Magiske Madeira

Unn deg en annerledes reise i vinter og oppdag Madeira, øya som lett blir glemt selv om alt burde tilsi på det motsatte. Her er det frodige daler, bratte fjell, fantastisk turterreng og Michelin-restauranter blant trendy klubber. Apollos Madeira-connoisseur Andreas Höög forteller hva du ikke får gå glipp av på Portugals Atlanterhavets-perle.
– At flere ikke prater om, eller reiser til, Madeira er en gåte. Øya ligger nært og tilbyr et bredt utvalg av opplevelser, sier Andreas Höög.

Madeiras omvekslende klima skaper frodig fjellandskap.

Til forskjell fra Kanariøyene har Madeira en dynamisk natur, der frodige grønne daler møter tusen meter høye fjell. 

– Sammenligningen med New Zealand er naturlig. Madeira er ikke forsynt med sandstrender fra naturens side, hvilket er bra å kjenne til om det er det du er ute etter. I stedet byr øya på mektige naturopplevelser helt utenom det vanlige, med klipper som stuper hundrevis av meter ned i havet. Den overveldende frodigheten har gitt øya det smigrende kallenavnet “Europas hage”. 
 
Naturen her gjør Madeira til et paradis for fotturer. På 1400-tallet startet byggingen av vanningskanaler for å utnytte vannet i fjellene. Langs disse løper det i dag turstier, som fører deg fra den ene fabelaktige utsiktsposten til den andre. 

– Om du bare er sånn passe glad i å gå på tur er allikevel disse stiene et must. Det er enkelt å komme hit med buss rett fra hotellet, sier Andreas Höög. 
 
Blant de mest populære stiene hører Rabacal, som med sine 11 kilometer tar deg med til den fantastiske og den største  den største overlevende laurbærskogen. Også den utfordrende Puco Rievo og Queimadas/Santana hører til favorittene blant mange av de besøkende.

"Lille" Funchal føles stort med sitt enorme utvalg.

Tett mellom Michelin-restaurantene i Funchal

Til tross for sin beskjedne størrelse og kun 300 000 innbyggere så rommer Madeira et rikt uteliv. I hovedstaden Funchal er det ikke mindre enn 7 Michelin-restauranter. Dessuten popper nattklubbene opp som paddehatter og det er flust av herlige cocktail-barer. 

–  Om Madeira ikke er klassisk charterdestinasjon med sandstrender, er det garantert en øy for livsnyteren. Kjøtt eller fisk er vanlig på menyen, så kalt espatadas, med ferske grønnsaker til. Foruten den utrolige maten fins et bredt vinutvalg. Gå ikke glipp av den lokale favorittdrinken Poncha, som lages på Aguardente, honning, sukker og appelsinjuice.  
 
Prisnivået er ganske lavt, i hvert fall sammenlignet med andre europeiske reisemål.  

– Madeira er absolutt prisgunstig. En middag for to på restaurant koster mellom 150 og 300 kroner. Som reisemål er det billigere enn konkurrentene blant de ulike Kanariøyene.

Madeiras hovedstad har ikke bare prisvinnende restauranter og et rikt uteliv. Byen ble etablert på 1400-tallet, og er godt bevart.  
– En rik historie lever i Funchals brosteinsgater. I trange smug, mellom kirker, katedraler og kaféer finner man ofte noe nytt å sjekke ut og bli inspirert av.  
 
Dessuten venter selvsagt markedet i byen, Mercado dos lavradores, der selgerne ivrig kjemper om oppmerksomheten med frukt langs hele fargeskalaen og massevis med fisk. Markedet ble etablert på 1940-tallet og ligger midt i byen. 

Langs strandpromenadene avløser vyene hverandre.

Med bil i vekslende klima

Madeira ligger bare 40 mil fra Kanariøyene men har et ganske annerledes klima. De dype dalene og høye fjellene byr på et vekslende klima, som også muliggjør det vakre grønnskjæret som preger øya.  

– Den beste tiden å besøke Madeira på er den norske høsten eller våren. Øya er behagelig året rundt, men akkurat denne perioden er litt bedre, sier Andreas Höög.  
 
Madeira er en ganske liten øy i areal og like stor som Berlin omtrent. Med leiebil kan du raskt kjøre fra kyst til kyst.  

–  Bare 22 kilometer lang og 57 kilometer bred så trenger du ikke mange timene i bilen for å se det meste. Det er gode bussforbindelser, men ikke jernbane. Men friheten med en bil er vanskelig å slå, avslutter Andreas Höög.

Tips for reisen til Madeira


Tips & Inspirasjon

Se våre inspirerende tips og få mest mulig ut av din ferie på Madeira.

Våre reisetips til Madeira

Vi vet hvordan du tar deg til øyas lengste strand med svart lavasand og hvilken buss du skal hoppe på for å komme deg til den Botaniske hagen. Se alle våre reisetips om magiske Madeira!

Les våre reisetips for Madeira

Hvorfor reise til Madeira?

Fortsatt usikker på om vinterens eller vårens reise skal gå til Madeira? Her svarer vi på de mest vanlige spørsmålene som tydeliggjør hvorfor du skal reise til akkurat Madeira!

Hvorfor reise til Madeira?

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.