Topp 5 severdigheter i Albania

Sørg for å legg turen innom landets spennende severdigheter i ferien. Ruiner, koselige gamle byer med ekte albansk atmosfære, middelalderborger og en magisk vakker natur er noen av høydepunktene i dette annerledes landet. Her gir vi deg tips om fem severdigheter i Albania som du bør ta deg tid til.

Blue Eye Magiske Blue Eye

1. Gjirokaster

Den historiske byen Gjirokaster er en av Albanias mest populære severdigheter og ligger vakkert til i en fjellside med utsikt over elven Drinas dalføre. Den gamle bykjernen har fått plass på verdensarvlisten og er en av få stedene i verden der du fremdeles kan beundre vakker ottomansk arkitektur. De store tidstypiske steinhusene har gitt Gjirokaster kallenavnet steinbyen.

På toppen av en høyde troner slottet med en fantastisk utsikt over byen nedenfor og landskapet rundt. Slottet er en gammel steinborg med aner fra 1100-tallet. Nå for tiden ligger et museum med militær historie her. Det er en bratt stigning opp til slottet, men det er absolutt strevet!

2 . Blue Eye

På vei til eller fra Gjirokaster anbefaler vi et stopp ved magiske Blue Eye. Det blå øyet, Syri i Kaltër, som det heter på albansk, består av 18 kilder som flyter sammen og former en fasinerende, øyeformet kilde. Vannet er krystallklart og forfriskende kjølig. Du kan ta et bad her men pass deg for de sterke strømmene. Vi arrangerer utflukter til Gjirokaster og Blue Eye fra Saranda. 

Ruinene i Butrint Ruinene i Butrint

3. Butrint

En annen berømt severdighet i Albania er de historiske ruinene i Butrint. De ligger i vakre omgivelser ca.18 kilometer sør for Saranda. Ruinene ved dette arkeologiske utgravningsfeltet strekker seg over 2 500 år – de eldste er fra 800-tallet f.Kr. Etter et skjebnesvangert jordskjelv ble byen forlatt i middelalderen, da var den under venetiansk styre.

I Butrint kan du virkelig føle historiens vingeslag blant ruinene fra byens greske, romerske og ottomanske epoker. Blant høydepunktene et gresk amfiteater, et romersk bad og et kapell. Du kan også se rester av bymuren fra 400-tallet f. Kr. og vakker gulvmosaikk.

Berat i Albania Berat i Albania

4. Berat

Berat, byen med de 1000 vinduer, er også med på verdensarvlisten. Albanias eldste by er berømt for den spesielle arkitekturen som har gitt det tilnavnet. I den gamle delen av byen pryder de hvite husene med sine mange vinduer åssiden. Den vakre beliggenheten ved foten av Tomorrifjellet og elven Osum som flyter gjennom byen bidrar til den magiske atmosfæren i Berat.

Å vandre opp til festningen fra middelalderen og nyte utsikten er et must når du besøker Berat. Andre severdigheter i byen er den gamle moskéen fra 1400-tallet og flere gamle kirker. Det også vel verd innsatsen og bare å spasere rundt i de gamle kvartalene Gorica og Mangalem. Apollo arrangerer utflukter til Berat fra Durres riviera.

Theth i Albania Theth i Albania

5. Theth

Langt oppe nord Albania ligger den lille eventyrbyen Theth, midt i den fjellrike nasjonalparken med samme navn. Dette er de albanske alpene, som også kalles De fordømte fjellene, her har tiden nesten stått stille. Den isolerte byen i Theths vakre dalføre ligger omgitt av en mektig kulisse av fjell.

Blant severdighetene i Theth er et gammelt forsvarstårn i stein fra den ottomanske epoken. Det ble brukt som skjulested der menn som var involverte i blodfeider kunne låse seg inn. Blodige slekts feider var tidligere vanlige i denne delen av Albania. Disse tårna var vanlige på landsbygda, men tårnet i Theth er et av de få som fremdeles er i god stand. Det ligger også en fin, liten kirke og et lite etnografisk museum i byen.

Det er flere populære og fine turstier i området. Naturen rundt Theth består av klukkende bekker og vakre vannfall med små laguner. Vil du ta turen til Theth så husk at det ligger avsides og at veien dit er dårlig. Lei en bil som tåler et tøft terreng og overnatt på et av byens pensjonat.


Tips & inspirasjon

Velg din Albania-ferie, bli inspirert av våre reisetips til Albania og finn ditt favoritthotell i Albania.  

Alle reisetips til Albania

Hvilke er de fineste strendene i Albania? Hvor finner jeg de beste restaurantene? Er Albania barnevennlig? Her har vi samlet noen av våre beste tips før reisen til Albania!

Se alle reisetips til Albania

Albania

  • Krystallklart vann og vakre strender
  • Historiske severdigheter
  • Koselige fjellandsbyer og øde badeviker
Se alle reiser til Albania

Finn ditt hotell i Albania

Hvordan liker du å bo i ferien? Albania har gode hotell for familien, for deg som reiser alne eller med vennegjengen. 

Se alle våre hotell i Albania