Fetaost

Hellas hvite gull - fetaosten

Fetaost, det hvite greske gullet med sin salte, lett syrlige smak og sin myke konsistens, er sammen med olivenolje og oliven en av basisvarene i det greske kjøkkenet. Fetaost benyttes i en rekke greske oppskrifter og passer i prinsippet til alt. Her får du lære deg mer om osten som elskes av så mange, og vi har også samlet noen av våre absolutte favorittoppskrifter med fetaost. 

Fetaost

Feta = Hellas

Fetaost er nesten synonymt med Hellas og har en lang historie som strekker seg helt tilbake til år 700 f.Kr.  I eposet Odysséen, som sammen med Iliaden er den eldste greske litteraturen som er bevart, var kyklopen Polyfemos den første som kom til å lage fetaosten. Han skal ha transportert melk i en pose laget av magesekken fra ei geit og oppdaget at innholdet koagulerte og dannet en velsmakende, hvit masse. Fetaen gikk under navnet ”prospatos” som betyr friskt, i den bysantiske perioden. På slutten av 1700-tallet tas navnet feta, som betyr skive, i bruk.

Visste du at?

  • Fetaost lages av geite- eller fåremelk og lagres i minst 2 måneder.
  • Fetaost kan i EU kun kalles fetaost om den er produsert i visse regioner i Hellas.
  • Fetaostens dag feires den 15. oktober.

Hellas beste fetaost

Smaken av fetaosten varierer avhengig av hvor den er laget, dette siden sauene og geitene beiter på ulike typer mark. En av Hellas mest prisvinnende produsenter av fetaost er familien Panteliadis selskap Epiros, som holder til i det naturskjønne Epirus-området. En annen populær og meget smaksrik fetaost er Avramoulis fra regionen Larissa i det sentrale Hellas.

Oppskrift på Shrimp Saganaki

Oppskrift på Shrimp saganaki

Oppskrift på Spanakopita

Oppskrift på Spanakopita – spinatpai med fetaost


Enkelt og godt med feta

I blant er det enkle det aller beste.

 

 Vannmelon og fetaost

Tørsteslukkende og godt

Skjær opp vannmelon i kuber og smuldre fetaost over. En uslåelig kombinasjon!

Gresk salat

Gresk salat

En klassisk gresk bondesalat med et stort stykke fetaost er rett og slett smaken av Hellas for mange av oss.

Fetaostrøre

Godt til det meste

Bland fetaost med gresk yoghurt og litt pepper og du har det perfekte tilbehøret til såvel fisk, kjøtt og grønnsaker.