Spa og varme bad i Budapest

Berømt spa bad i Budapest: Széchenyi

Budapest har lang historie som spa-by, med sine mange termiske bad, eller naturlig varme kilder. Det er faktisk godt over 100 varme kilder i byen, og rundt 50 er utnyttet til spa, bad og bassenger. Vannet i kildene holder en naturlig temperatur fra 21-78 Celsius.

Andre spa-reiser:

 

Spa-etikette i Budapest

Å besøke de varme badene har en lang tradisjon i Budapest, og her utveksles ofte siste nytt og sladder mellom innbyggerne. Du bør sette av minimum to timer til et besøk, for å få en god opplevelse. Som regel stenger billettlukene en time før stengetid. 
I de fleste badene får du et armbånd som også fungerer som nøkkel til garderobeskap. Du velger og betaler for eventuelle behandlinger og tjenester når du kjøper inngangsbillett, og får separate billetter til de.

Tyrkiske bad var lenge forbeholdt menn, i dag er de fleste åpne for begge kjønn, men det kan være forskjellige dager/tider. Velger du å gå når det er forbeholdt et av kjønnene, vil du få utdelt et klede til å knyte rundt deg, er det åpent for alle bruker du vanlig badetøy.

På Gellért, Széchenyi og Lukács kan du kjøpe billett med tilgang til eget avlukke (cabin) til å skifte i. 
Man må dusje før man går i bassengene.

Vanligvis er det et stort hovedbasseng, omgitt av flere små med varierende temperaturer. De fleste starter i hovedbassenget, for deretter å besøke de mindre, varmere bassengene. Avkjøl deg i det kalde bassenget igjen, og legg turen til badstue eller dampbad, før du slapper av i det varme badet igjen.
En massasje er med på å sette prikken over i'en. Slapp ordentlig av i avslapningsrommet, for det trengs! Ikke legg ut på omfattende sightseeing eller shopping etter et besøk i spa eller bad, men la kroppen hente seg inn igjen på en rolig restaurant eller kafé, eller ta en liten lur på hotellet.

Ha en herlig spaferie! 
 

Tips om spa-anlegg:

Noen av de mest kjente er:

  • Széchenyi, som er et av Europas største (åpent 06-22 hver dag)
  • Gellért, på hotellet med samme navn (åpent 06-20 hver dag) – her finnes også en privat avdeling.
  • Rudas, med tilknytning til et medisinsk senter og en rekke behandlinger, er et av de eldste i byen

Av de mer spesielle, kan nevnes f.eks.:

  • Lucaks, som har "festbad" på lørdagskvelder om høsten, med DJ's og lysshow, er mindre turistifisert enn Gellért og Széchenyi. Gjennomgikk en grundig oppussing i 2012.
  • På Margaret Island ligger Palatinus, som er populært for barnefamilier, med bl.a. bølgebasseng og sklier. Ble kåret til et av verdens vakreste utendørs basseng av The Guardians lesere i 2013.
  • Császár / Veli Bej sies av mange å være et av de vakreste tyrkiske badene i Budapest, og det er blant de eldste. Ble sist renovert i 2011.