Greske perler

som du kanskje ikke kjenner fra før

Drømmer du om Hellas, men vil helst unngå turistmengdene i ferien? Fortvil ikke: Hellas byr på mange autentiske reisemål, og vi vet hvor sjarmfaktoren er høyest!

Philoxenia, som betyr «kjærlighet til en fremmed», er ikke bare et ord, men en livsstil i Hellas. Den varme og imøtekommende kulturen er en av hovedgrunnene til at nordmenn for lengst har stadfestet landet som sin sommerfavoritt. Men Hellas er stort, og feriestedene er mange. Det kan derfor være vanskelig å vite nøyaktig hvor turistene er færrest, og hvor følelsen av ”det ekte Hellas” er størst. Her har vi derfor samlet noen av våre personlige favorittøyer og steder, hvor du virkelig kommer tett inn på det autentiske greske.

Lille vakre Paxos er rett og slett en juvel i Det joniske hav.

Paxos – pastellfarget kjærlighet

Vil du feriere på en litt mer hemmelig gresk øy, så bør du bli bedre kjent med Paxos – den minste i Det joniske hav. Til tross for sin skjønnhet er øya fortsatt relativt uberørt av turismen og en drøm for oss som vil komme tett på det autentiske greske. I tillegg byr øya også variert og frodig natur, krystallklart badevann og en romantisk atmosfære. Kanskje det ikke er så rart at det var nettopp denne øya Poseidon valgte som sitt kjærlighetsrede?

Når badebehovet er dekket venter en uslåelig stemning i hovedstaden Gaios. Her kan du tusle mellom de små og smale gatene, som kantes av pastellfargede hus, tavernaer og kafeer og virkelig la feriepulsen synke.

Oppdag Plomari og bli kjent med et annet Hellas.

Plomari – for nye vennskap

Lesvos er definisjonen på alt vi elsker ved Hellas; familiedrevne tavernaer, maleriske landsbyer og en gjestfri lokalbefolkning som mer enn gjerne inviterer deg til å tilbringe ettermiddagen på den lokale kafeen. Mens byen Molivos er turistenes trekkplaster, er det i Plomari sjarmfaktoren er høyest. Tilbring dagene på stranden eller bli med en trebåt på rundtur i det krystallklare vannet. Her diskes det opp med grillmat om bord og du får sett sider ved øya du ikke når frem til til fots. På det lille torget i sentrum suser hverdagen forbi i form av vespaer, endeløse runder med backgammon og barn som leker, og veien er kort til både koselige fjellandsbyer og flotte strender. Psst…! I sommer åpner vi et splitter nytt Mondo Boutique hotell i Plomari.

Langt fra små greske øyer finnes et annet Hellas som bergtar.

Zagoria – unike naturopplevelser

Etter å ha øyhoppet og utforsket store og kjente deler av Hellas var jeg, som veldig mange andre, overbevist om at jeg kjente landet godt. Så feil kan man ta. Som nordmann er det enkelt å tenke at høye fjelltopper og frodige skoger ikke lenger kan imponere – men her blir du bergtatt ved første øyekast.

Fjellveggene i Zagoria skyter like bratt til værs som de stuper ned i ravinen. Rundt deg omringes du av nye venner og sjarmerende, små steinhus blant trange smug, idylliske små uteserveringer og gamle steinbruer som maler et eventyrbilde der de knytter landsbyene sammen over krystallklare elver. Zagoria byr opp til uforglemmelige naturopplevelser i form av både majestetiske fotturer, juvvandring, rafting og ridning – og denne relativt ukjente delen av Hellas vil få deg til å forelske deg i landet på nytt.

Kardamili byr på en aldri så liten tidsreise.

Kardamili – en skattejakt

Kardamili får du følelsen av at tiden har stått stille;  Den lille byen ligger i kupert terreng mellom de dramatiske Taygetosfjellene og det krystallklare havet. Langs hovedgaten ligger de karakteristiske steinhusene med sine tårn og spir og det er nærmest umulig å skille de små hotellene fra butikkene, tavernaene og de private boligene, fordi man har bevart den originale arkitekturen over alt. Innvendig dukker plutselig moderne kafeer, vinbarer og butikker opp som skjulte skatter, og skaper en unik kontrast i de tradisjonelle rammene.

Det aller beste med Kardamili er atmosfæren – og grekerne selv. Her hilser alle på alle og de få turistene som finner veien hit vender tilbake år etter år. Ta bena fatt, løft blikket og la duften av ferske råvarer og lyden av bølgeskvulp og latter føre deg til områdets koseligste taverna.

Barnefamilier og kjendiser i skjønn forening på Antiparos.

Antiparos – trendy, men genuin

Denne lille øya i hjertet av Kykladene tiltrekker seg så vel barnefamilier som internasjonale kjendiser. Likevel har Antiparos klart å bevare sitt genuine særpreg og oppleves som en uberørt perle i den greske øyverdenen. Byens stemningsfulle hovedgate er bilfri, og her spaserer du blant småbutikker, tavernaer og kafeer.

Strendene på Antiparos er langgrunne, barnevennlige og krystallklare, og for den eventyrlystne vil den fascinerende dryppsteinsgrotten og den gamle festningen Kastro være fine opplevelser å få med seg. Psst…! Fra Antiparos går det ferge over til Paros flere ganger om dagen – og den tar bare ti minutter! 

Genuin småbyidyll på Naxos.

Naxos – gyllengule strender

Naxos skiller seg ut fra den kykladiske konkurransen med sin usedvanlige frodige natur og langstrakte, gyllengule strender. Dette er øya for deg som foretrekker genuin småbyidyll, flotte fotturer og spektakulære strender – innsvøpt i eldgammel prakt og arkeologiske skatter. Her kryr det i tillegg av steder du kan få helt for deg selv – enten det er en bortgjemt badebukt, en uberørt landsby eller en koselig taverna. For selv om øya er den største blant Kykladene, råder hverdagslivet sterkt – og som reisende blir du tatt imot som en venn.

På Naxos er det ikke bare blekksprutene som henger til tørk, men også dagens vask. Utenfor feies trappene for en ny dag, mens duften fra bakeren på hjørnet brer seg gjennom de trange smugene, hvor suvenirer, interiørskatter, sandaler og grønnsakhandlere ligger side om side. Når solnedgangen maler sin ankomst og det er tid for å pakke sammen strandbagen igjen, bærer det inn til Naxos by hvor stemningsfulle lykter vaier i vinden og nysgjerrige samtaler mellom lokale og besøkende fylles med latter.

En ganske så nyoppdaget perle for skandinaviske Hellas-elskere.

Leros – tilbake i tid

Leros er en vakker, liten øy i Egeerhavet som byr på idylliske landsbyer, små badeviker og en herlig atmosfære. Øya er relativt urørt og er derfor en feriedrøm for deg som vil oppleve det ”ekte” Hellas. Selvom turismen nylig smått har fått innpass, har det aldri vært noen stor inntektskilde – derfor tas du nærmest tilbake til hvordan de større, greske øyene var for rundt 30 år siden.

Er du glad i gresk mat vil du dessuten stortrives her; Øyboerne er stolte av sine mattradisjoner og går ikke på akkord med familieoppskriftene! Det beste med Leros er likevel den gjestfrie lokalbefolkningen. Her tar det ikke mer enn en dag før du nipper til en kald frappé omringet av nye venner på torget.

 


Tips & Inspirasjon

Finn hotell og feriesteder på Lesvos

 

Lesvos

  • Det genuine Hellas
  • Fine sandstrender og variert natur
  • Perfekt for fotturer
Se alle reiser til Lesvos

Alle reisetips til Lesvos

Her finner du våre beste tips til de fineste strendene, herligste severdighetene og mye mer!

Se alle reisetips til Lesvos

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.