Greske søtsaker

Greske søtsaker og desserter

I Hellas elsker de sine søtsaker og en tradisjonell favoritt er Gliko tou Koutaliou – også kalt søtsak på skje. Frukt, bær og grønnsaker som ligger i en søt honning basert lake, i blant krydret med kanel, vanilje, nellik… Som navnet tilsier så får du den servert på en teskje og med et glass iskaldt vann. Vil du ikke spise bare en skje kan du alltids spise den sammen med god, fyldig yoghurt.

Bestill reise til Hellas >>

Reisetips til Hellas

Greske Gliko tou Koutaliou, søtsak på skje

Hva er en ferie i Hellas uten gode søtsaker? Har du ikke smakt Gliko tou Koutaliou må du prøve det neste gang du er i Hellas. Å forklare hva Gliko tou Koutaliou er, gjøres best ved å kalle det «søtsak på skje». Det er helt enkelt frukt, bær og i blant også grønnsaker som ligger innlagt i en veldig søt sukkerlake, laget på honning, sukker eller sirup. Som navnet tilsier serveres det hele på en teskje sammen med et glass iskaldt vann.

Legenden sier at søtsak på skje ble til da alle måtte spise fra en og samme skål for å forsikre seg om at de ikke ble forgiftet. I antikkens Hellas ble selve innleggingslaken laget på honning og sirup, innen sukker ble vanlig.

Appelsin, aubergine eller melon

Hvilken frukt eller grønnsak som legges inn og serveres varierer avhengig av hvor i Hellas du er, men vanlige varianter er appelsin, kirsebær, aprikos, vannmelon, i blant med nøtter i. Andre varianter av søtsaker på skje, som kanskje er mer uvanlig når man tenker på søtsaker, er tomater, potet og gulrøtter. På Kreta f. eks. lages de av små auberginer fylt med mandel, og er krydret med kryddernellik, kanel og sitronsaft. På Naxos er Gliko tou Koutaliou ofte smakstilsatt med basilikum. Andre oppskrifter er krydret med roser eller sitroner. På Santorini er tomater vanlig, krydret med kanel og hele mandler.

Frukten skal være fast og beholde fargen, og selve sirupslaken skal være tykk nok til å kunne ligge i skjeen. Den skal helt enkelt være mer fast enn gelé og marmelade. Som oftest tar det flere dager å lage Gliko tou Koutaliou og resultatet blir fantastisk godt og er verdt ventetiden! Hver familie har sine egne oppskrifter på Gliko tou Koutaliou, som blir overført fra generasjon til generasjon.


Fersk fiken

Frisk frukt

I Hellas, som på så mange andre steder rundt Middelhavet og i Midtøsten er frisk frukt det som oftest avslutter måltidene. Og hvorfor gjøre det komplisert? Sett bare frem et stort fat med herlig frukt og noen gode oster og nyt de ferske smakene. På de greske tavernaene er et fat med oppskåret vannmelon en vanlig og god avslutning.

Det er enkelt å få tak i frisk frukt i Hellas og et tips er å ta en tur på de lokale markedene og handle der. I begynnelsen av feriesesongen kan du nyte søte jordbær, siden kommer aprikos, nektarin og fersken. I august og september kan du spise herlige ferske fiken. Honningmelon og vannmelon får du kjøpt hele sommeren og de er både billige og store.

Baklava med pistasjnøtter

Baklava og kataifi

Baklava er en av Hellas mest kjente desserter og noe du absolutt bør smake i ferien. Den søte, kladdete og samtidig sprøe baklavaen består av flere lag filodeig og fyll som kan varieres etter smak og behag. Vanlig fyll er valnøtter, pistasjnøtter, mandler og kanel. Baklavan stekes i ovn og dynkes deretter med et lag av honning, krydder, sukker og rose- og appelsinblomstvann.

En annen variant av baklava er kataifi. Bakverket består av spagettilignende tråder og har samme fyll og lag som baklavan.

Gresk yoghurt med fersk fiken

Gresk yoghurt

Gresk yoghurt er fantastisk syrlig. Den er litt fastere i konsistensen og har høyere proteininnhold enn f. eks. den tyrkiske og den russiske – noe som gjør den perfekt som et mellommåltid!

Den greske yoghurten benyttes i matlaging, som for eksempel i tzatziki og den passer også som kakefyll, til desserter og søte kremer. Selv om det som oftest er den aller enkleste måten som er den beste – gresk yoghurt med friske bær og frukt som du heller søt honning over.