God mat på Madeira

God mat på Madeira

Madeira finnes absolutt alle forutsettinger for en smakfull ferie. Velg blant havets delikatesser og lokale spesialiteter som espada (sverdfisk), espetada (storfespyd) og prego (løvbiffburger). Vi rettleder deg gjerne til de beste restaurantene på Madeira.

Bestill reise til Madeira >>

Se flere reisetips til Madeira

Madeiras nasjonalrett

Du burde ikke gå glipp av den berømte espadafisken i løpet av ferien! Denne ganske sjeldne og veldig gode dyphavsfisken er en spesialitet her på Madeira og serveres på de fleste restauranter. Espada kan tilberedes på ulike vis, men en veldig smakfull og tradisjonell versjon er espada som lages med banan. Det finnes like mange måter å lage espada som det finnes kokker. Benytt også anledningen til å smake på den velsmakende grillede ferske tunfisken Bife de Atum a Madeirense – en annen Madeira-spesialitet. Anbefales!

Full rett med spyd

En annen spesialitet her på øya er espetadan. Det er en type spyd som består av storfekjøtt i terninger som er krydret med hvitløk, knuste laurbærblad og grovt salt for deretter å bli grillet over åpen ild. Espetada serveres fra høye fat som plasseres rett på bordet. Den beste espetadan brukar du å få på de tradisjonelle espetadarestaurantene utenfor byen. Til dessert kan det kanskje friste med honningkaken Bolo de Mel som er krydret med kanel?

Nydelig med prego Nydelig med prego

Prego

Prego er en helstekt biff som serveres mellom skiver av søtpotetbrødet Bolo de Caco. Prego finner du på de fleste restauranter og i alle fall på enkle småbarer. Bestiller du en prego special får du i tillegg ost, skinke, tomat, salat og stekt egg. Og det beste av alt – prego er både rimelig og godt!

Madeiravin

Madeiravinen har uten tvil satt øya på kartet. Det er en hetvin som ofte brukes som en aperitiff eller dessertvin, og som finnes i fire ulike hovedtyper: malvasia (søt), bual (halvsøt) verdelho (halvtørr) og sercial (tørr). Du kan gjerne prøvesmake de ulike variantene på et av de mange vinhusene Oliveiras, Borges eller Blandy’s.

Madeiravinen er utsøkt og varer lenge – den skiller seg også ut blant alle verdens hetviner av flere grunner, blant annet egner den seg godt til matlaging.

Poncha

Den lokale drikken poncha er svært populær, både blant Madeirabeboerne selv og turister. Poncha er laget på aguardente, en type rom, som er blandet med ferskpresset sitronsaft og flytende honning. Drikken sies å være effektiv mot alt fra forkjølelser til kjærlighetssorg... Poncha kom opprinnelig fra fiskerlandsbyen Câmara de Lobos, men serveres i dag i flere varianter på barene på hele øya.

Afternoon tea på et luksushotell

Reid’s Palace er det eldste luksushotellet på øya og har over flere tiår av erfaring på sin merittliste. Flere kjendiser og kongefamilier, blant annet den svenske, har besøkt hotellet. Her nyter du den verdensberømte afternoon tea. Hva med å be om et vindusbord på terrassen og nyte utsikten over havet og cruiseskipene som ligger som perler i havnen?

Fra terrassen har du i tillegg utsikt over hotellets egen botaniske hage. Det er svært populært så vi anbefaler at du bestiller bord på forhånd. Afternoon tea serveres daglig mellom kl. 15.00–17.30.

Byens "lille Italia"

Casa Italia er en restaurant som serverer italienske retter som pasta og pizza. Øyas beste, mener mange. Restauranten passer garantert alle i reisefølget og er et hyggelige lite sted ved siden av hotell Eden Mar, rett ovenfor Monumental Lido. Får du ikke nok av italiensk mat har Casa Italia også en søster-restaurant med samme navn på Estrada Monumental. Viva Italia!

Madeira-vin Madeira-vin

Casa Portuguesa

Litt bortgjemt i Zona Velha (gamlebyen i Funchal), ligger en fantastisk liten restaurant som heter Casa Portuguesa. Hit kommer du om du vil oppleve en hyggelig kveld med god mat til toner av gitarspill. Casa Portuguesa er vakkert dekorert med håndmalte detaljer byr på et servicenivå langt utover det vanlige.

Restauranten likes godt for sin utsøkte mat og har både fisk- og kjøttretter på menyen. Det beste av alt – om du bestiller bord så er transporten til og fra hotellet inkludert. Det her er en restaurant vi anbefaler på det varmeste. Åpent alle dager, underholdning hver kveld fra rundt klokka 19.30.  Adresse: Travessa das Torres nr. 30, Funchal.

Matfestival i Machico

Reiser du til Madeira om sommeren kan du være med på matfestivalen i byen Machico. De gastronomiske dagene pleier å være i juli/august og byr ulike smaksprøver fra forskjellige portugisiske spesialiteter – etterfulgt av en drinkfestival.

Arsenios – for fadoentusiaster

På Rua de Santa Maria, i hjertet av gamlebyen, ligger Arsenios, en av få restauranter i Funchal som tilbyr fadomusikk. Hver kveld mellom kl. 20.00 og 22.00 er det livemusikk på Arsenios. Restauranten har dessuten spesialisert seg på grillet fisk og tilbyr alt fra typiske lokale retter til internasjonal mat – alt til toner av ”portugisisk blues”.

Et besøk på Arsenios passer for deg som vil ha en koselig kveld med god mat og underholdning. Adresse: Rua de Santa Maria nr. 169, Funchal

havnen i Funchal Havnen i Funchal

Middag med panoramautsikt

På The Vine Hotel i Funchal ligger Restaurant UVA, som er åpen for alle. Du som helst spiser middag med landskapet som kulisse kommer til å trives ekstra godt her. Her tilbys du en stor variasjon av mat og som bonus får du en fantastisk panoramautsikt over marinaen. Adresse: Rua dos Aranhas, 27-A.

Slå på stortromma!

O Jango er en renovert restaurant som ligger i den historiske delen av Funchal. På uteserveringen kan du lene deg tilbake og se på folket som spaserer gjennom gamlebyen samtidig som du kjenner varmen fra peisen. Foretrekker du å sitte innendørs er det to fine og moderne rom der – perfekt om dere er mange.

O Jango passer spesielt bra om dere skal feire noe spesielt. Personalet er hyggelig og det finnes mye å velge mellom. Men om vi kan komme med et tips, er det ”dagens fisk”, som kommer fersk og rett fra markedet – en soleklar vinner. Åpent alle dager mellom klokka 11.00–23.00. Adresse: Rua de Santa Maria 166,9060-291 Funchal.

Delikatesser fra havet

På flotte Villa do Peixe i Camara de Lobos dukes det opp med fisk- og skaldyr i toppklasse. Madeirabeboerne kommer selv hit og spiser, noe som i seg selv ikke er merkelig – utsikten over den gamle fiskehavnen såvel som smakene fra den gode maten er vanskelig å overgå.

Fisken tilberedes over åpen ild og mens du venter på hovedretten kan det være lurt å prøvesmake noen av øyas spesialiteter. Fangsten serveres i sine vakre skald og med en klype saltet smør på. Adresse: Rua Doutor oao Abel de Freitas.

Frukt på Madeira

På Madeira vrimler det av fruktavlinger, alt fra fersken, ananas og fiken til avokado, papaya, mango og små bananer. De små bananene er søte og gode, men for små til å holde godkjent ”EU-standard” – derfor eksporteres ikke bananene lenger til andre land. Så ikke gå glipp av å mumse i deg disse små go'ingene når du allikevel er her!


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her