Epirus

– Hellas’ vakreste hemmelighet

Krystallklart badevann, maleriske landsbyer og eventyrlige naturopplevelser: Regionen Epirus innfrir alle feriedrømmer – og enda litt til. De aller fleste av oss forbinder Hellasferien med øyer, kalkhvite hus og fargerike båter som dupper i takt til lyden av zorba. Men visste du at du finner alt dette og enda litt til på det greske fastlandet?

De koselige smågatene i Parga. Pargas idylliske smågater bugner over av butikker og tavernaer, og er som skapt for skattejakt

Epirus – hvor er det?

regionen Epirus utgjør de velkjente feriebyene Parga og Sivota et uimotståelig par, og hvert år stjeler de hjerter med sin genuine sjarm og vakre strender. Men Epirus gjemmer også en smellvakker hemmelighet. En bortgjemt skatt. Et Hellas ytterst få kjenner til.

– Den kontrastfylte regionen er som et kinderegg som innfrir alle behov på én gang. Her kan du gå på skattejakt i Pargas fargerike smug, senke skuldrene i private badeviker med krystallklart vann i Sivota, eller la deg trollbinde av Zagorias eventyrlige og uberørte natur. Epirus er uten tvil mitt favorittområde i Hellas, sier Beatriz Rivera – reiseentusiast og presseansvarlig i Apollo.

Malerisk småbyidyll i Parga

La oss ta Parga først; Byen som lenge har forført oss nordmenn med sine pastellfargede hus, langstrakte sandstrender og pittoreske tavernaer. Topper du dette med en rådende sterk øyfølelse, som gjør det nærmest umulig å forestille seg at dette er en del av det greske fastlandet, er det vanskelig å unngå et favorittstempel.

– Da jeg begynte å jobbe i Apollo hørte jeg ikke om annet enn Parga - jeg har kolleger som omtaler byen som «hytta»! Men jeg skal være helt ærlig og innrømme at jeg ikke helt forsto buzzen. Det er jo tross alt ikke fastlandet, men de greske øyene vi drømmer om. Er det ikke? påpeker Beatriz.

Pittoreske Parga Det er ikke så rart at mange tror Parga er en øy – i denne byen råder øyfølelsen sterkt

Reiseentusiasten ramser opp berømte ferieøyer som Santorini , Zakynthos og Skopelos som prakteksempler. Instagram-vennlige strender, idyllisk arkitektur, strandede skip i eventyrbukter. Men så dukket muligheten opp – en rundtur i Epirus-området. Og plutselig ga det mening.

– Parga har klart det ytterst få, populære reisemål klarer: Å bevare sin unike sjarm og autentiske atmosfære til tross for turistmengdene i høysesong. Her venter virkelig følelsen av romantisk, gresk småbyidyll. Byen er omgitt av grønne åser, strendene er langstrakte og flotte, og i det mørket faller på får alle uterestaurantene hele byen til å glitre. Det er helt umulig ikke å bli en smule betatt, fastslår hun.

Det er med andre ord ingen tilfeldighet at Parga ofte omtales som en av Hellas’ mest romantiske byer, eller at svenskene valgte nettopp dette stedet som bakteppe for sin versjon av Ungkaren.

– Det er som om hele byen er blitt dyppet i en kjærlighetsfontene og fått stjernestøv drysset over seg, sier hun smilende.

Strand Parga. Både Parga og Sivota er kjent for sine fantastiske strender.

Smellvakre strender og opplevelser

Parga bugner over av flotte strender, og med taxibåt eller leiebil er det enkelt å ta seg ut til dem alle. Den mest kjente er nok sandstranden Valtos, som ligger i naturskjønne omgivelser i utkanten av byen. Ovenfor stranden finner du flere spisesteder og kafeer, som gjør den ypperlig for en dagsutflukt både for store og små.

– Ta bena fatt når du skal hit. Da spaserer du nemlig via den vakre, venetianske festningen, som er byens landemerke, tipser hun.

Men Parga er mer enn romantikk og svømmeturer. Fra havna kan du bli med på båttur til både naboøyene Paxos og Antipaxos, frodige Korfu eller nyoppdagede Albania. Leier du bil er det også enkelt å utforske resten av det kontrastfylte Epirus-området. Eksempelvis ligger det flere sjarmerende badebyer sørover langs kysten, som Vrachos, Ammoudia og Kanali.

– Beliggenheten er definitivt en av grunnene til byens enorme popularitet. Her får du friheten til å forme ferien akkurat som du vil. Du kan tilbringe hele uken på en fantastisk strand, virkelig komme innpå det greske hverdagslivet, eller fylle dagene med eventyr og oppdagelsesferder, sier Beatriz.

Reisetips Parga

 • Filomila Restaurant & Cafe er en favorittrestaurant i Parga! Maten er italiensk-inspirert, eksepsjonelt god og servicen er upåklagelig. I tillegg har du flott utsikt over Valtos-stranden, og stort bedre blir det jo ikke.
 • Apollo Mondo Family hotellet Parga Beach er en drøm for familier! Stort område med flere hager, bassenger og deilige hengekøyer. Ligger perfekt til ved sandstranden.
 • Ta en båttur ut til naboøyene Paxos og Antipaxos – høyere sjarmfaktor skal du lete lenge etter!
 • Bli med på dagstur til Zagoria og opplev det beste de eventyrlige fjellandsbyene har å by på. Et perfekt avbrekk fra strandlivet.
Sivotas klare badevann Sivota huser Hellas’ klareste badevann og er et populært feriested blant grekerne selv.

Sivota – grekernes ferieparadis

Vakkert, kontrastfylt og grønt – det er Sivota, kort oppsummert. Det som før var en liten kystby regnes i dag, først og fremst av grekerne selv, som et eksklusivt feriested, og byr på den ideelle kombinasjonen av alt som gjør Epirus-regionen så unik.

– Her er badevannet krystallklart og på landsiden venter søvnige fjellandsbyer, hvitmalte kirker og dramatisk natur. La deg derimot ikke lure av yachtene og seilbåtene som dupper i havnen. I Sivota venter både smaken og følelsen av det autentiske Hellas, sier Nicklas Strømsvåg – som til daglig leder Apollos serviceavdeling i Oslo.

For noen år siden tilbragte han sommerferien i Sivota med datteren Aurora og ektemannen Sven Arne. Hans beste tips for en uforglemmelig ferie her? Utforsk mest mulig! Siden Sivota ligger på det greske fastlandet er det nemlig like enkelt å ta seg ut til både Parga og Ioannina, som det er å utforske skjærgårdens pittoreske småøyer og strender.

– Det er ikke mange steder i Europa som kan by på en såpass storslagen kontrast mellom skjærgård, grønnkledde fjell og fantastiske bademuligheter. Jeg vil derfor anbefale alle å leie bil her, eller en liten motorbåt! Vi tilbragte en hel dag putrende rundt i skjærgården - feriens desidert største høydepunkt, forteller han.

Båttur i Sivota. Å tilbringe dagen i Sivotas flotte skjærgård ble fort feriens høydepunkt for Nicklas og Aurora.

– Drømmer jeg nå?

Det sies at Sivota huser Hellas’ aller klareste badevann – noe Nicklas er overbevist om at stemmer. Feriebyen huser flere fantastiske strender, og den mest kjente er Mega Ammos. Fortsetter man derimot litt lenger sørover kommer man til hans personlige favoritter: Mega Drafi Beach og Agia Paraskevi.

– Fellesnevneren for alle strendene er det knallturkise, krystallklare vannet, og at de alle er rustet med sjarmerende tavernaer som byr opp til deilig lunsj med greske spesialiteter, sier han.

Etter en opplevelsesrik dag, er middag ved strandpromenaden en selvfølge. Her ligger restaurantene på rekke og rad, innsvøpt i en drømmekombinasjon av glitrende kveldssol og en autentisk atmosfære.

– På et punkt der ble jeg nødt til å klype meg selv i armen. Stemningen, utsikten over solen som setter ned over Korfu og ikke minst den deilige maten treffer deg rett i hjerterota. Heldigvis stopper det ikke der. Etter middagen gjør man som grekerne; tusler gjennom byens livlige gater og slår seg ned på en koselig taverna for kaffe eller noe annet godt å drikke. Blir det bedre? smiler han.

Reisetips til Sivota

 • Lei bil og/eller motorbåt og utforsk Sivotas spennende nabobyer og fantastiske skjærgård!
 • Nyt gresk meze av sjømat på tavernaen «O Faros», eller tradisjonelle, greske retter i Taverna Ostrias idylliske hage.
 • Dagen er ikke over etter middag! Beveg dere videre til en koselig bar eller kafe. En av våre favoritter er Melenio – utmerket for kveldens kaffe eller noe annet godt! Ønsker man litt mer liv og musikk kan man bli på strandpromenaden og ta en drink eller to på Petrino eller Acanthus.
 • Reiser man med barn på sommeren så finnes det et lite minitivoli ved skolen litt lengre opp i byen. Radiobiler, ponnykarusell og morsomme aktiviteter – gøy for hele familien!
Apollo Mondo Boutique-hotellet Isola Verde i Sivota På Apollo Mondo Boutique-hotellet Isola Verde i Sivota innsvøpes greske tradisjoner i lekkert design.

Boutique & gresk gastronomi

Det er ikke tilfeldig at det er i Sivota Apollo valgte å lansere hotellkonseptet: Mondo Boutique. Målet med livsstilskonseptet er nemlig å løfte frem stoltheten i reisearrangørens lokale forankring, og det er lagt ned mye arbeid i å appellere til alle sanser. Gjestene skal både kunne føle, lukte, høre og smake at man befinner seg i Hellas, og samtidig føle seg hjemme. Akkurat slik Nicklas beskriver Sivota.

– Dette er et hotell som er utformet med en enorm respekt og kjærlighet for Hellas og Epirus-området. Vi vet at autentiske opplevelser blir stadig viktigere for folk – vi vil vekk fra massene og heller dypdykke i skattene. Og både Sivota og Mondo Boutique er smekkfulle av dem, forteller Beatriz.

For å oppnå den autentiske atmosfæren har et tett samarbeid med lokale partnere vært helt avgjørende. Byggestrukturen er typisk gresk, interiøret fra lokale designere og fotografiene på veggene fungerer like mye som reisetips som kunst. Alle er nemlig tatt på steder i nærområdet. Den lokale tilhørigheten kommer også tydelig frem i hotellkjøkkenet, som byr på nærproduserte og lokale råvarer.

Zagoria byr opp til både majestetiske fotturer og adrenalinrush – og er en drøm for friluftsentusiaster.

- Mondo Boutique har et helt eget smårettskonsept utarbeidet av den unge og anerkjente greske kokken Dimitris Aleciadis. Tradisjonsrike retter med en moderne og gastronomisk touch pryder menyen, og hvis du allerede har en forkjærlighet for Hellas vil den forsterkes her gjennom alle smaksløker og sanser, lover reiseentusiasten.

Er dette virkelig Hellas?

Hovedgrunnen til at Epirus er Beatriz’ favorittområde i Hellas, er derimot de eventyrlige hemmelighetene regionen huser, som nærmest minner henne om magi. Den mest majestetiske av dem er Zagoria – fjellandsbyene som ligger nord for de overnevnte feriebyene. Her venter et landskap ytterst få assosierer med Hellas; fjellvegger som skyter like bratt til værs som de stuper 900 meter rett ned i dype raviner, og gamle steinbruer som knytter landsbyer sammen over krystallklare elver.

– Jeg ankom landsbyen Mikro Papigo midt på natten og hadde ingen anelse om hva som ventet meg. Morgenen etter sto jeg målløs på verandaen. Jeg overdriver ikke når jeg sier at kaffekoppen nesten gikk i bakken. Hvis Winter Fell i Game of Thrones og Rivendell i Ringenes Herre fikk barn, ville Zagoria vært resultatet, spøker hun.

Fjellandsbyen Mikro Papigo i Zagoria Fjellandsbyen Mikro Papigo i Zagoria oser eventyrlig sjarm, og er Beatriz’ favorittsted i Hellas

Området består nemlig vekselsvis av steinete landskap og frodige skoger opp til 2500 meters høyde. Turstier følger de mange elvene som tar deg med til idylliske, små landsbyer som bugner over av sjarmfaktor i form av småbutikker, urtehager, kirker og bok-kafeer. Når vannet står høyt, formes naturlige basseng i fjellene og skaper idylliske badeplasser – og adrenalinsøkeren drukner nærmest i muligheter. Her kan man utforske naturen fra både hesteryggen, på to hjul og med klatreutstyr – eller prøve seg på rafting og juvvandring.

– Zagoria er et mekka for de som elsker utendørsaktiviteter, samtidig som det er en drøm for deg som vil koble fullstendig av i fantastiske omgivelser. Her kan du øke makspulsen helt eller senke den totalt, teste grenser og sette personlige rekorder, eller finne roen til å fullføre boka du alltid har drømt om å skrive. I Zagoria blir du bergtatt ved første øyekast, og om du allerede elsker Hellas vil dette stedet få deg til å forelske deg i landet helt på nytt, lover Beatriz.

 

Reisetips til Zagoria

 • Hotelltips: Bo på eksklusive Mikro Papigo 1700 Hotell & Spa i bygninger som kan dateres tilbake til 1700-tallet. Du kan også bare besøke hotellet for en deilig, økologisk lunsj – servert på lokale råvarer. Også det idylliske hotellet Papigo Towers anbefales!
 • Legg ut på uforglemmelig fotturer: Zagoria bugner over av flotte turstier og det er lagt opp mange ulike løyper i området. Spaser over gamle steinbroer, langs krystallklare evner og gjennom eventyrlige raviner. Husk gode sko!
 • Prøv deg på juvvandring i Zagorias storslagne natur! Her får du både vandret i villmarken, svømt i krystallklare elver og prøvd deg på rappellering – utmerket for deg som vil kombinere adrenalinkick med naturopplevelser!
 • Rafting i elven Voidomatis: Bli med i de virvlende strømmene på en utflukt med Zagorias vakre natur som bakteppe!
 • Syns du en hel ferie på fjellet blir for lenge? Du kan også bli med på en arrangert heldagstur til Zagoria!