Fuerteventura

– mye mer enn et strandparadis!

Fuerteventura kjennetegnes ofte som Europas Hawaii, takket være sine milelange sandstrender. Men den jordnære øya byr på langt mer enn badeglede. Dette er ferieparadiset for deg som ønsker å kombinere avkobling med aktivitet – og toppe det hele med en dose småbyidyll og magiske sanddyner.

Morro Jable

Midt mellom Afrikas vestkyst og Gran Canaria, ligger Fuerteventura – den nest største av Kanariøyene. Nærmeste nabo er den anerkjente ferieøya Lanzarote, men der hun går i dramatisk svart, innsvøpes Fuerteventura i duse jordfarger. Som et eneste stort kryddermarked av safran, chilli og koriander – noe som også representerer øyas personlighet godt.

Fuerteventura er nemlig Kanariøya som gir litt blaffen i å blende inn. Hun seiler sin egen sjø og står stødig i sin naturlige prakt. Her er atmosfæren genuin, stemningen rolig, klimaet tørt, 300 dager i året-solrikt, og landskapet lyses opp av kunstig vannede oaser, langstrakte strender og idylliske landsbyer.

Uberørt av masseturismen, festglade ungdommer og skrikende vikinger, kunne man derfor lett tro at dette er den eldre gardes favorittøy. Men Fuerteventura er først og fremst to andre målgruppers mekka: Friluftsentusiastene og filmskaperne.

Overrasket? Ikke vi. For er det egentlig en så stor forskjell på en aktiv mamma, og Wonder Woman? Eller en triatlet og Jedi-ridderen Luke Skywalker?

Silkemyke Morro Jable på Fuerteventura – du tror det ikke før du får se den!

Silkemyke hemmeligheter

De som kjenner Kanariøyene godt vet at hver øy har sitt unike særpreg. Mangfoldige Gran Canaria, frodige Tenerife, pittoreske Lanzarote, uberørte La Gomera – og stranddyrkeren Fuerteventura. Her er strendene fantastiske, forbløffende og gigantiske. Fra Playa Cotillos rolige laguner i nord og populære Corralejo i vest, til perleraden av sandstrender på Jandia-halvøya i sørøst.

Sistnevnte var lenge en av surfemiljøets best bevarte hemmeligheter. De perfekte vindforholdene har i årevis tiltrukket surfere verden over, for her finnes det bølger for ethvert talent. Og hvert år samles surfeeliten på Sotavento-stranden for å konkurrere i verdensmesterskapet i vind-, og kitesurfing.

Men selv om Jandia-halvøya kryr av brett og seil, er strendene her også en drøm for oss andre dødelige. Playa Esmeralda utnevnes jevnt og trutt til å være en av de ti vakreste i verden, og i det krystallklare vannet og den silkemyke sanden finnes det rom for alle. Også den fire kilometer lange sandstranden i Morro Jable er en uforglemmelig opplevelse for badeløver og livsnytere. Kanskje ikke så rart, da det var nettopp denne stranden som sørget for at Fuerteventura fikk kallenavnet ”Europas Hawaii?”

Sjarmerende lille El Cotillo.

Idylliske landsbyer

I tillegg til haugevis av spektakulære strender, huser Fuerteventura nesten like mange koselige småbyer. Når saltdråpene har satt seg og badetøyet har tørket er det bare å spasere langs promenaden inn til bykjernen av Morro Jable. I havnen her ligger det nemlig flere utsøkte fisk-, og skalldyrrestauranter med uslåelig utsikt over havet – og prisnivået er overraskende hyggelig. Byen oser av genuin atmosfære og grunnet den korte avstanden både hit og til stranden er Jandia en av de desidert hyggeligste og mest barnevennlige feriebyene på sørlige Fuerteventura.

Den mest kjente feriebyen, Corralejo, er også verdt et besøk om du ikke skulle bo her. I den gamle bydelen ved havnen bugner det over av små torg og uteserveringer, og på kveldstid vekkes byen til live av levende musikk. For en uforglemmelig solnedgang bør du følge trappetrinnene til klokketårnet CC Campanario. På toppen får du nemlig utsikt over hele byen!

I tillegg er det enkelt å utforske mindre landsbyer rundt omkring på øya, som den gamle hovedstaden Betancuria som har sin helt unike, Mexico-inspirerte sjarm, rolige La Olivia som huser Oberstens hus (Casa de los Coroneles) som er et av de mest kjente historiske monumentene på Fuerteventura, og ikke minst El Cotillo – en liten fiskerlandsby som er bygd til minne om helgenen Buen Viaje. Her er strendene barnevennlige og solnedgangen smellvakker – særlig fra Fortaleza del Tostón, som ble bygget på 1700-tallet for å skremme piratene.

Det er noe overjordisk over sanddynene utenfor Corralejo.

Magiske sanddyner

Hovedgrunnen til at friluftsentusiaster og filmskapere for lengst har forelsket seg i Fuerteventura, er det unike landskapet. Det største trekkplasteret er Corralejo naturpark: kyststykket som består av to unike deler, som lever i kontrastfylt harmoni. I den nordlige delen finner du øyas mest magiske skatt: Las Dunas – Kanariøyenes største sanddyner. I motsetning til de populære sanddynene i Maspalomas på Gran Canaria, er denne mini-ørkenen fredet. Dermed kan du nyte eventyret i fred og ro – uten et eneste hotell til å blokkere utsikten, eller horder av turister.

For eventyrlig er det: Den gylne sanden på flukt fra Sahara stuper dramatisk ned i turkise bølger, og skaper den perfekte rammen for å la fantasien løpe løpsk. Her er det rom for alt fra grenseløse drømmer til fargerike drager, men husk for all del å pakke med deg både solkrem, badehåndkle, mat og drikke.

I den sørlige delen bryter både landskapet og fargespektre med resten: et eventyrlig, rødfarget vulkanlandskap, med grovt og ujevnt berg og dramatiske former. For å komme deg hit må du bestige den 300 meter høye vulkanen Montaña Roja, så sørg for godt fottøy! Turen høres kanskje tøff ut, men er verdt hvert eneste skritt. Fra toppen ser du nemlig både Lanzarote og La Graciosa som titter opp fra havet!

Montaña Roja – magien vil ingen ende ta!

Fun fact: Deler av storfilmene Solo: A Star Wars Story og Wonder Woman 2 ble spilt inn i dette området!

Endeløse aktivitetsmuligheter

Det er likevel ikke bare filmatiserte superhelter som trives på øya. Fuerteventura har lenge blitt ansett som et mekka for reisende som ønsker den perfekte kombinasjonen av aktivitet og late stranddager. Øya bugner nemlig over av muligheter – fra majestetiske fjellturer og fantastisk sykkelterreng, til kajakkpadling og dykking i krystallklart vann – i tillegg til alle former for surfing, selvfølgelig.

Mens dykkerne i hovedsak trives under overflaten rundt Caleta de FusteCosta Calma og Los Lobos, lokkes fotturentusiastene opp i høyden. Førstnevnte er også drømmestedet for deg som vil prøve deg på havfiske! Østkysten bugner nemlig over av både tunfisk, barracuda, brax, rokke og blekksprut! I tillegg har regjeringen på Fuerteventura også lagt ned mye penger på vandringsstier på øya, og blant de flotteste er den fra Caleta de Fuste til Nuevo Horizonte – eller over fjellet Gran Tarajal.

Europas største sportshotell Playitas Resort – en juvel for alle som vil ha en aktiv ferie!

Det er med andre ord kanskje ikke helt tilfeldig at det er nettopp på Fuerteventura at man også finner Kanariøyenes største treningsanlegg og ett av Europas største sportshotell – Playitas Resort. Her er det over en million kvadratmeter fylt av treningsmuligheter – fra tennis-, og golfbaner til sykkelsenter, olympiske basseng og mengder av treningstimer med anerkjente instruktører.

Her har både triatlonlandslaget og skilandslaget hatt sine treningsleirer, men det betyr ikke at hotellet er forbeholdt eliten. Stemningen på Playitas er høyst inspirerende, men også behagelig avslappet. Det enorme området er også rustet med badebasseng, vannsklier og en egen strand, så her trives like mye toppidrettsutøverne som familier og eldre.

Særlig er det et populært alternativ for tenåringsfamilier, da mulighetene er så mange. Her fyker hvert medlem til sitt – enten det er yoga, fotball, aerobic, boksing eller golf, og samles igjen til forfriskende dukkerter og deilige måltider.

PS! Hvis du vil unne deg det lille ekstra på ferie, velger du en av de private villaene her, som har eget basseng!

Tapas! Alt du kan ønske deg av spanske lekkerheter er dekket av ett eneste ord.

Kulinarisk cabaré

Helter duger derimot ikke uten mat, derfor er det jo også flaks at Fuerteventura er et matmekka for selv den mest kresne av oss. Øyas gastronomiske fornøyelser synes nemlig aldri å ta slutt. Her kan du fråtse i alt fra lokale tradisjoner som saltbakt fisk og hvitløksmarinerte reker til de smaksrike potetene papas arrugadas, dyppet i mojosaus.

Den fascinerende Kanariøya huser også dobbelt så mange geiter enn mennesker, dermed er det ingen stor overraskelse at geitekjøtt og ost står høyt på menyen! Blant Fuerteventuras største stoltheter (og eneste eksportartikkel) finner vi Majorero-osten – som rett og slett smaker himmelsk!

For en helt unik matopplevelse bør du sørge for å legge turen til El Horno, i byen Villaverde. Her grilles alt på kull, og kjøttet du får servert er noe av det beste på hele øya!  Skulle det heller friste med sjømat, er også dagens fisk og restaurantens egne skalldyrsuppe en kulinarisk fryd.

Velbekomme!

Velkommen til Fuerteventura!

10 ting du bør få med deg på Fuerteventura

 

Besøk på en geitefarm og smak deg gjennom lokale delikatesser.

Unn deg en dag på stranden Morro Jable – etterfulgt av sen lunsj i den koselige byen!

Besøk landsbyen La Olivia på en tirsdag eller fredag, for da omgjøres Casa del Coronel til et stort marked. Fyll nettet med hjemmebakt brød og syltetøy og organiske frukter!

Utforsk Tindayafjellet, som reiser seg hele 401 meter opp i lufta! Fra toppen kan man på skyfrie dager se Tenerifes majestetiske Teide, som man før i tiden trodde var djevelens hjem.

Utforsk de mektige grottene ved kystbyen Ajuy – som nærmest er tatt ut av en piratfilm!

Utforsk Las Dunas og vulkanlandskapet – til fots, på sykkel eller en ATV!

Få med deg den vakre solnedgangen fra Morro Velosa – ett av øyas flotteste utsiktspunkt, hvor du kan beskue Fuerteventuras landskap, fjellene, strendene og havet.

Trå ut av komfortsonen – prøv deg på bølgene! Fuerteventura kryr av surfeskoler, enten du vil prøve deg på vanlig brett, vindsurfing eller kiting!

Ta en dagstur over til Lanzarote og Robinson Crusoe-øya Los Lobos, og slå tre fluer i en smekk.

Klapp en geit! …dette er tross alt Fuerteventura


Tips & Inspirasjon

Se våre inspirerende tips og få mest mulig ut av din ferie på Fuerteventura.

Finn ditt Fuerteventura!

På Fuerteventura er det noe for så vel treningsentusiaster som for de som søker en mer avslappende ferie. Her har vi samlet det som er karakteristisk for våre feriesteder på Fuerteventura.

Les mer og finn ditt Fuerteventura

Våre reisetips til Fuerteventura

Fuerteventura er en karakteristisk kanariøy som er fullspekket med vakre strender og fine naturopplevelser. Se våre Fuerteventura-tips her.

Les våre reisetips for Fuerteventura

Våre hotell på Fuerteventura

Kanariøyenes nest største øy byr på hotell som tilfredsstiller et hvert behov Her har vi samlet alle hotellene på Fuerteventura, noe for enhver lommebok!

Se Fuerteventuras hotell