I flere hundre år var landet en utpost for generaler, sultaner og herskere i Det ottomanske riket, og siden den gang har Albania utviklet seg fra et kommunistisk diktatur til et demokrati. Takket være overgangen har landet også åpnet opp for verden, og her venter en unik blanding av Balkan, Hellas og Italia.
– De siste 40 åras sterk markedskrefter har skapt en helt spesiell nasjon. Vakkert fjellandskap, gamle byer, fantastisk kyst og en utvikling som bare fortsetter år etter år, forteller Nina Hornewall.
– Hotellene er forbløffende bra. I Albania er dessuten klimaet mildere men man unngår de verste varmebølgene og bader i krystallklart vann og her er det strender av alle slag.
Der Europa og Balkan møtes
Republikken Albania ligger på den vestre Balkanhalvøya, og grenser til Montenegro, Kosovo, Hellas og Nord-Makedonia. Det, sammen med nærheten til Italia, har skapt en unik smeltedigel som særlig har satt sitt preg på matkulturen.
– Den albanske maten er en spesiell blanding av Hellas og Balkan men også Italia. Forbindelsene mellom Italia og Albania er omfattende både når det gjelder handel og turisme. Mange albanske ungdommer reiser til Milano og Roma for å studere, og det snakkes mye italiensk i landet. En av de beste risottoene jeg har smakt spiste jeg i Albania, og skalldyrrettene er fantastiske, sier Nina Hornewall.
I dag er Albania et demokrati og en økonomi i sterk utvikling. Og Nina Hornewall poengterer at landet er ”under construction”. Bakenfor steder som Durres og Saranda, venter et annet Albania.
– Landet var stengt for omverden i over 50 år. Under og etter andre verdenskrig ble landet først okkupert av Italia, så Tyskland og etter det ble det styrt med jernhånd av den kommunistiske diktatoren Enver Hoxa. Selvsagt har det påvirket landet som nå har mye å ta igjen, sier hun og fortsetter:
– Når vi i Apollo kom til Albania ble vi tatt imot med åpne armer. Albanerne gjør en enorm jobb for å bygge opp og fremfor alt åpne opp landet sitt for omverden.