Blekksprut på menyen

Blekksprut i Hellas

Et vanlig syn i Hellas er blekksprut som henger til tørk i sola. Blekksprut er nemlig en veldig populær råvare blant grekerne og måten å tilberede den på er uendelige. Vi viser deg mer om denne delikatessen og hvordan du kan få til de ekte greske oppskriftene hjemme på ditt eget kjøkken.

Bestill reise til Hellas >>

Reisetips til Hellas.

Blekksprut eller blekksprut?

Har du noen gang sjekket ut en gresk meny og lurt på hvilken type blekksprut du skal bestille? Det finnes jo så mange ulike. Det er flere navn for blekksprut så hvordan vet du egentlig hvilken type du bestiller til kveldens middag?

Blekksprut deles enklest inn i 8-armede blekkspruter og 10-armede blekkspruter:

8-armet blekksprut

Den 8-armede blekkspruten er kanskje den vi kjenner best og assosierer med ordet blekksprut; et lite hode og åtte armer. De gjemmer seg i hullene mellom steinene, og spruter blekk når de føler seg truet. Her sitter kjøttet fremfor alt i de lange armene.

Den 8-armede blekksprutens størrelse varierer kraftig og det finnes alt fra veldig små som kan friteres hele, til de litt større som vi kan se henge til tørk i fiskerlandsbyene, til de skikkelig store som gjemmer seg langt nede i havdypet.

10-armet blekksprut

Den 10-armede blekkspruten er mindre og har ofte et koneformet hode og mindre armer som peker bakover når den svømmer. Det er den 10-armede blekkspruten som benyttes til å lage blekksprutringer, såkalte calamares. En velkjent rett som du ikke vil gå glipp av på din reise til Middelhavet!

Også denne blekkspruten finnes i flere ulike størrelser, alt fra veldig små som friteres hele, til veldig store.

 

Grillet 8-armet blekksprut

Grillet 10-armet blekksprut

Kok alltid blekkspruten

Blekksprutens kjøtt kan være seigt hvilket, utover faktorer som ferskhet og tilberedelse, også henger sammen med at blekkspruten ikke har noe skjelett men består kun av bindevev og muskler. Om du koker blekkspruten vet du at den er klar når kniven enkelt kan skjære gjennom kjøttet uten motstand. La den dog ikke koke for lenge, da blir kjøttet lett tørt. Uansett kommer blekksprut alltid til å gi tyggemotstand - og det er slik den skal være!


To oppskrifter på blekksprut som du kan lage hjemme

Blekksprut til tørk er et vanlig syn

Gastra

Gastra

Et velsmakende gresk måltid er blekkspruten som kalles "gastra".

Du trenger

  • Blekksprut
  • Grønnsaker og rotgrønnsaker
  • Squash, selleri og fennikel
  • Hvitløk
  • Rødvin og rød vineddik
  • Olivenolje
  • Anis og koriander
  • Vann

Slik gjør du

Kok blekkspruten langsomt med blant annet grønnsaker og rotgrønnsaker, i minst 3 timer med en temperatur på ca. 120 °C. Kok blekkspruten med potet, løk, gulrøtter, squash, hvitløk, selleri, fennikel, rødvin, rød vineddik, olivenolje, anis, koriander, og så litt vann for å binde sammen smakene. Resultatet blir en god, gresk gryte som fører tankene til varmere breddegrader.

Fylt akkar

Fylte calamares med ris

Fylte calamares med ris

Til denne oppskriften benyttes 10-armet blekksprut som fylles med ris og en miks av olivenolje, persille, fersk gul løk og en skvett ouzo.

Du trenger

  • 10-armet blekksprut
  • Ris
  • Olivenolje
  • Persille
  • Gul løk
  • Ouzo

Slik gjør du

Brett blekkspruten og fest den sammen med tannpirkere. Deretter tar du en bred gryte og blander sammen olivenolje, knuste tomater, persille, dill og løk som kokes sammen i ca. tre minutter. Legg så ned de fylte blekksprutene i gryta (ved siden av hverandre) og tilsett 4 cl ouzo og vann. Dette får så koke i ca. 1,5 time i 120 °C og er deretter klar til servering!