Italienske spesialiteter

Italienske spesialiteter

Maten i Venezia er både særegen og typisk klassisk italiensk. Mange av rettene er inspirert av byens geografiske beliggenhet ved vannet – dermed mye fisk og skalldyr finnes på menyen. Som resten av Italia er de vanlige varmrettene ofte basert på pasta eller ris. En klassisk pastarett i Venezia inneholder ofte sardiner eller sardeller.

Bestill reise til Venezia >>

Se flere reisetips til Venezia

mat i venezia Mat i Venezia

Det italienske kjøkkenet og matvaner

Du har kanskje lagt merke til at opplegget rundt middagen på en italiensk restaurant i Norge er litt annerledes? På italienske restauranter spiser man nemlig i flere steg: aperitivo, antipasto, primo piatto, secondo piatto og formaggio e frutta.

Aperitivo

En aperitivo er hva vi i Norge ville kalt aperitif. Det er med andre ord en liten fordrink man tar før maten. En vanlig fordrink kan være en drink som Aperol Spritz, eller et lite glass vermouth.

Antipasto

Nå er det tid for å få fart på appetitten! Antipastoens mening er akkurat det, å erte i gang matlysten. Som oftest er det noe lite, som melonskiver med prosciutto, carpaccio eller grillede grønnsaker.

Primo Piatto

Den første varmretten er primo piatto. Som oftest en pasta, gnocchi, suppe eller risotto, og serveres som regel uten kjøtt eller fisk.

Secondo Piatto

Til den andre varmretten får du kjøtt, fisk eller fugl med tilbehør som du selv velger.

Cicchetti_Venezia Cicchetti, en venetiansk spesialitet

Formaggio e frutta

Nå får du håpe det fortsatt er litt plass i magen, for nå kommer godsakene. Navnet formaggio e frutta betyr ost og frukt, som avslører hva italienere selv anser for å være bra desserter. Legg til en søtsak, il dolce, samt en espresso og det hele er fullkomment.

Venezias lokale retter

Det finnes et par retter som er typisk for Venezia som du bør prøve i løpet av ferien.

Bigoli, en slags pasta, servert med saus laget på ansjos og sopp, jordskokker og parmesan er en typisk rett i Venezia.

Tramezzini er intet mindre enn en trekantet brødskive godt fyll som tunfisk, oliven og skinke.

Cicchetti er en venetiansk spesialitet som minner veldig om spansk tapas. Det er små godbiter som ofte serveres til drikke. Det er ofte små smørbrød, oliven, eller chips.

Drikke i Venezia

Liker du å prøve lokal drikke finnes det to drinker som er et must i Venezia - Bellini og Aperol Spritz. Bellini er en drink på prosecco og ferskenpuré som ble oppfunnet i Venezia. Aperol Spritz er en drink laget på prosecco, spritz (sodavann) og aperitiffen Aperol.

I løpet av ferien i Italia bør du også teste en delikat espresso for litt ekstra energi.


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.