Øya Tilos i Hellas

Tilos

– Hellas' første Zero Waste-øy

Visste du at det ligger en liten øy i Egeerhavet som kan kalle seg Zero Waste-øy? Øya heter Tilos og i 2021 forpliktet Tilos seg til å bli en Zero Waste-øy. I juni 2023 kom resultatene – Tilos ble den første Zero Waste Certified City i Hellas og den første øya I verden som kunne kalle seg zero waste island!

Zero Waste innebærer at alt avfall som produseres samles inn og håndteres på en sirkulær måte, for å minimere miljøavtrykket. Både søppelfyllinger og offentlige søppelkasser er fjernet på øya, og søppel samles inn ved en dør-til-dør-innsamling både hos privatpersoner og bedrifter som restauranter. Det satses på kompostering, gjenvinning og gjenbruk. Dette skaper en positiv kjede av miljømessige, sosiale og økonomiske fordeler for hele lokalsamfunnet. Initiativet Just Go Zero Tilos er en ny måte å tenke på og en ny livsstil. Deres visjon handler om å tilpasse de tekniske løsningene slik at mennesker og teknikk kan jobbe sammen for et bedre miljø.

På Tilos er det bare 500 bofaste. Øya har ved hjelp av solpanel og et vindkraftverk produsert det meste av sin egen elektrisitet siden 2019. Den siste og største utfordring har handlet om plast, men nå blir mer enn 80 % av Tilos’ søppel gjenvunnet. En søppelfylling der søppelet tidligere ble gravd ned er nå helt stengt, og det er i stedet plantet blomster. Det er også opprettet et gjenvinningsanlegg der søppel sorteres for å produsere blant annet glasspulver, sementblanding, kompostgjødsel og komprimert papp. Anlegget behandler nå cirka 2 tonn avfall per uke, der det meste blir helt gjenvunnet. Omtrent en tredjedel komposteres og 15 % av søppelet klassifiseres som "ikke-gjenbrukbart" steriliseres og strimles for å benyttes i byggebransjen.

Hvite hus på øya Tilos, Hellas

Fra og med desember 2021 har Tilos et system for innsamling av søppel direkte fra private hjem, der innbyggerne leverer til gjenvinning etter at de har sortert sitt eget husholdningsavfall. Prosjektet startet med 10 hus og er nå oppe i mer enn 400, ifølge gjenvinningsselskapet Polygreen som tilbyr denne tjenesten helt gratis. Polygreen bruker en app for å være forberedt på det innkommende avfallet, som også veies ved hver opphenting.

Det er forventet cirka 30 000 besøkende til Tilos i sommer, og det er viktig at også turistene blir en del av Zero Waste-mentaliteten. I den største havna brummer elektriske fartøy forbi og transporterer varer. Solpanel gir elektrisitet til informasjonstavlene på bussholdeplassen og til en rampe som gir personer med funksjonshindringer tilgang til havet. Det krever en ekstra innsats fra både privatpersoner og bedrifter på øya å kildesortere, men ingen kan argumentere mot den langsiktige nytten. Lokalbefolkningen jobber sammen for å få dette nye systemet til å fungere. Øya har også mange utenlandske besøkere som allerede er blitt vant til gjenvinningssystemet og som virkelig setter pris på det og er en del av initiativet.

Ilidi Rock på Tilos, Hellas


Tips & inspirasjon

Finn og bestill en reise til Tilos, les om bærekraftige reiser eller meld deg på vårt nyhetsbrev.

Tilos

  • Pittoresk atmosfære
  • Mange vakre strender
  • Fotturer i vakker natur

Bærekraftig reiseliv

Sammen med reisende og samarbeidspartnere legger vi til rette for et bærekraftig reiseliv.

Les om bærekraft i reiselivet

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.

Finn den neste reisen din