Mat i Roma

Mat i Roma

I Roma er det helt vanlig å spise middag rundt åtte/ni på kvelden. Å spise mat er en av de største livsgledene for Romas innbyggere – og er som oftest noe man gjør med familien. Måltidet skal være morsomt og får gjerne ta lang tid. Veien til hjertet går virkelig gjennom magen for italienere. Her er en liten hvordan og hva du skal spise får å oppleve det samme.

Bestill reise til Roma

Se flere reisetips til Roma

Et italiensk måltid

I Italia spiser man mer enn en forrett, varmrett og dessert. Middagen er oppbygget med følgende: aperitivo, antipasto, primo piatto, secondo piatto og dolce.

Aperitivo

I Norge skulle vi kalle en aperitivo for en aperitif. Det er en liten fordrink før maten.

Antipasto

Antipasto er en liten appetittstarter før selve måltidet setter i gang. Det kan være charkoteri av ulike slag som prosciutto og ost, oliven eller brød.

Primo Piatto

Primo Piatto er den første varmretten av to. Det kan være en liten pasta, en suppe eller noe lignende.

Secondo Piatto

Den andre varmretten er mer lik vår egen varmrett. Det er som oftest en kjøttbit, fisk eller fugl som du bestiller sammen med en siderett - også kalt contorni - som poteter, salat eller ris.

Dolce

Dolce er selvsagt stjernen på verket, desserten! Ofte er det ost og/eller frukt.

Mat drikke Roma Mat og drikke i Roma – espresso er et must!

Mat og drikke som du bør teste i Roma

Pasta smaker best i Roma

Når du er vel i Roma så er det nærmest obligatorisk å prøve seg på en klassisk pastarett, gjerne på en enkel trattoria. Høres det litt kjedelig it? Vente til du har testet en pasta Carbonara i Roma. En annen kjent pastarett i Roma er pasta Arrabbiata, som i bunn og grunn er en sterk tomatsaus. Legg til litt sideflesk i pastaen og du spiser en Bucatini Amatriciana.

Kaffe á la Roma

En annen ting som gjøres annerledes i Roma enn i Norge er hvordan man drikker kaffe. Kaffe tar du stående ved bardisken og ikke i en to-go kopp eller ved et kafébord. Det skal gå fort! Det nærmeste du kommer vår norske kaffe er når du bestiller en Americano.

Mengder av iskrem

Mange mener at verdens beste iskrem er den som lages og spises i Roma. I Roma finner du en isbar - gelateria - rundt hvert hjørne. Her selges italiensk iskrem - gelato - i alle mulige smaker og kombinasjoner. Prøv deg på iskremkjeden San Crispino, eller isbaren Giolitti nær Spansketrappen, og avgjør selv. Er det en veldig varm dag i Roma kan du teste en avkjølende drikke fra Roma, grattachecca, som er knust is med fruktsirup eller fruktjuice.

Vin på en fraschetta

Vil du ha en genuin følelse av hvordan italienere lever livet sitt i Roma kan du drikke vin på en ”fraschetta”. En fraschetta er en slags vinbar, uten å være en bar per se. Før i tiden, da det fantes flere fraschettas, tok man med seg sin egen mat til restauranten og verten stod for vinen. I dag finnes det som oftest – i alle fall noe å tygge på som du kan kjøpe på en fraschetta.


Bestill en storbyreise!

Velg mellom en rekke reisemål – kombiner sol og bad med storby, shopping, fornøyelser og kultur.

Roma

  • Opplev historiske severdigheter
  • Fantastisk matkultur
  • Bra shopping
Bestill en reise til Roma

Paris

  • Restauranter i toppklasse
  • Rik historie, kultur for alle smaker
  • Shopping i overflod
Bestill en reise til Paris

Barcelona

  • Unik arkitektur
  • Herlige tapasbarer
  • Strand midt i byen
Bestill en reise til Barcelona