Tre retter alle bør smake
Grunnet Hellas enorme gastronomiske univers, oppfordrer Mirsini oss også til å leve litt mer – og trå oftere ut av komfortsonen. Det vil si; bestill noe annet enn tzatziki, gyros og saganaki iblant. Eksempelvis hevder hun at disse tre rettene er mer enn verdige alternativer, som aldri slår feil:
1. Pai med grønnsaker og fetaost, i all sin enkelthet. Rene smaker er alfa omega, og her kommer de best frem uten mye annet tullball.
2. Kretiske dakos. Ja, grekernes svar på bruschetta. Der tomatenes surhet balanserer perfekt med havsaltet og presses inn i en uslåelig kombinasjon med ferske Kalamata oliven.
3. Fylte tomater, paprika og squash med ris, krydder og urter – ikke kjøttdeig! Rene smaker, vet du.
Kunsten til en god matopplevelse i Hellas handler derimot ikke bare om å prøve ut lokale spesialiteter. Veien til suksess innebærer også et taktisk valg av restaurant – og hva du bestiller der. Det er eksempelvis ingen hemmelighet at det ofte er de små, familiedrevne tavernaene i sidegatene bortenfor turistmassene som ofte leverer de største kulinariske opplevelsene. Men selv ikke her vil alt smake like godt.
Slår du deg ned ved en familierestaurant ved sjøen der fars stolte fangst henger til tørk i den svale brisen og majoriteten av menyen består av sjømat, er det naturligvis nettopp her du skal gjøre et dypdykk i havets smaker. Ikke bestille deg en lammegryte.