Bilde av: Durres by

Spennende byer i Albania

Ønsker du litt omveksling fra det deilige strandlivet ved kysten er det flere interessante byer å utforske i Albania. Hovedstaden Tirana, havnebyene Durres og Vlora, middelalderske Kruja og nordlige Shkodra er alle verd et besøk – de byr på en fasinerende blanding av historie og moderne energi.

Bestill reise til Albania >>

Les flere reisetips

Bilde av: Skanderbeg-statuen i Tirana Skanderbeg-statuen i det sentrale Tirana

Tirana

Albanias hovedstad Tirana ligger ca. 3 mil inn i landet fra Durres. Byen bærer tydelige preg av den moderne historien – kommunistregimet sørget for å rive deler av den gamle byen og erstattet den med typisk østblokkarkitektur, men det er fremdeles en del historiske bygninger å se. I dag er det en moderne by som vibrerer av energi og fremtidshåp.

I sentrum av byen ligger Skanderbeg-torget, med blant annet nasjonalteateret, Kulturpalasset og Ethem Bey-moskéen fra 1789 rett ved. Den bisarre bygningen som kalles Pyramiden ligger også midt i byen. Den ble bygd som et museum over Enver Hoxha etter hans død, og er nå et konferansesenter og nattklubb. I fornøyelsesdistriktet Blloku er det et stort utvalg av restauranter, barer og kaféer. På det livlige markedet som ligger i sentrum kan du handle lokal mat og små suvenirer. Det er også flere parker med kunstige sjøer som fungerer som små oaser i byen.

Den kommunistiske diktatoren Enver Hoxha styrte Albania i nesten 40 år. Hoxha fryktet at landet skulle invaderes og lot derfor oppføre rundt 700 000 bunkere – det skulle være en for hver familie. De ligger nå og vitner om Albanias fortid som et land totalt avstengt fra omverden.  De siste årene er flere av bunkersene blitt gjort om til museum. En av de mest interessante museum-bunkerne å besøke er Bunk’ Art i Tirana. Denne bunkeren ble bygd for den politiske eliten og gir et fasinerende innblikk i landets moderne historie. I nærheten ligger også taubanen som går opp til toppen av Datjiberget, der du får en fantastisk utsikt over i nasjonalparken.

Bilde av: Amfiteateret i Durres Amfiteateret i Durres

Durres

Er du på ferie i Durres riviera trenger du ikke reise langt for å oppleve litt urban bypuls. Albanias største havneby er også en av landets eldste byer – her har mennesker bodd i nesten 3 000 år. Byen ble utsatt for omfattende bombing under andre verdenskrig på grunn av den strategiske beliggenheten, og den er derfor dominert av arkitektur fra siste halvdel av 1900-tallet. Ofte en ganske sliten sådan, selv om det har blitt gjennomført en del opprustning de siste årene.

Den viktigste severdigheten i Durres er det romerske amfiteateret fra 100-tallet, et av de største på Balkan. I inngangsbilletten er et besøk i byen arkeologiske museum inkludert. Her kan du blant annet se Durres skjønnhet, en vakker mosaikk fra 400-tallet som forestiller et kvinnehode. I nærheten av amfiteateret ligger en gammel venetiansk festning som også er verd et besøk.

Ved stranden inne i Durres by ligger områdets mest populære strandbar, som kort og godt heter The Beach Bar. Det er selvfølgelig en rekke restauranter og barer både inne i byen og langs hele den lange fine stranden.

Bilde av: Kruja i Albania Kruja i Albania

Kruja

Middelalderbyen Kruja ligger i fjellsiden av Sari Salltik, noen mil nordøst for Durres. Her er det en festning fra 500-tallet som huser det store Skanderbeg-muséet, et av Albanias mest besøkte museum. George Kastriot Skanderbeg, som levde på 1400-tallet, er Albanias nasjonalhelt og Kruja var hans hjemby. Den tradisjonelle basaren i Kruja er over 600 år gammel og et utmerket sted for suvenirshopping.

Vlora og Shkodra

Vlora er en annen interessant havneby i Albania, ikke langt fra Dhermi og Himara. Byen har flere gamle kirker, moskéer og et slott som er verdt å utforske. Hit kan du bli med Apollo på en utflukt, som kombineres med en tur til halvøya Kaburun med fine strender, en berømt kalksteinsgrotte og øya Sazani.

Shkodra eller Shkoder som det også staves, er en Europas eldste byer. Byen ligger nesten helt oppe i det meget naturskjønne nordre Albania. Shkodras gamleby er beundringsverdig godt bevart, hvilket gjør det til en fryd å gå omkring i de trange gatene. Den mektige borgen Rozafa ligger høyt og herfra er det en flott utsikt over Shkodersjøen, som er Balkans største innsjø og strekker seg over grensen til Montenegro.


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her