Fine dining

Er du en som gjerne oppsøker de beste restaurantene på reisemålet? Fine dining-restauranter finner man på de fleste av våre reisemål og vil du teste en restaurant med en eller flere Michelin-stjerner så har vi det også. Vi tipser om opplevelser med fine dining og det gode liv. 

Sunrise Jade

Dette er fine dining

Fine dining beskrives ofte som å gå ut og spise på en formell og dyr restaurant, der spesielt god mat med førsteklasses råvarer serveres med høy grad av service. Fine dining-restauranter har ofte bemerkelsesverdig arkitektur og er innredet med materialer av høy kvalitet, og visse regler som gjestene forventes å etterfølge, som kleskode. De første fine dining-restaurantene åpnet i New York på 1800-tallet, restauranten Delmonico’s er en slik og den ligger fremdeles der den dag i dag.

Fine dining-restauranter har ofte en luksuriøs atmosfære og høyere priser. Det er som regel mer personale på en fine dining-restaurant og personalet er ofte meget velskolert. Bejublede kokker, mer kunnskapsrike servitører og bartendere, sommelierer eller andre mat- og drikkeeksperter hjelper deg til å velge hva du bør spise og drikke. Maten er ofte av høy kvalitet, laget av luksuriøse råvarer og presenteres på en unik og vakker måte for å fryde øyet. Oftest serveres maten á la carte eller som en smaksmeny med flere små retter. Også kvaliteten på servise og bestikk kan være av den dyrere sorten, samt at lokalene ofte er mindre for å gi en mer eksklusiv opplevelse og du som gjest får en mer personlig service.

Topp 5 beste fine dining-restaurantene i verden akkurat nå (februar 2022) ifølge Theworlds50best.com:

  • Noma, Danmark
  • Geranium, Danmark
  • Asador Etxebarri, Spania
  • Central, Peru
  • Disfrutar, Spania

Guide Michelin

De fleste kjenner til at virkelig gode restauranter kan få Michelin-stjerner, men færre er det kanskje som kjenner til historien bak de ettertraktede stjernene. Den røde Michelinguiden er en serie guider med rødt bokomslag som gis ut hvert år av dekkprodusenten Michelin. Bøkene kalles ofte Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin. Den første utgaven ble utgitt i 1900 i Frankrike, og formålet var at bileiere skulle benytte bilen oftere slik at dekkene ble fortere slitt og dermed måtte kjøpe flere Michelin-dekk. Guidene ble samkjørt med kart over bilveier og lister på bilmekanikere, restauranter og hotell. Det franske opplaget er fremdeles den mest omfattende, og Frankrike er det landet som har flest stjernebestrødde restauranter i verden. Å få komme med i guiden anses som en stor bedrift i seg selv og restauranter kan få 1 til 3 stjerner. I Norge er det nå 11 restauranter med Michelin-stjerner (februar 2022). 

Apollo-hotell med Michelin-stjerner

Restauranten Il Gallo d'Oro på hotellet Les Suites at the Cliff Bay i Funchal på Madeira har to stjerner i Michelinguiden. Restauranten tilbyr middelhavs- og iberisk-inspirerte retter. For kokken Benoît Sinthon er lokale råvarer en nøkkelingrediens. Rettene blir lekkert presentert med vel balanserte farger, eksklusive ingredienser og delikate smaker. Restauranten har dessuten nylig blitt renovert.

Mallorca for feinschmeckeren

På Mallorca behersker de virkelig kunsten å lage lekker mat, her finnes flere virkelig luksuriøse restauranter. Vi anbefaler at du bestiller bord i forveien. Les mer om Mallorca for feinschmeckeren her.

Costa del Sol for feinschmeckeren

På Costa del Sol er det flere restauranter som har fått stjerner i den ettertraktede Guide Michelin. Her tipser vi om noen av de som har fått utmerkelser (februar 2022). Vi anbefaler at du bestiller bord i god tid. Les mer om Costa del Sol fer feinschmeckeren her.