Hva er en ferie i Hellas uten gode søtsaker? Har du ikke smakt Gliko tou Koutaliou må du prøve det neste gang du er i Hellas. Å forklare hva Gliko tou Koutaliou er, gjøres best ved å kalle det «søtsak på skje». Det er helt enkelt frukt, bær og i blant også grønnsaker som ligger innlagt i en veldig søt sukkerlake, laget på honning, sukker eller sirup. Som navnet tilsier serveres det hele på en teskje sammen med et glass iskaldt vann.
Legenden sier at søtsak på skje ble til da alle måtte spise fra en og samme skål for å forsikre seg om at de ikke ble forgiftet. I antikkens Hellas ble selve innleggingslaken laget på honning og sirup, innen sukker ble vanlig.
Appelsin, aubergine eller melon
Hvilken frukt eller grønnsak som legges inn og serveres varierer avhengig av hvor i Hellas du er, men vanlige varianter er appelsin, kirsebær, aprikos, vannmelon, i blant med nøtter i. Andre varianter av søtsaker på skje, som kanskje er mer uvanlig når man tenker på søtsaker, er tomater, potet og gulrøtter. På Kreta f. eks. lages de av små auberginer fylt med mandel, og er krydret med kryddernellik, kanel og sitronsaft. På Naxos er Gliko tou Koutaliou ofte smakstilsatt med basilikum. Andre oppskrifter er krydret med roser eller sitroner. På Santorini er tomater vanlig, krydret med kanel og hele mandler.