Severdigheter i Praha

Severdigheter i Praha

Carl Rüster er forfatteren av guideboken Mitt Praha og deler her sine beste tips til hvilke severdigheter i Praha man bør få med seg mens man er der:

Jeg har i løpet av årene truffet mange som har vært i Praha, men jeg har aldri møtt noen som har vært skuffet over byen. Praha er helt enkelt en enestående vakker by og mye av grunnen til det er fordi det er Europas best bevarte hovedstad. Utrolig nok har byen klart seg unna 1900-tallets ulike kriger og unngikk 1960- og 1970-tallet rivningsraseri. 

Bestill reise til Praha >>

Les flere reisetips

Det finnes mange grunner til at Praha er så populært, men en av de fremste grunnene tror jeg er fordi den er urtypisk slik en europeisk by skal være oppbygget. Det skal finnes et slott på høyden, en gammel bydel hvor håndverkere av alle typer selger varer i små butikker eller på markedsplasser, og det skal finnes kirkespir, vertshus og ikke minst en elv! Alt dette har Praha!

Karlsbroen i Praha Karlsbroen i Praha

Det innebærer likevel ikke at Praha er et uforanderlig museum – tvert imot! Praha er en dynamisk by hvor det skjer mye og raskt innen både matkultur, design og kunst. Praha er en enkel by å ta seg rundt i på egen hånd ettersom det meste er innen gåavstand, og hvis man ikke ønsker å gå er lokaltrafikken en av verdens beste.

1. Karlsbroen i Praha

Karlsbroen er et "must" å besøke mens man er i Praha. Broen er en gammel skjønnhet som frem til midten av 1800-tallet var den eneste broen som knyttet de to delene av Praha sammen. Det var den store kong Karl IV som la grunnsteinen – i år 1357 den 9. juli klokken 5:31 på morgenen. Noe som gir det magiske tallet 1-3-5-7-9-7-5-3-1. 

2. Huset ved den svarte madonna

På det tidlige 1900-tallet var Praha ett av avantgardens høykvarter, etter Paris og Moskva. Kunsten, litteraturen og arkitekturen var stilformende og det er fortsatt ubegripelig hvordan en så liten by på så kort tid kunne produsere så mye høykvalitetskultur. Huset ved den svarte madonna er et resultat av denne tiden. Det er nemlig verdens første kubistiske hus (1912) hvor man kan spise, gå på utstilling eller handle kubistiske souvenirer i den lille butikken.

Loreta i Praha Loreta i Praha

3. Loreta

Denne lille kirken ligger midt i Prahaborgen og er oppkalt etter det lille huset i bakgården. Ifølge legenden tok nemlig korsridderne jomfru Marias hjem fra Nasaret til Loreta i Italia, og deretter ble Loretor bygget omkring i det katolske Europa. Prahas Loreta er en vakker liten kirke med en liten og stille gårdsplass omringet av ganger og med det lille huset i midten. 

4. Mánes

Det fantastiske funkispalasset ble bygget i 1930 rett inntil vanntårnet fra 1500-tallet. Det har lenge vært stengt på grunn av renovering, men er nå åpent igjen med kafé, grillterrasse og galleri. Her ble den store surrealistutstillingen holdt i 1932 og her hvor André Breton foreleste og kunstneren Juan Miró åpnet utstillinger kan man nå spise, drikke og nyte byelva Moldau flyte sakte forbi.

5. Biljardpalasset

Biljardpalasset ligger bortgjemt i en blindvei midt i sentrale Praha. Når man vel finner frem åpner det seg en utrolig sal med 8 gigantiske krystallkroner, svarte av sot og med spindelvev hengende mellom kronene. Det finnes flust av biljardbord her, men her kan du også kose deg med øl, bordtennis og dart. Helt enkelt et fantastisk lekeland for voksne!
 


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.