Topp 5 reisemål for matelskere

Hellas er en drøm for matelskere! Likevel er det, som i de fleste land, noen spesifikke steder som utmerker seg litt ekstra for matelskere. Å snevre dem ned til fem konkrete reisemål var derimot ingen enkel sak. Den anerkjente greske kokken Mirsini Lampraki måtte faktisk gå i tenkeboksen i flere dager. Men – vi klarte det til slutt. Dette er Hellas’ aller beste mat-øyer!

Finn den neste reisen din


 

På Kreta holder de på tradisjonene – glem ikke å spørre etter lokale spesialiteter!

Kreta - for tradisjonene

Kretas store mangfold gjenspeiles naturligvis i maten. Her står tradisjonene høyt på menyen, men øya byr også på noen helt unike, lokale spesialiteter. Boumpouristoí eller choclioi (stekte snegler) er kanskje den mest verdsatte og kjente, men også tsigariasto (langkokt lam) og kaltsounia (innbakt ost med honning og kanel) bør spises minst én gang.

Korfu – for gresk fusion

Det lokale kjøkkenet på Korfu kombinerer middelhavssmakene med de italienske, franske og engelske – og leverer gresk fusion på sitt beste! Blant øyas tradisjonelle spesialiteter finner du kjøttrettene sofrito (stekt biff med hvitløk og løk), pastitsada (pasta med marinert biff eller kylling) og porpetas (kjøttboller i rød saus). For å dekke søtsuget bør de prøve de lokale favorittene «mandoles», også kjent som karamelliserte mandler med marengs.

Santorini byr på tradisjonelle retter med en moderne twist.

Santorini – for de siste trendene

Kjøkkenet på Santorini er i stor grad basert på tradisjonelle greske smaker, men ofte med en moderne twist. Her finner du utallige restauranter (med slående vakker utsikt!) som disker opp det siste som finnes av gastronomiske trender. Likevel er det to lokale spesialiteter du ikke kan gå glipp av mens du ferierer på øya: Den verdensberømte favaen (grekernes svar på hummus, laget av gule erter) – og vinen, selvfølgelig.

Naxos – for trøstemat

Er du glad i mat, vil du elske Naxos. Her produseres nemlig drøssevis av lokale produkter med utsøkt smak, som grønnsaker, spesialoster, spekemat og de verdensberømte Naxian-potetene! Du kan ikke feriere her uten å smake på giachnada (auberginestuing med poteter), provatses (svinefrikassé med løk og dill) eller den fantastiske graviera-osten.

Skopelos – for balansen

Noe av det beste du kan spise på Skopelos er fiskegryte, fylt blekksprut – og selvfølgelig den tradisjonelle ostepaien. Det viktigste her er derimot desserten, og da er det først og fremst avgato – en gresk sirupsaktig plommekonserver som produseres på øya – som gjelder. Et glass Peparithios vin er selvfølgelig også et must. Denne har vært populær siden antikken!

 

Dakos Dakos – grekernes svar på bruschetta rett og slett!

Tre retter alle bør smake

Grunnet Hellas enorme gastronomiske univers, oppfordrer Mirsini oss også til å leve litt mer – og trå oftere ut av komfortsonen. Det vil si; bestill noe annet enn tzatziki, gyros og saganaki iblant. Eksempelvis hevder hun at disse tre rettene er mer enn verdige alternativer, som aldri slår feil:

1. Pai med grønnsaker og fetaost, i all sin enkelthet. Rene smaker er alfa omega, og her kommer de best frem uten mye annet tullball.
2. Kretiske dakos. Ja, grekernes svar på bruschetta. Der tomatenes surhet balanserer perfekt med havsaltet og presses inn i en uslåelig kombinasjon med ferske Kalamata oliven.
3. Fylte tomater, paprika og squash med ris, krydder og urter – ikke kjøttdeig! Rene smaker, vet du.

Kunsten til en god matopplevelse i Hellas handler derimot ikke bare om å prøve ut lokale spesialiteter. Veien til suksess innebærer også et taktisk valg av restaurant – og hva du bestiller der. Det er eksempelvis ingen hemmelighet at det ofte er de små, familiedrevne tavernaene i sidegatene bortenfor turistmassene som ofte leverer de største kulinariske opplevelsene. Men selv ikke her vil alt smake like godt.

Slår du deg ned ved en familierestaurant ved sjøen der fars stolte fangst henger til tørk i den svale brisen og majoriteten av menyen består av sjømat, er det naturligvis nettopp her du skal gjøre et dypdykk i havets smaker. Ikke bestille deg en lammegryte.