Kreta dietten- hva er hemmeligheten?

Befolkningen på den greske øya Kreta sies å være blant verdens sunneste. De blir gamle. De holder seg i form og de både spiser og drikker godt. Hva er hemmeligheten til et langt og sunt liv? Vi inviterte med oss matskribenten Helle Øder Valebrokk bak Helles Kitchen med oss til Kreta for å finne svaret. Her kan du lese hva hun fant ut: 

Mat, drikke og mosjon

Etter å ha snakket med folk over hele øya er det åpenbart at de er enige om hva hemmeligheten er: Den består av flere elementer, men de viktigste er mat, drikke og mosjon.

De kaller det for den Kreta-dietten. For oss turister kan dette misforstås med alt for mye fritert mat, øl og søte drinker, den klassiske feriedietten. Ser man på hva grekerne spiser på denne øya vil du få en helt annen oppfattelse av gresk mat og helse. Grekerne spiser faktisk tre ganger så mye fett som en gjennomsnittlig amerikaner. Men hva slags fett er det som spises? Der ligger mye av svaret.

Helle får en innføring i hvordan trylle frem de lekreste greske rettene.

Olje, olje, olje!

Gjennomsnittlig spiser en greker bosatt på Kreta hele 31 liter olivenolje per år. Det sies at extra virgin olivenolje hjelper mot betennelser, hjerte- og karsykdommer, fedme, kreft og andre sykdommer. I tillegg spiser grekerne friske, solmodne grønnsaker i sesong og økologisk produksjon blir viktigere og viktigere.

Når man spør en greker om oppskriften på en rett vil han/hun si at «her på Kreta følger vi ikke oppskrifter. Vi følger sesongene».

Vi tenker kanskje ikke over at en tomat smaker annerledes i starten av sesongen på forsommeren enn på slutten av sesongen i september. Det forklares med at tomaten her mer syre tidlig i sesongen og egner seg bedre til å bruke i en kokt rett enn de modne tomatene man plukker litt ut på sommeren. Når man hører slike argumenter gir det jo mening. For oss som kan kjøpe tomater og ananas i butikken hele året, tenker vi ikke like mye over når grønnsakene og frukten er på sitt ypperste. Men dette er de opptatt av på Kreta.

«Det bedre liv»

På Dounias Traditional Cretan Food har de valgt å gå tilbake til slik Kreta var på bestemors tid. De få som jobber her bruker kun økologisk dyrkede grønnsaker (slik det var før i tiden), kjøtt fra dyr som beiter i fjellet rundt landsbyen, og honning fra egne bikuber. De bruker ikke elektrisitet, men kun vedfyrte ovner og varmekilder og sier selv at dette er en slags protest og motkampanje til det hektiske og stressende livet i storbyene. Dette er «The better life», sier de.

Mange av rettene på Kreta inneholder mye grønnsaker og geitost. De er ofte dynket i masse olivenolje, som vi nå har lært er sunt. Dessuten spiser de variert: fisk, litt kjøtt, frukt, belgfrukter, grønnsaker, ville vekster, urter (timian, oregano og basilikum) og håndeltet brød. Og så drikker de vin. Hver dag. Men til forskjell fra en gjennomsnittlig nordmann holder grekeren seg til et glass. De tror at vin er sunt, men det er dette med å vise måtehold. Er det der vi bommer?

Helseferie?

Samtidig skal vi ikke glemme at det er kupert landskap på Kreta og daglig mosjon i form av arbeid utendørs og gåturer gjør sitt til at befolkningen på Kreta holder seg i form. Dermed er det kanskje heller ikke så vanskelig å tro på de innfødte, når de hevder at Sitia er området på Kreta hvor lokalbefolkningen er sunnest. Ikke bare har produksjonen av kvalitetsolje og vin her holdt på siden tidenes morgen – ville vekster, sjøgress og urter er også flittig brukt i retter, og bruken av rødt kjøtt er minimal.

Så neste gang du reiser til Kreta kan kanskje du ta del i de lokales kosthold og komme hjem sunnere og friskere. Det må vel kalles en ekte helseferie!