Fataga

Byene du bør få med deg på Gran Canaria

På tide med en pause fra stranda? Gjør en utflukt til en av Gran Canarias mange sjarmerende byer! La deg inspirere av våre tips nedenfor.

Langs Gran Canarias vestkyst

Ute ved kysten i vest ligger noen sjarmerende byer og småsteder som perler på en snor. I Puerto de las Nieves kan du spise på noen av øyas beste fiskerestauranter, og drar du litt lenger inn i dalen kommer du til Agaete, en 500 år gammal by som er ligger vakkert mellom bratte slutninger og frodige vekster. Perfekt for et fotostopp!

Fortsetter du kystveien til Aldea de San Nicolás, kjent for sin botaniske hage, får du en fabelaktig utsikt over bratte stup og klippelandskap. Når man ser ut gjennom bilvinduet forstår man hvorfor mange westernfilmer faktisk er blitt spilt inn nettopp her på Gran Canaria. Enda lenger nord, ved foten av en vulkan, ligger byen Gáldar. Her kan du se grottemalerier fra guanernes tid og lære mer om tidligere tider på øya.

Las Palmas

Las Palmas er øyas hovedstad og faktisk også Spanias niende største by. Her venter en kombinasjon av herlige strandliv og genuin bypuls med trendy tapasbarer, boutiques og fine parker. Det er ikke helt tilfeldig at byen er blitt kalt Spanias svar på Rio de Janeiro!

Fargerike fasader i Las Palmas

San Fernando

San Fernando ligger like utenfor turiststrøket ved Playa del Inglés på sørsiden av Gran Canaria. Atmosfæren er trivelig og prisene er lavere enn i de større turistområdene. Her finnes små butikker og en hel del restauranter som serverer gode, lokale retter.

Fataga

Fataga er en pittoresk fjellandsby som ligger på en klippeavsats i El Valle de las Mil Palmeras (De tusen palmenes dal). Her er gatene trange, husene i god behold og omgivelsene hjemmekoselige. Her er det små butikker som selger fint håndverk som f. eks. sjal og keramikk. I Fataga finns ligger noen koselige restauranter og kaféer.

Galdar

Telde

Telde er øyas nest største by, bygget i ekte, spansk kolonistil. I gamle dager var dette urbefolkningen, guanchernas’ hovedstad. Den største severdigheten er kirken San Juan de Bautista som ble oppført av spanjolene umiddelbart etter erobringen, og er dermed en av øyas eldste kirker.

Cruz de Tejeda

I hjertet av Gran Canaria, hele 1 560 meter over havet, troner Cruz de Tejeda blant pinjekledde fjelltopper og frodige daler. Cruz betyr kors på spansk og her er det et steinkors som sies å være øyas geografiske midtpunkt. Utsikten er fantastisk – i klart vær kan du til og med skimte naboøya Tenerife og Teides snøkledde topp. Hit kommer man fremfor alt for å gå fjellturer. Det er mange stier å velge i, både kortere og lengre, og noen mer krevende for den som vil ha litt mer utfordring. En del av turløypene er nye, men de fleste er så kalte caminos reales (kongsveier) som en gang ble tråkket opp av guanerne – øyas urbefolkning.

Galdár

Byen Galdár ved foten av vulkanen Montaña de Galdár på den nordvestre siden av øya har minner fra om guanernes tid på øya. Her bodde urbefolkningens høvdinger, noe du kan se i det interessante muséet, som også tydeliggjør guanernes kultur. Foran byens rådhus står et mektig og meget gammelt drageblodstre. 

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán eller lille Venezia som de også kaller byen, er plassen for en perfekt romantisk aften eller utflukt. Dette er en gammel, genuin, liten fiskelandsby som ikke har latt seg påvirke av turistpågangen. Denne byen gir deg en unik opplevelse med sitt særpreg og rustikk sjarm. Rusle deg en tur i de små gatene, og gå ned til havnen for et lite bad fra den lille stranden. De som er glad i å spise fisk har definitivt kommet til riktig sted. Havnen er full av fiskestenger som daglig henter inn fersk fisk til restaurantene som gjør den om til kulinariske mesterstykker. Vi anbefaler et besøk på Restaurante Patio Canario.

Puerto de Mogán

Teror

Teror er Gran Canarias religiøse sentrum. Her kan du se øyas skytshelgen, furutre-madonnaen i kirken fra 1700-tallet. I følge legenden, åpenbarte madonnaen seg første gang i et furutre i 1481, for så å utføre mirakler. Noe som mange mennesker fortsatt gjør.

Artenara, høyt oppe i fjellene

Artenara

Noen av innbyggerne i Artenara bor fortsatt i grotter eller hus med direkte tilgang til grottene. Fra utsiden er de ganske like de normale husene, og ser derfor ikke så primitivt ut som man skulle tro. Her finnes også en interessant, liten grottekirke og en restaurant med en fantastisk utsikt. Artenara ligger like ved øyas nest høyeste fjelltopp, Roque Nublo, og hit tar du deg enklest med leiebil.

Arucas

Arucas, nord for Las Palmas – øyas største by, er berømt for sin katedral som er en kopi av Barcelonas berømte katedral. Arucas er også kjent for sin rom, Arehucas, samt for de mange bananplantasjene.