Dette er fine dining
Fine dining beskrives ofte som å gå ut og spise på en formell og dyr restaurant, der spesielt god mat med førsteklasses råvarer serveres med høy grad av service. Fine dining-restauranter har ofte bemerkelsesverdig arkitektur og er innredet med materialer av høy kvalitet, og visse regler som gjestene forventes å etterfølge, som kleskode. De første fine dining-restaurantene åpnet i New York på 1800-tallet, restauranten Delmonico’s er en slik og den ligger fremdeles der den dag i dag.
Fine dining-restauranter har ofte en luksuriøs atmosfære og høyere priser. Det er som regel mer personale på en fine dining-restaurant og personalet er ofte meget velskolert. Bejublede kokker, mer kunnskapsrike servitører og bartendere, sommelierer eller andre mat- og drikkeeksperter hjelper deg til å velge hva du bør spise og drikke. Maten er ofte av høy kvalitet, laget av luksuriøse råvarer og presenteres på en unik og vakker måte for å fryde øyet. Oftest serveres maten á la carte eller som en smaksmeny med flere små retter. Også kvaliteten på servise og bestikk kan være av den dyrere sorten, samt at lokalene ofte er mindre for å gi en mer eksklusiv opplevelse og du som gjest får en mer personlig service.
Topp 5 beste fine dining-restaurantene i verden akkurat nå (februar 2022) ifølge Theworlds50best.com:
- Noma, Danmark
- Geranium, Danmark
- Asador Etxebarri, Spania
- Central, Peru
- Disfrutar, Spania