World Animal Protection

- en verdensorganisasjon for dyrene

World Animal Protection er en verdensomspennende organisasjon som arbeider for å stoppe dyrs lidelser i hele verden. Det handler i første hånd om å hjelpe dyr i matvareindustriens dyrefabrikker og sørge for at ville dyr får leve i frihet i sine naturlige omgivelser.

 

World Animal Protection jobber både med opplysning og i praksis hjelpe dyr. Organisasjonen støtter tiltak på reisemål rundt omkring i verden for å hjelpe utsatte dyr og har kontakt med mange samarbeidspartnere, FN, EU, ulike lands regjeringer og bedrifter. Arbeidet for dyrene er avhengig av frivillig støtte.

Her kan du lese mer om World Animal Protection Sverige.

 

Tusenvis av elefanter brukes i turistindustrien

Elefanter brukes i turistindustrien i Afrika og Asia. I Afrika handler det om flere hundre elefanter og i Asia tusenvis, ifølge en studie som World Animal Protection har gjort. Totalt er det nesten 4 000 elefanter i turistindustrien i India og Sør-Øst Asia. Populære Thailand er i særklasse når det gjelder elefantturismen, med opptil 3 000 elefanter i arbeid. Elefantene drar inn store summer på turiststedene ved at turister betaler for aktiviteter som å ri på elefantene, bade med dem, ta selfies med dem og se på elefantshow.

Hensynsløs behandling

Det mange turister antagelig ikke kjenner til er hvor hensynsløst elefantene behandles i turistindustrien. Bak den fine reklamen for elefantopplevelser er det en meget brutal virkelighet. Ondskapen starter allerede med at elefantunger skilles fra mammaene sine i meget ung alder. De bindes fast, sultes og mishandles, for at de skal temmes og lære seg å gjøre som trenerne vil. Når elefantene ikke har kontakt med turister holdes de vanligvis alene på betonggulv i korte lenker, med liten mulighet til å bevege seg. Ofte får de næringsfattig føde og har begrenset tilgang til veterinærbehandling.

Elefantvennlig samarbeid

World Animal Protection jobber for å hjelpe elefanter i Thailand til å få nye, trygge liv i dyrevennlige reservat – langt fra lidelsene og tvangen i turistindustrien. Tiltak med å spre informasjon og påvirke politikere er også viktige deler av jobben for å forbedre elefantenes situasjon i Thailand.

For å bidra til elefantvennlig turisme samarbeider World Animal Protection i Sverige med Apollo, som ikke markedsfører noen aktiviteter der at elefanter brukes for å underholde turister.

Les mer om World Animal Protection Sveriges arbeid her. 

World Animal Protections tips for hvordan du blir en dyrevennlig turist

World Animal Protection anser at det er en selvfølge at ville dyr skal få leve i sine naturlige habitat og ikke utnyttes av mennesker i turistindustrien. Her får du tips på hva du kan tenke på som dyrevennlig turist.

Ville dyr skal få leve helt i frihet eller i dyrevennlige reservat om de har vanskelig å klare seg selv i naturen. Livet i turistindustrien kan innebære vanskelige og vonde opplevelser for dyra. Det er ikke naturlig for ville dyr å ha nærkontakt med mennesker og de må derfor temmes for å gjøre det trenerne ønsker. I tillegg til at de brukes til å underholde beøkende kan de holdes i små basseng, trange bur eller være fastkjedet. Ville dyr kan lide i fangenskap hele sitt liv, bare for at turister skal betale penger for å se på et delfinshow, ta en tiger-selfie eller ri på en elefant. 

Hva du kan gjøre som dyrevennlig turist:

  • En god dyrevennlig grunnregel er å aldri ha nærkontakt med ville dyr. Om du tilbys nærkontakt med ville dyr innebærer det oftest at de tvinges til å leve et unaturlig liv i fangenskap. Kontakten kan dessuten stresse dyra og det er helt klart risiko for skader og spredning av sykdommer – både for dyr og mennesker
  • Turoperatører over hele verden velger nå bort ondsinnet turistunderholdning. Velg å reise med en dyrevennlig turoperatør, som Apollo som World Animal Protection samarbeider med i Sverige
  • Les deg opp på det du skal delta på og besøke for å finne ut om turistanlegget er dyrevennlig.
  • Som bevisst turist kan du bli et viktig forbilde. Spre gjerne informasjon om dine besøk i dyrevennlige reservat og inspirer andre til å være like bevisst om dyrenes situasjon som deg

Her finner du flere tips for om hvordan  du kan være en dyrevennlig turist (siden er svensk).