Severdigheter på Naxos

Naxos historiske severdigheter

For deg som er interessert i gresk historie er severdighetene på øya et spennende innslag i ferien. Den store porten som ligger utenfor havna er et must og det er i tillegg flere tempel som er vel verd et besøk for ikke å glemme fjellet Zeus. 

Portara - Den eldste porten

Allerede ved ankomsten til Naxos ser du den store pampete porten som ligger på en klippe utenfor havna: Portara, porten til solguden Apollos tempel. År 530 før Kristus ble porten bygd av lederen Lygdamis som med en antydning av stormannsgalskap hadde som mål at tempelet skulle bli større enn Zeus tempel på Akropolis. Slik ble det dog ikke, for tempelet ble aldri klart i og med at det ble krig med Samos. Nå for tiden er den Naxos kjennemerke og herfra kan du se av en av de mest fantastiske solnedgangene på øya, se utover havna og byen, og samtidig skimte naboøya Paros ute i horisonten.

Imponerende marmorbrudd

Marmorbruddet på Naxos er et imponerende syn. Det er to store fjell med imponerende hvite marmorbrudd. Her er det magisk vakkert og om kvelden når mørket faller på blir den hvite steinen nesten selvlysende.

Demetertempelet, Naxos

Demetertempelet

Demetertempelet er tilegnet fruktbarhets- og avlingsgudinnen Demeter og ligger tre kilometer sør for byen Ano Sagri på Naxos. Tempelet ble bygd på 600-tallet f.Kr. og oppdaget i 1949 av en gresk arkeolog. 

Dionysos tempel

I Iria på Naxos ligger det et vakkert tempel som er tilegnet Zeus sønn og vinguden Dionysos. Tempelet her stammer fra 1400-tallet f.Kr.

Fjellet Zeus

Fjellet Zeus ligger ved byen Filoti, 1 004 meter over havet. Du går lett hele veien opp til toppen om du er i noenlunde god form, ellers går det en bilvei nesten helt frem. I følge legenden ble Zeus født på Kreta men vokste opp på Naxos. Øyboerne elskete ham og bygde et tempel til hans ære oppe på fjellet. Zeus hustru Ariadne ble gravid men døde innen hun rakk føde. Zeus skar da ut fosteret og sydde det inn i sitt eget lår. Barnet som ble født var vinguden Dionysos. Dette er forklaringen på at Naxos er så frodig grønt og har så god vin!

Kouros I

Rett utenfor byen Apollonas, nord for Naxos by, ligger en ca. ti meter lang steinstatue, en såkalt "kouros" som hviler åssiden. Statuen som er datert til 600-tallet f.Kr., er laget av marmor og forestiller trolig guden Apollon eller vinguden Dionysos.

Kouros II

Kouros av Melanes er en mindre, men enda seks meter lang, statue fra 700-tallet f.Kr. hvor det ene benet mangler. Etter ca et kvarters gange opp fjellet kommer man til et gammel steinbrudd der det finnes enda en kouros – ”Kouros of Potamia".