Blue zone diet, de blå matsonene
Det er fem blå matsoner i verden der en stor del av befolkningen har lengre gjennomsnittsalder enn i resten av verden, 100 år eller eldre! I følge vitenskapen er formelen for livslengden 10% gener og 90% livsstil. Derfor spiller mat, fysisk aktivitet, sosialt nettverk og opplevelsen av et meningsfylt liv inn på hvor lenge man lever. I de blå sonene lever de ikke bare cirka ti år lenger enn gjennomsnittet, men de lever også bedre mens de eldes.
Hva spiser man i disse blå sonene da? Kosten består for det meste av ferske råvarer, økologiske grønnsaker og frukt, fullkorn og oljevekster. En fiberrik kost som man dessuten spiser i et langsomt tempo, hvilket gjør at metthetsfølelsen holder seg lenger. Eldre mennesker går ikke i pensjon i de blå sonene og det er relativt fattige områder, hvilket gjør at de kun spiser seg mette og ikke mer. Det forekommer altså ikke noe fråtsing!
Hvilke er jordens fem blå soner?
Dette er matvanene som forlenger livet:
Ikaria, Hellas – 97% av befolkningen på den greske øya Ikaria er over 70 år gamle. På Ikaria spiser man blant annet mye kikerter i ulike former og vill løvetann (kokt som spinat).
Nicoya, Costa Rica – 1 av 250 personer på Nicoyahalvøya i Costa Rica blir 100 år gamle. Her spiser de mye ris, bønner og tortillas.
Loma Linda, California – I Loma Linda tilhører nesten halvparten av befolkningen kirkesamfunnet Seventh-day Adventist Church og deres medlemmer lever 7-10 år lenger enn resten av amerikanerne. De fleste av medlemmene spiser ikke kjøtt eller fisk og kosten er inspirert av Bibelen, så det spises for det meste nøtter, langkokt havregryn, fullkorns brød og soyamelk.
Sardinia, Italia – Sardinia er en blå sone i Italia og var det første stedet der blåsonedietten ble studert. Her spiser man først og fremst ost av sauemelk, geitemelk, frukt og grønnsaker som aubergine, squash, tomater og bønner.
Okinawa, Japan – I Okinawa i Japan spiser man mye planter, grønnsaker og frukt, fremfor alt søtpotet og den bitre melonen "goya". Man spiser etter regnbuens farger for å få i seg så mange vitaminer og mineraler som mulig. Kun 1% av dietten består av fisk, og mindre enn 1% av magert kjøtt og meieriprodukter.
Ettersom de blå sonene er så utspredt i verden og har varierte naturforhold kan man ikke si at helsefordelene avhenger av stedet i seg selv, men snarere av folkets vaner: en kost basert på korn, frø og naturlig dyrkede grønnsaker og frukt ser til å være hemmeligheten til et langt liv.