Hornewall er halvt gresk og har et hus i Epirus. Her mellom hav og land vil hun lande i lange late dager så ofte som overhodet mulig.  

- Jeg er utrolig svak for hele denne trakten som er Epirus. Det har vært en av Hellas’ enkleste områder med tynt befolket fjellandskap. Men denne avsidesheten har samtidig gjort landskapet til ett av landets mest spennende de siste 20–30 årene, et stykke land som bare lå og ventet på å bli oppdaget, sier hun. 

Nina Hornewall er også kommersiell sjef hos Apollo, viss oppgave er å finne frem til greske gullkorn til nordiske feriesøkende. Og i Epirus med Parga og Sivota har Nina Hornwall funnet det hun synes er den optimale kombinasjonen av ferie mellom havet og fjellet.  

- Å kunne dra opp til flere tusen meters høyde og finne disse byene der tiden stått stille. Med sin dramatiske natur synes jeg Epirus ligner mye på Kreta; genuint, variert natur, veldig mye historie og fullt av vanlig sympatisk gresk småbyliv. 

Ferieidyllen Parga. Ferieidyllen Parga.

Maleriske utflukter i Parga 

Vi drar ut mot kysten og ankrer opp i den vakre viken der Parga har ligget siden 1200-tallet. Byen ligger mildt sagt malerisk til ved det krystallklare vannet og med sine pastellfargede hus og steinlagte gater – alt omgitt av åser dekket av olivenlunder.  

- Det er en fascinerende kyst med mange kalksteinsgrotter. Vi pleier å leie båt en halv dag, fylle den med frukt og iskaldt mineralvann – og tøffe av gårde langs kysten for å se herligheten fra sjøsiden. 

Velger man å ikke farte rundt for egen maskin arrangerer Apollo dagsutflukter til de Joniske øyene. 

- Den største er Korfu, men de litt mer ukjente Paxosøyene ligger like sør for Parga. Der kan man oppleve makeløs natur. Så må man jo passe på å leve det klassiske badelivet, og selvsagt må man sitte på kafé og sippe til en iskaffe, tipser Nina.  

Parga by Parga by ligger som et amfiteater ned mot havna.

Spennende matkultur og musikk 

Flyene fra Norge til Parga og Sivota går til Preveza-Aktion. Bortenfor strendene og badelivet i Parga og Sivota ligger universitetsbyen Ioannina og minner mer om en balkanby ved fjellene, ifølge Nina. 

- Her er det massevis av spennende lokal matkultur, folkemusikk med klarinett som hovedinstrument – alt en del av en rik historie. Jeg synes definitivt at man skal oppleve både land og hav, kyst og fjell når man besøker denne landsdelen.  

Dagsturen til det bortgjemte Epirus med kunnskapsrike guider er det mange av Apollos gjester som gjør. En av de glemte perlene finner vi høyt opp i fjellene: Zagoria-byene, 36 små samfunn, hvorav noen står på Unescos verdensarvliste.  

- Der venter helt makeløse naturscener som pleier å slå de besøkende i bakken. Naturen rundt disse byene er rett og slett bedårende. Tusenvis av meter med høye fjelltopper som møter Europas dypeste ravine – samtidig som elvene skjærer gjennom landskapet. Her i kan man prøve rafting, padle kajakk eller ri rett ut i villmarken. 

Da Nina begynte å jobbe i Apollo for ti år siden var Parga og Sivota små reisemål i selskapets store greske portefølje. I dag er fremfor alt Parga betydelig mer kjent, og det uten at det  oppleves som et mettet og trøtt reisemål. 

- I dag kan vi bare si ”Epirus”, så kommer folk strømmende. Det er jo veldig gøy!  

Heftige høyfjellsbyer 

Apollos Hellas-ekspert løfter gjerne noen høyfjellsbyer ekstra høyt opp i skyene. Både Papigo og Mikro Papigo, den siste ligger for øvrig 1700 meter over havet, har Nina selv vært med på å  lansere for det nordiske reisepublikummet.  

- Der på opp på toppen har vi vårt hotell og spa 1700 som er et Apollo Mondo One of a Kind-hotell. Der oppe kan man sitte på verandaen og se sola gå ned bortenfor fjellene. Magisk! Dessuten lokker de med et herlig kjøkken med lokale råvarer, mye vilt og selvsagt fine fåre- og geitoster. Kommer man hit tidlig på sesongen ligger dessuten hele området innrammet i gnistrende snø, sier Nina Hornewall drømmende.  

Fremdeles velger flertallet av de besøkende å bo nært kysten for å bade, gå langs stranda om morgenen og nyte dagens første iskaffe på sin lokale taverna.  

- Og det som er så fantastiske er at alle disse fjellaktivitetene er så tilgjengelige, man kan gjøre de om ettermiddagen og kveldskvisten og allikevel rekke tilbake til det hyggelige lille familiehotellet man har bestilt nede ved kysten. Det er nettopp dette som gjør dette området så unikt. 

Sivota Retreat - powered by Playitas Vakre vyer over Sivota Retreat - powered by Playitas

3 herlige hotell i Parga

  • Parga Beach, populært Mondo Family-hotell ved Valtosstranda. 
  • Baccoli, familiært Mondo Local-hotell med høy kundetilfredshet midt i byen. Drives og eies av Michalis og hans Elena. 
  • Salvator Villas, eksklusive villaer med panoramautsikt over Pargabukta og byen. 

3 fine hotell i Sivota: 

2 luksuriøse hotell i fjellene:  

  • Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa, et lite femstjerners Mondo One of a kind-hotell på 1700 meter over havet i fjellandsbyen Mikro Papigo. 
  • Papigo Towers, Sjarmerende og autentisk Mondo One of a Kind-hotell med makeløs utsikt som ligger i fjellandsbyen Papigo. 

Tips & Inspirasjon

Se alle våre hotell i til Parga, se våre reisetips eller ta en titt på mulighetene for oppdagelser i Epirus-området.

Hotell i Parga

Parga er en koselig gresk idyll med mange hyggelige hotell. Mange av dem ligger meget sentralt med kort avstand til strand og byens tavernaer og barer.  

Se oversikt over våre hotell i Parga

Oppdag Epirus-området

Epirus er en stor og kontrastfylt region i det nordvestre Hellas. Et potpurri av pastellfargede hus, frodig natur, sjarmerende fjellandsbyer og vakre strender. 

Les om det spennende Epirus

Reisetips Parga

Parga er en utrolig koselig og sjarmerende liten by med fine strender, romantiske restauranter og et perfekt utgangspunkt for en rekke spennende utflukter. 

Les våre reisetips til Parga