Gresk kaffe

Greske kaffedrikker

Det er ikke mye som slår en avkjølt god frappé på en varm feriedag i Hellas. Den kremaktige og iskalde drikken serveres i høye glass med sugerør og du drikker den med fordel i en solseng på stranda, til lyden av bølgenes brus. Vil du smake på andre greske kaffevarianter skal du bestille en freddo cappuccino eller en freddo espresso! Forskjellen er at disse to er laget på espresso-kaffe mens en frappé er laget på Nescafé, men de er selvsagt fremdeles like oppfriskende iskalde!

Bestill reise til Hellas >>

Reisetips til Hellas.

 

Frappé – søt, medium eller uten sukker?

Frappé er Hellas avkjølende svar på iskaffe og noe du må prøve når du er i Hellas. Den serveres som regel i et stort glass med sugerør – perfekt å ta med på stranda eller på morgenturen. Du kan selvsagt sette deg på hvilken som helst kafé eller taverna – i Hellas er en frappé aldri langt unna! Navnet frappé sies komme fra det franske ”frappé” som betyr slagen. At frappé, sammen med den sterke brik-kaffen, er Hellas nasjonalkaffe nummer en er ingen overdrivelse, og den har til og med en egen dag! Vil du feire den nasjonale Frappé-dagen er det den 7. oktober som gjelder.

Når du bestiller en frappé kommer du til å få spørsmål om du vil ha den glykós (søt), métrios (medium) eller skétos (det vil si uten sukker), og avhengig av smak får du den altså slik du ønsker den. En ekte frappé lages på pulverkaffe som mikses med iskaldt vann og, om du ønsker, melk. For at den skal være avkjølende og iskald serveres den med isbiter.

Lag din egen frappé

Prøv å lage din egen frappé hjemme! Det beste resultatet får du om du har en spesiell mikser for frappé, men en melkeskummer fungerer også. 

Du trenger

4-6 cl iskaldt vann
1 ts pulverkaffe
Sukker etter smak
Melk etter smak

Slik gjør du

Bland iskaldt vann, pulverkaffe og så mye sukker du ønsker i cirka 15 sekunder, eller til du har et passe tykt og kremaktig skum. Fyll et høyt glass med isbiter og iskaldt vann. Liker du å ha melk i kaffen skal du også mikse frappéen med det. Serveres i et høyt glass med sugerør. Nyt!

 

Freddo espresso & freddo cappuccino 

En annen gresk kaffedrink er freddoen, som du kan få som en espresso eller en cappuccino. Freddo espresso er helt enkelt Hellas avkjølende versjon av den italienske kaffen. Men i stedet for å servere det varmt og i en liten kopp har grekerne gjort drikken på sin egen måte – frisk og god! Forskjellen denne og frappéen er at den er laget på ekte espresso.

Det var midt på 1950-tallet, da de italienske kaffevariantene allerede fantes i Hellas, at den første freddo espressoen så dagens lys. Med sin forkjærlighet for iskald kaffe ble den avkjølende freddo espressoen skapt– som besto av en dobbel espresso som ble blandet med masse isbiter. Når du bestiller en freddo espresso får du, slik som med frappéen, bestemme om du vil ha den søt, medium eller uten sukker.

Av alle greske kaffevarianter er freddo cappuccino den som er aller mest trendy! Drikke kan du bestille på de fleste kaféer og barer og er som frappé og freddo espresso både avkjølende og god.

Freddo cappuccino er lager på samme måte som freddo espresso, forskjellen er helt enkelt at du får den servert med litt melkeskum på toppen, som skaper et ekstra lag. Du må selv røre rundt og blande kaffen med melken og isbitene. Akkurat på samme måte som når du bestiller en frappé og freddo espresso bestemmer du selv vil ha den. 

Freddo espresso

Lag din egen freddo espresso

Vil du lage en avkjølende freddo espresso hjemme trenger du en espressomaskin og en god mikser.

Du trenger

2 espressoer
Isbiter
Sukker etter smak og behag

Slik gjør du

Start dagen med å lage en dobbel espresso. Deretter blander du 3-4 isbiter sammen med den doble espressoen. Tilsett så mye sukker du ønsker. Kjør i mikser i cirka 3-5 sekunder. Fyll et lavt glass, for eksempel et whiskyglass, med isbiter og hell drikken over. Nyt!

Freddo cappuccino

Lag din egen freddo cappuccino

Vil du lage en avkjølende freddo cappuccino hjemme trenger du en espressomaskin og en god mikser.

Du trenger

2 espressoer
Isbiter
Sukker etter smak og behag
Melk med lavt fettinnhold

Slik gjør du

Start dagen med å lage en dobbel espresso. Deretter mikser du 3-4 isbiter, espressoen og så mye sukker du ønsker og kjør mikseren til det blir kremaktig. Ha isbiter i et høyt glass og fyll det opp med espressomiksen. Tilsett litt melkeskum på toppen og server med sugerør.


 

Kaffe laget i brik-kanne

Gresk birk-kaffe

Svart kaffe på gresk vis lages, akkurat som i Tyrkia og flere arabiske land, i en spesiell kaffekanne som heter brik. Selve begeret er oftest laget i messing eller kobber, og er bredere nede enn opp, og har en liten tut og et langt håndtak. For å få kaffen på gresk vis skal du lete etter skikkelig finmalt kaffe, i følge gammel tradisjon ble den malt med en kvernstein. Nå for tiden er det enklere å kjøpe med seg kaffe fra ferien, se etter papagalos når du er i butikken. En annen hyggelig ting er å kjøpe en dekorativ brik på Hellas-ferien slik at du enkelt kan lage den greske, sterke kaffen hjemme!

Du trenger (til 4 små kopper)

Cirka 1,5 ss finmalt kaffe
3 dl vann
Ett par ts sukker

Slik gjør du

Begynn med å varme opp vann og sukker i briken, det skal ikke koke så følg med. Når det er varmt heller du i den finmalte kaffen og rør rundt til det begynner å koke. Så fort kaffen begynner å stige opp tar du den bort det fra platen. Sett den tilbake på platen og gjenta 2 ganger. Så er kaffen klar! Serveres i små kopper.

 

Mer om det greske kjøkkenet.