Hva drikker man i Hellas?

På ferie i Hellas er det lett å fråtse i god mat og drikke. Her guider vi deg gjennom drikkekulturen i landet, fra gamle tradisjoner til nye trender. Skyll ned din meze med en klunk ouzo, besøk en vingård og få en smaksprøve på prisbelønte viner eller test hippe Tsipouro. Giámas! Sier vi og skåler med deg.

Ouzo i Hellas

Uansett om du liker å drikke noe skikkelig kaldt, bittert, sterkt eller søtt er det nok av herlige alternativ i Hellas. Her vil vi fokusere på ouzo, tsipouro og den prisbelønte vinskatten som finnes i landet, men det er mer. Prøv en cocktail laget av den greske spriten Mastiha. En iskald øl nyter du uavhengig om det er en Mythos, Alpha, Fix eller Piraiki. Den greske kaffen er en kunst i seg.

Trendy Tsipouro

Tsipouro har raskt blitt en av de mest trendy drikkene i Hellas. Tsipouron er basert på druer og er et biprodukt fra vinproduksjonen. Drikken produseres oftest med naturlig smak eller i blant med smak av anis. Det er først og fremst i regionene Epirus og på Kreta at tsipouro er blitt populær. Akkurat som ouzoen anbefales det at man drikker sin tsipouro med noen småretter. Oliven, oppskåret skinke og pølse, skalldyr og saltet fisk sammen med eSave and previewt glas tsipouro er en folkekjær kombinasjon. Her og der dukker det opp så kalte Tsipouradikas, en taverna med stort utvalg av tsipouro. 

Hvitt vin fra Santorini

Ouzo – for stemningens skyld

En av de mest elskede drikkene i Hellas er ouzoen. Grekerne selv refererer gjerne til ordspråket ”Ouzo skaper følelsen” – den er like selvsagt til måltidet som menneskene rundt bordet, den greske musikken og den delikate maten på bordet foran deg.

Ouzoen er sprit smakstilsatt med anis. Det første Ouzo-destilleriet ble åpnet i 1856 i Tyrnavos. Ouzoen serveres oftest ren, men blandes gjerne ut med isvann, hvilket gjør den litt grumsete og melkeaktig. I dag anses ouzoen fra PlomariLesvos å være den beste i Hellas.

Over hele landet er det såkalte ouzerier, der du kan finne et stort tilbud av ouzo, som serveres med meze. I kombinasjon blir ouzoen og mezen et langt og herlig måltid, som skal ta tid og nytes til det ytterste. 

Greske viner – alt du bør vite om gresk vin

Vin fra Hellas har havnet i skyggen av andre vinprodusenter rundt Middelhavet, hvilket er synd. De fleste forbinder Hellas med retsina, selv om det finnes mange andre fantastisk gode viner. De siste 30 årene har Hellas produsert noen av de mest spennende vinene i hele verden, og mange har vunnet priser. 

Det finnes en hel del vinappellasjoner i landet. Av de ioniske øyene er Zakynthos og Korfu er to gode vinprodusenter. Også øyer som Paros, Samos og Rhodos har vinappellasjoner. Santorini og Kreta er to store, kjente vinprodusenter – pass på å ta en tur til en vingård om du skal hit. 

Santorinis vin

På Santorini er det omtrent 3500 hektar med vingårder, der vinrankene vokser i steinørken. Akkurat som øya selv er vinene fra Santorini kraftige med sterk karakter. Noen av de mest brukte druene til fremstilling av vin her er:

  • Den grønne druen assyrtiko dominerer på øya, den har en frisk smak av sitrus med hint av salt
  • Athiri og aidani benyttes til hvite viner
  • Vanlige, blå druer er mavrotragano, mandilaria og voudomato

På Santorini er det flere prisvinnende vingårder. Vingården Artemis Karamolegos Winery på Santorini har flere år vunnet anerkjente vinkonkurranser, slik som Decanter. Vingårdens hvite vin er laget på druen Assyrtiko og vant platinum i 2018. Rett bak ligger vingården Gaia, også denne en hvit vin laget på samme drue. Også Estate Argyros og Sigalas har vunnet priser. 

Om du er på Santorini og vil besøke en vingård kan du bli med oss på utflukt. Vil du dra selv er det bare å hoppe inn i en taxi, men glem ikke at vingårdene er populære og at besøk ofte må forhåndsbestilles. Et eksempel er Santo Wines, der du kan kombinere vinsmaking med en middag og en makeløs utsikt.

Vin fra Kreta

Kreta ligger vingårdene høyt oppe, de fleste på den nordre siden av øya. Klimaet er svalere, og druene trives bedre der. Det er mer enn 30 vinprodusenter på øya i dag der de dyrker druer som anoskeli, vilana, dafni, mandilaria, plito og kotsifali.

Har du lyst til å besøke en vingård på Kreta er det mange alternativ. Ca. 30 minutter med bil fra Platanias ligger Manousakis Winery. Utenfor Heraklion, som enkelt nås fra Anissaras, ligger Lyrarakis Winery, der kan du ta en hyggelig tur blant vinrankene. Lyrarakis har produsert prisvinnende røde og hvite viner i flere år. Diamantakis Winery og Alexakis Wines er to andre prisbelønte vingårder på Kreta. 

Du kan også velge å bli med oss på utflukt til en ekte, kretisk vingård der vi prøvesmaker anoskeli-viner. 

Vin i Hellas

Rødvin fra Nemea og Náousa

Noen av Hellas beste røde viner kommer fra Nemea på Peloponnes og Náousa, omtrent en time fra Thessaloniki. Náousa var den første regionen i Hellas som fikk en offisiell appelasjonstittel. Vinene fra Náousa lages på den røde druen xynomavro, og de anses å være blant de fineste vinene. Vin som dyrkes her har høyt syreinnhold og er godt egnet for lagring. Den eldste vingården på Nemea, Mitravelas Winery, har vunnet gull for den røde vinen laget på druen Agiorgitiko i konkurransen Decanter Awards 2018. 

Nemea på den andre siden er en av Hellas viktigste rødvinsregioner. Her har de dyrket vin på druen agiorgitiko i flere århundrer, og den passer til lettere så vel som tyngre viner. I området er det rundt 40 vinprodusenter. De beste vinene dyrkes i høyden der temperaturen er lavere, noe som hjelper for å dyrke gode druer for vinproduksjon. En prisbelønt vingård i Nemea er Tselepos, Ktima Driopi.