Flyselskapenes miljøarbeid

Det er velkjent at utslippene fra flytransport har økt betydelig de siste tiårene på grunn av økningen i flytrafikken, og flere flyselskaper har gjort store endringer og reformer for å redusere utslippene. Apollo samarbeider med flere flyselskap som gjennomfører våre charterreiser, og her under kan du lese mer om det arbeidet de ulike flyselskapnere gjør for å redusere utslipp og gjøre flyreisen så miljøvennlig og bærekraftig som mulig. 


 

SAS

SAS' strategi er å erstatte eldre fly med nyeste generasjon som har 15-30 % lavere drivstofforbruk. De fokuserer også på å redusere deres påvirkning på klimaet og miljøet gjennom ulike initiativ ulike områder av miljøhensyn som inkluderer drivstoffeffektivitet for fly, ressursutnyttelse og avfallsreduksjon. Målet deres er å redusere karbonutslippene våre, optimalisere ressursbruken og fremme bevaring av biologisk mangfold. Med FNs Sustainable Development Goals er SAS’ kjernefokus på å redusere klimapåvirkningen vår, øke ressurseffektiviteten og skape en attraktiv arbeidsplass. Innen 2025 har SAS som mål å redusere sine totale CO2-utslipp med 25 % sammenlignet med 2005.

SAS er en del av HySkies-prosjektet sammen med Vattenfall, Shell og LanzaTech, hvor de utforsker produksjon av syntetisk bærekraftig flydrivstoff (SAF). I stedet for å bruke jomfruelig fossilt materiale i produksjonsprosessen, vil den syntetiske SAF bli produsert fra fossilfri elektrisitet og resirkulert karbondioksid fra fjernvarme. Kunder kan kjøpe Go Smart- eller Plus Pro-billetter med 50 % biodrivstoff inkludert for å redusere CO₂-utslippet på SAS-reisen. Reisende kan kjøpe biodrivstoff for 10 USD/10 EUR/100 SEK/100 NOK/70 DKK per 20-minutters blokk med biodrivstoff. Dette betyr at du må kjøpe tre blokker biodrivstoff for en 60-minutters flytur for å legge til 100 prosent biodrivstoff for flyturen. De tilbyr også Travel Pass Biofuel for folk som reiser regelmessig til samme destinasjon, og er på utkikk etter det beste tilbudet, med maksimal komfort i SAS Plus, og som ønsker å ta et mer bærekraftig valg.

Braathens (BRA)

Braathens har en lang historie med å jobbe med bærekraftige løsninger og har et ambisiøst mål om å nå netto-null-utslipp på sine innenlandsflyvninger i Sveriga allerede i 2030. I 2022 vil BRA, som et av de første flyselskapene i verden, lansere muligheten til å velg mellom en ordinær flybillett og en Bio-flybillett.

Braathens tilbyr muligheten for biodrivstoff. Med en ordinær flybillett flyr du på vanlig flydrivstoff og med en Bio-flybillett på 50 prosent biodrivstoff. For at du skal kunne velge flyreise på 100 prosent biodrivstoff, finnes det også et valgfritt produkt "Ekstra biodrivstoff". Braathens har testet ‘’The Perfect Flight’’ i 2019, hvor flygningen var fullstendig klimaoptimalisert og reduserte fossile utslipp med 46 prosent sammenlignet med en normal flytur. Biodrivstoffet som BRA bruker reduserer fossile CO2-utslipp med om lag 80 prosent, sett i et livssyklusperspektiv. Leverandør til Braathens biodrivstoff er Air BP, og drivstoffet er laget av brukt frityrolje, som er et avfallsprodukt hovedsakelig fra næringsmiddelindustrien. Alle medlemmer av deres bonusprogram BRA Vänner kan bytte bonuspoengene sine mot biodrivstoff.

Widerøe

Widerøe anskaffer nyere brukte fly, forlenger deres levetid og utfører reparasjoner. I stedet for å investere i nye fly som skal fly i minst 30 år til, resirkulerer Widerøe brukbare deler fra utrangerte fly og bruker dem i aktive fly. Dette maksimerer utnyttelsen av flyets levetid og fremmer gjenbruk samtidig som man overholder strenge luftfartssikkerhetsforskrifter.

Flyene deres er installert med avansert navigasjonsutstyr, noe som muliggjør bruk av nye flyruter som sparer mellom 1-4 minutter flytid, noe som resulterer i utslippsreduksjoner. Et automatisert planleggingssystem hjelper piloter med å optimalisere flyruter for minimale utslipp. Flytypen Embraer E2 er på topp i sin klasse når det gjelder utslippsreduksjoner. I 2018 kjøpte Widerøe tre jetfly av denne typen, som er 17 % mer effektive enn sammenlignbare jetfly i sin klasse, noe som gir lavere drivstofforbruk og utslipp. Bruk av fly av riktig størrelse og type, kombinert med turbopropteknologi, maksimerer CO2-besparelser med dagens teknologi. Økt bruk av bærekraftig flydrivstoff (SAF) er avgjørende for Widerøe inntil de kan erstatte vår nåværende flåte med elektriske fly. SAF er et alternativ til fossilt brensel og kan være avledet fra biomasse eller syntetisert gjennom spesifikke prosesser. SAF reduserer CO2-utslippene betydelig og kan brukes i dagens fly.

Air Baltic

Air Baltic jobber med å redusere drivstofforbruket, skape stillere gående motorer og forbedret fly effektivitet og presisjonen som de ønsker skal ha en global påvirkning. De moderniserer flåten sin i raskt - fra og med 2020 bruker AirBaltic kun Airbus A220-300-fly - ett av verdens grønneste kommersielle fly i luftrommet. De har vært i stand til å redusere mengden karbonutslipp per flydd passasjer/km med 33 % sammenlignet med 2008.

Fra og med 2020 har AirBaltic en ny strategi angående engangsplast om bord. Plastgjenstander blir gradvis erstattet av naturvennligere alternativer som papiremballasje, tre bestikk og biologisk nedbrytbare materialer.

AEGEAN Airlines

AEGEAN Airlines har satt spesifikke prioriteringer for å redusere utslipp, basert på flåtefornyelse med nye motorteknologiske fly, optimalisering av fly prosedyrer, bærekraftig flydrivstoff og lavt karbonsyntetisk drivstoff og deltakelse i kvotehandel og offsetsystemer. AEGEAN bruker et Sustainable Aviation Fuels-program. Studiet av implementeringen startet i 2019, og i juli 2021 fant den første flyvningen med en blanding av konvensjonelt og bærekraftig flydrivstoff (SAF).

AEGEAN har en kontinuerlig implementering av ruteoptimaliseringsprosesser og drivstofføkonomis praksis. Den fokuserer også på riktig planlegging av fly nettverket, for å oppnå best mulig ytelse på tid. For å redusere avfall på flytjenester, har AEGEAN redesignet tilbudte måltider og deres emballasje. AEGEAN iverksetter en rekke tiltak for å redusere støybelastningen fra virksomheten. Spesielt er støyfotavtrykket til det nye A320neo-flyet nesten 50 % lavere sammenlignet med forrige generasjon fly. Dette påvirker passasjerer, flyplasser og menneskene som bor i nærheten positivt.


Mer om bærekraft

Les mer om vårt miljø- og bærekraftsarbeid, få tips om hva du kan gjøre i ferien for å bidra til en mer bærekraftig turisme.

Bærekraftige reiser

Sammen med dere som reiser med oss og våre samarbeidspartnere vil vi legge grunnlaget for et mer bærekraftig reiseliv. 

Hva som gjøres for å skape bærekraftige reiser?

Hva kan du gjøre?

Dette med miljøhensyn kan virke vanskelig, men vi kan alle bidra med noe. Les våre tips til hvordan du kan reise mer bærekraftig. 

Les våre tips til å reise med bærekraft

Miljøvennlige og bærekraftige hotell

Vil du bo på et hotell som tar hensyn til miljø og bærekraft? Velg et hotell som er bærekraftsertifisert av Travelife eller miljømerket av Green Key.

Se alle våre sertifiserte hotell