Pienza i Toscana

Fem perler i Toscana og Umbria

Italia er en ung nasjon, bare rundt 150 år gammel. Men kulturen er selvfølgelig langt eldre. I landskap som Toscana og Umbria er det heller regelen enn unntaket at gatenettet bygger på en gammel romersk byplan, at rådhusets fasade ikke har endret seg siden den nordiske vikingtiden og at familien som driver ostebutikken har produsert pecorinoen sin i åtte generasjoner. Det skaper en spesiell stemning, og gir reisende et perspektiv på sin egen tid. 

Den svenske forfatteren Eskil Fagerström har nylig kommet ut med en guidebok, «Mitt Toscana och Umbrien», der han deler 200 personlige tips om hva man bør se og gjøre og oppleve i disse to elskede italienske regionene. For Apollo lister han her opp fem steder der tiden har stått stille litt mer enn andre steder. 

Cantina de’ Ricci, Montepulciano Cantina de’ Ricci, Montepulciano

Hjemme hos den siste greven i Pienza (Toscana). 

Pienza er en liten juvel av en by, tett knyttet til adelsfamilien Piccolomini. Den meste kjente var Enea Silvio Piccolomini, som i 1458 ble valgt til pave med navnet Pius II. 

Med Vatikanets ressurser i ryggen gjennomførte Pius II en omfattende endring av sin elskede hjemby. Visjonen hans er best synlig rundt piazzaen foran katedralen, rådhuset og det egne palasset – et usedvanlig eksempel på et gjennomplanlagt renessansemiljø i liten skala. Faktum er at grevene fra slekten Piccolomini fortsatte å bo i palasset sitt helt 1960-tallet, da ættens siste greve forlot denne verden. I dag er palasset museum: et intakt, fyrstelig hjem komplett med møbler, porselen, rustninger og store, mørke oljemalerier. 

Cantina de’ Ricci, Montepulciano (Toscana) 

I det populære Montepulciano ligger vinprodusenten Cantine de’Ricci, en av flere vinmakere som står bak den berømte røde Vino Nobile di Montepulciano. Vinen lagres i makeløse omgivelser, en severdighet i seg selv. Under kardinalpalasset fra 1500-tallet ligger nemlig de’Riccis katedrallignende kjeller med enorme eikefat i en atmosfære som tatt rett ut fra «Rosens navn» eller «Romeo og Julie». 

Bevagna i Umbria Bevagna i Umbria

Bevagna (Umbria) 

En middelalderskatt med en varm, koselig italiensk bykultur – dessuten for det meste ukjent for de store turistmassene. Her fins alt man ønsker seg: et elegant torg med to katedraler og rådhus fra 1100-tallet, en trivelig gågate for kveldsturen og et par bra restauranter. Det yrer av liv i byen under sommerens middelalderfestival, Il Mercato delle Gaite. Da kan man oppleve opptredener og folkemengdene fra utendørservingene rundt omkring i byens nabolag. 

San Salvatore, Spoleto (Umbria) 

I Italia vrimler det av gamle kirker. I Roma er det et par som på magisk vis overbygger epoken mellom Romerrikets fall og middelalderen, som San Clemente. San Salvatore i Spoleto (som nå regnes som verdensarv av UNESCO) gir en liknende opplevelse av overgangen mellom epokene. 

Kirken ble trolig grunnlagt av syriske munker på 300-tallet. Den ble bygd av stein og pyntet med gjenfunnene elementer fra lokale romerske bygninger. Kun murene står igjen – sammen med de vakre, godt bevarte romerske søylene, kapitélene og frisene i kritthvit marmor. Rask hoderegning: da langobardene inntok Spoleto på 700-tallet, før den skandinaviske vikingtiden, var altså kirken allerede tre eller fire hundre år gammel. San Salvatore-kirken ligger på Piazza Mario Salmi 1. 

Carsulae i Umbria Carsulae i Umbria

Carsulae (Umbria) 

Dette var en gang en livlig romersk handelsby på Via Flaminia, grunnlagt på 200-tallet før vår tidsregning. I dag huser plassen en velpleid arkeologisk park i varme, grønne omgivelser. Dette er det perfekte stedet for en piknik med barna, som kan klatre rundt i ruinene og hoppe på de samme steinene som romerske legionærer, keisere og handelsmenn. Sporene etter oksekjerrene deres er fortsatt synlige i veien.

 


Tips & inspirasjon

Finn inspirasjon av våre reisetips for Kroatia..

Ditt Kroatia

Med koselige badebyer, små fiskelandsbyer, kilometerlange strender og bortgjemte badeviker – kan det være litt vrient å velge ditt Kroatia. Les våre tips og finn din ferieoase.

Les våre tips

De fineste strendene i Kroatia

Kroatia er kjent for sin vakre skjærgård hvor man bader fra klipper og svaberg. Men visste du at det også finnes mange fine strender? Les vår blogg om strendene i Kroatia. 

Se våre favorittstrender i Kroatia

De beste tipsene fra lokalbefolkningen

Marija Babić er fra Makarska og jobber som lokalguide. Dette er hennes beste tips til det beste Kroatia har å by på med alt fra matopplevelser til strender og mindre kjente steder.

Les mer