På hamam i Tyrkia

Det er mange badehus i Tyrkia – en del relativt enkle, andre med høyere luksusfaktor. Skal du reise til Side eller Alanya med oss i sommer? Eller planlegger du en Istanbulweekend i vår? Unn deg ett par timer på hamam den første dagen, så får du et innblikk i landets tradisjoner og fløyelsmyk babyhud på kjøpet.

Bestill reise til Tyrkia >>

Se flere reisetips

Hamam i Tyrkia

Gammel tradisjon

Å gå på hamam er en gammel tyrkisk tradisjon som kan spores helt tilbake til Middelalderen. Før var hamam både en løsning på manglende rennende vann og et møtested, spesielt for kvinner som ellers tilbragte mye tid innenfor hustes fire vegger. Den dag i dag går mange tyrkere regelmessig på hamam – og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. For en billig penge blir du skrubbet ren etterfulgt av en behagelig massasje – godt for kropp og sjel!

Prosedyren

Hvordan foregår besøket i et hamam? Jo, først bestemmer du deg for hvilken pakke du vil kjøpe. For drøyt 200 kroner får du et hett dampbadstuebad skrubb, peeling og massasje. Det er også mulig å bare bestille badstue og vasking. Så blir du vist inne i et omkledningsrom. På turiststedene er det oftest bare disse som er adskilt for kvinner og menn. Andre steder består badehusene av helt separate avdelinger for damer og herrer. Å gå på hamam kan også være en spennende opplevelse for hele familien!

Det vanligste er å beholde badebuksene eller bikinien på og kippe på seg badetøflene og svøpe seg inne i den tynne badekåpen i bomull man tildeles. Så er det bare å stige inn i selve hamamet – et dampende hett rom med marmorbenker langs veggene og en stor, varm marmorstein i midten. Taket består av en kuppel med små vinduer.

Hamam betyr mumling!

Betyr mumling

Hamam betyr forresten mumling, siden stemmene forsvinner i en mumling opp i kuppelen når man prater. Når lysstrålene treffer marmoren gjennom vanndampen oppstår ett nesten magisk lysskinn. Her er det også håndvask med et kar av messing som du fyller med vann og øser over deg om det blir for varmt på benken.

Personlig hamammester

Etter en stund dukker din personlige ”bader” eller hamammester opp og viser deg til marmorsteinen. Der starter selve peelingen, som utføres med en spesiell skrubbehanske. Du kommer nok til å bli overrasket over hvor mange døde hudceller og gamle hudlag som nå fjernes. Etter ytterligere en skylling er det på tide med en skummende innsåping fra topp til tå etterfulgt av ytterligere en skylling. Selve innsåpingen er ganske morsom. Baderen dypper en tøypose i et fat med skum, åpner posen, fyller den med luft og dasker lett på kroppen til hele kroppen din er dekket av såpeskum. En veldig deilig følelse – kanskje det beste med hele besøket! Til sist får du hvile på steinen og i loungen innen oljemassasjen tar til, hvis du har bestilt en slik. Det er en helkroppsmassasje som tar omtrent en halv time og som varmt anbefales.

Herlig start på solferien

Du må beregne cirka tre timer til besøket. Glem ikke å drikke mye – både før og etterpå, avslutt gjerne med et glass te i hvileloungen. Du kan gå ut i fra at det nesten uten unntak kun snakkes tyrkisk på badehuset, men det pleier ikke være noe som helst problem å kommunisere med tegn. Når du går ut gjennom døra fra hamamet kjenner du deg garantert som ny igjen – helt avslappet og med silkemyk hud. Ettersom alle gamle hudlag er blitt skrubbet bort er huden ømfintlig, men etter en reell innsmøring med høy solfaktor er det bare å begynne å jobbe med brunfargen. Den blir nå ekstra fin og jevn, og nettopp derfor er det mange som starter ferien på hamam. Og selv om du har tenkt til å tilbringe dagene under en parasoll er dette den beste måten å nærme seg den tyrkiske kulturen på og samtidig komme i  riktig stemning – langt fra hverdagens stress og mas.