Naturopplevelser i Tyrkia

Tyrkia er mye mer enn hvite strender og strålende sol. Sørg for å se dryppesteingrotter, dype elvedaler, utrydningstruede skilpadder og brusende fossefall i ferien. Disse er bare noen av de vakre naturopplevelser som Tyrkia kan by på. Her kan du lese mer om alt du ikke må gå glipp av når det gjelder natur!

Bestill reise til Tyrkia >>

Flere reisetips til Tyrkia

Dim Cave Tyrkias nest største dryppesteingrotte Dim Cave ligger utenfor Alanya.

Manavgat Green Canyon

I fjellområdet Green Canyon i Manavgat venter en magisk naturopplevelse. På vei opp fjellsiden kan du beundre den vakre elvedalen med den 185 meter høye Oymapinadammen. Her er det lett å la seg henføre av utsikten, men glem ikke å ta en matbit på en av de koselige små restaurantene langs veien. Til Green Canyon kommer du kun med bil. Kjør mot Manavgat og følg så skiltingen mot Selale og Oymapinar.

Dim Cave

Drøyt en mil øst for Alanya ligger Dim Cave, som er landets nest største dryppesteingrotte. Her går man på gangbroer og trapper og omgis av fantasifulle steinformasjoner. Helt innerst i grotta og 17 meter under inngangen ligger det en sjø. Grotta er åpen mellom 9.00 og 18.30 og det koster rundt 10-12 lira per person å gå inn.

Damlatasgrotta

Ved Kleopatrastranda i Alanya ligger Damlatasgrotta som ble oppdaget da de bygde ut havna i 1948. Her er det 15 000 år gamle dryppesteinformasjoner og grottas svale luft byr på en behagelig avkjøling fra varmen der ute. Temperaturen ligger konstant rundt 22 grader og det sies at grottas fuktige luft har en velgjørende effekt på de som lider av astma. Grotta er åpen mellom 10.00 og 19.00 og det koster rundt 5 lira per person å gå inn. 

Reservat med dramatisk natur

Omtrent 4 mil øst for om Alanya ligger naturreservatet Sapadere Canyon, der elva snor seg frem blant de skyhøye fjellene. Her er det herlig å ta en spasertur langs vannet og nyt den vakre naturen. Blir det for varmt kan du ta et friskt bad i elva.

Mount Tahtali Mount Tahtali i Beydaglari Coast National Park.

Møt en havskilpadde

Om du er i Belek mellom mai og september har du kanskje så flaks at du ser havskilpadden Caretta caretta. I denne perioden returnerer nemlig disse mektige dyr Beleks strender for å legge sine egg, på samme sted der de selv ble født. En Caretta caretta kan bli opp til to meter lang og veie 150 kg.

Taubane opp på fjellet

Ved Mount Tahtali i Beydaglari Coast National Park er det en taubane som fører deg helt opp på det 2 365 meter høye fjellet. Turen til toppen tar cirka et kvarter og på veien har du selvsagt en fantastisk utsikt over fjellandskapet. Vel oppe på toppen er det en hyggelig restaurant der du kan ta matbit, og det er også en bar og solsenger. Området ligger fem mil fra Antalya i retning Finike. Etter Çamyuva er det skiltet til taubanen. Taubanen er åpen mellom 9.30 og 18.00 og koster cirka 210 lira/voksne og 140 lira/barn.

Hyggelig dagsutflukt for hele familien

Den gamle karavanstasjonen Alarahan Karavansaray ligger omtrent 2,5 mil fra Alanya. Det er et koselig sted ved Alara-elva, med friskt ferskvann fra Taurusfjellene. På 1200-tallet ble det bygd et herberge her slik at kjøpmenn med sine kamelkaravaner kunne overnatte gratis i tre dager. Byen stod for utgiftene for å støtte handelen i landet. I dag er det et fint piknikområde og en servering med solsenger og badeplass. Et fint utfluktssted for deg med barn da det også er en lekeplass og dyr her. Man kan for eksempel ri på kamel og titte på hester, gjess og hunder. Om du fortsetter opp på fjellet kan du gå opp til den mektige Alaraborgen som byr på en mektig utsikt over området.

Kursunlu Selalesien Fossen Kursunlu Selalesien ligger 2 mil nord for Antalya

Dra på utflukt til en foss

Bare 7 kilometer fra det sentrale Antalya ligger fossen Duden Selalesi. Her flyter elva rolig innen den plutselig gjør et dramatisk fall på 20 meter. Fra grotta som ligger her kan man oppleve fossen fra en annen vinkel. Unngå å reise hit på en søndag, siden det da pleier være mye folk der. Fossen Kursunlu Selalesien ligger 2 mil nord for Antalya og er en koselig og grønn oase. Her kan du gå på stien rundt fossen og nyte den vakre og frodige naturen. I vannet plasker skilpadder, fisk og ender.

Koselig parkliv

Karaaligolu Park ligger inne i Antalya og er en hyggelig frodig oase. Herfra har du en strålende utsikt over klippene og havet, og det er et vakkert sted for en avkoblende stund. På søndager er det fullt av folk som har piknik og omgås med familien.

Pamukkale De bomullshvite bassengene i Pamukkale utenfor Denizli.

Fjellterrassene i Pamukkale

Pamukkale er et naturreservat utenfor Denizli med fantastiske, bomullshvite basseng, terrasser og stalaktitter som er bygd opp av varmt vann, rikt på kalsiumkarbonat, som har rent utenfor en kant. Navnet Pamukkale betyr bomullsfestningen og kommer, naturlig nok, fra kalksteinens bomullsaktige utseende. Området ble satt på Unescos verdensarvslist i 1988.

Taurusfjellene

Taurusfjellene er et vakkert sted som utstråler en naturlig skjønnhet. Her renner vannet fra fjellhyller og mellom dype daler, noe som byr på et vakkert naturspill. Fjellkjeden strekker seg fra Eğridirsjøen i vest til Eufrat i øst med topper som tårner opp til 3700 meter over havet. Her er det meget populært å vandre eller for eksempel kjører firehjuling for å oppleve Taurusfjellenes dramatiske terreng.