Hvorfor Parga?

– 6 grunner til å velge Parga

Er du også en Hellas-fan? I så fall anbefaler jeg at du retter blikket mot Parga. Jeg besøkte denne lille perlen nordvest på det greske fastlandet for første gang i juni et år – siden har jeg nesten ikke pratet om annet. Jeg ble forelsket – og bestilte et nytt besøk allerede sommeren etter. Det er uendelig mange grunner til hvorfor du bør reise hit. For å ikke skrive hull i hodet på deg har jeg begrenset meg til seks. Det sier Clara Larsson og her får du hennes beste Parga-tips.  

Parga by Sjarmerende havneliv i Parga.

1. Byen glitrer og spraker 

Parga er en pittoresk liten gresk by med tydelig påvirkning fra flere middelhavsland – siden byen historisk sett har tilhørt både Italia, Tyrkia og Frankrike. En del av de søte husene har den klassisk greske hvit-blå-kombinasjonen, men om du står nede ved havnepromenaden og ser oppover, vil du få oppleve en skikkelig eksplosjon av farger! Grønt, aprikos, sitrongult og lyseblått. 

Parga by ligger som et amfiteater rundt om en herlig havnepromenade der tavernaene og barene ligger som perler på en snor. Litt lenger oppe i byen kan du spise middag med en fantastisk utsikt. I gamlebyen er det massevis av koselige og trange nabolag man kan gå seg i vill i – fylt med restauranter og gjemte skatter. I kveldingen trekker de fleste mot havnepromenaden – selv om Parga ikke er en by for festløver, er det massevis av koselige barer som holder oppe til de små timer. 

PS: det finnes to «hemmelige» klubber der de lokale går, men du får finne veien dit selv. 

2. De imøtekommende innbyggerne 

Etter en dag i Parga tror jeg at jeg fikk flere bekjente enn det jeg har på Södermalm i Stockholm, der jeg bor. Det er en spesiell stemning som rår i den lille byen, og man glemmer raskt den skandinaviske stivheten. Alle jeg møtte på i Parga utstrålte varme, og ingen problemer var noensinne for store – alle hjelper hverandre. Livet kjennes plutselig veldig lett å leve. De fleste hadde en bror eller søster eller kjente noen som kjente noen som kunne fikse i prinsippet hva som helst. 

Lichnos Beach i Parga Lichnos Beach i Parga

3. Det finnes en strand for alle 

I og rundt Parga finnes det massevis av fine strender – i byen ligger Krioneri Beach – perfekt for et morgen- eller kveldsbad, eller en hel dag på stranda for den saks skyld. Herfra kan man ta seg en liten svømmetur over til den lille billedskjønne øya Panagias med sine to små kirker – det rakk jeg dessverre ikke gjøre i år, men er noe av det første jeg skal gjøre når jeg kommer tilbake neste  sommer, etter å ha spist en gresk salat da selvsagt. 

En 15-minutters promenade fra Parga by forbi den venetianske festningen, eller en båtreise til 2 euro – ligger Valtos-stranda som er både bred og lang, omgitt av naturskjønne omgivelser. Stranda er ganske langgrunn og sanden er myk. Tilbringer man en dag her finnes det massevis av herlige steder du kan spise lunsj på – ved hotellet Parga Beach kan du dessuten få svensk kaffe på Mondo coffee fra Johan & Nyström. 

En litt mer utilgjengelig strand er Sarakiniko – for å dra hit må du enten ta en båt fra havnen i Parga eller leie en bil – det er fordi den ligger litt utenfor allfarvei, hvilket på den positive siden vil si at det er færre folk her enn på de andre strendene. Kjører du langs vestkysten og har litt tålmodighet, kan du finne din egen private og tilnærmet uberørte strand. 

3,5 kilometer sør for Parga ligger den populære Lichnos-stranda. Den er nesten ubeskrivelig vakker! Det letteste er å bruke båt eller bil, men det kan også være spennende og dra hit til fots over et staselig fjell dekket av oliventrær. Herfra får du garantert gode strandbilder. 

4. Hotellet har en unik karakter og historie 

Siden jeg jobber hos Apollo, besøkte jeg selvfølgelig så mange av hotellene våre som mulig. Det ene overtraff virkelig det andre. Som innbyggerne i Parga utstrålte hotellene varme og service. Mange av hotellene i Parga er familieeide – hvilket gir dem sin egen unike karakter og historie. Tar du deg tid til å snakke med personalet, så kan du før høre de mest spennende historiene. De forteller åpenhjertig om både hotellenes og Pargas historie. Det at flere av hotellene er familieeide, betyr også at de drives med ekte kjærlighet – hvilket gir et utrolig sjarmerende opphold. Her er det ingen store hotellkompleks – om det ikke passer, må man helt enkelt dra et annet sted. 

5. Høye fjell og krystallklart vann 

Parga ligger i en region som heter Epirus. Uansett om du flyr til Preveza eller Ioannina, vil du på vei til Parga få oppleve den mektige naturen med høye fjell, snirklete veier og dype daler. Sammenlignet med sydlige Hellas er det veldig grønt, og vannet glitrer i turkis prakt. I det kuperte landskapet finner du det ene utsiktspunktet etter det andre, helt til Instagram-kontoen går varm! 

Piso Krioneri Beach. Piso Krioneri Beach.

6. Jo mer du oppdager, desto mer vil du se 

Både i Parga by og i omlandet er det massevis å oppdage. En bratt men kort spasertur fra Pargas strandpromenade ligger Pargas venetianske slott fra 1500-tallet – her nyter du både kaffe og en fantastisk utsikt over byen. Etterpå kan du også lære en hel del historie, som omfatter både albanere, italienere, tyrkere og franskmenn. 

Hvis du er i Parga, synes jeg virkelig at du skal dra på en utflukt eller leie deg en bil. Du må ikke reise spesielt langt for å komme til de historiske miljøene rundt Acheron-elva, som også er kjent som Styx fra den greske mytologien. Det sier at Achilles ble døpt i denne elva av sin mor for å bli udødelig. Da jeg var her, var det helt folketomt. Lyden fra den 9 grader «varme» elven og den overdådige naturen gjorde det til en overjordisk og meditativ opplevelse – jeg kjente meg nesten litt udødelig etterpå. 

En annen utflukt du ikke bør gå glipp av, er den til Zagoria-regionen. Jeg leide bil og dro opp til den bittelille byen Mikro Papigo – en bratt reise på cirka 2,5 timer. Men vel verdt reisetiden! Den lille, sjarmerende byen er velbevart kulturarv som ligger høyt oppe i Pindusfjellene ved siden av en av verdens dypeste raviner. Akkurat som andre kolleger som har vært her tidligere, finner jeg ikke ord som kan beskrive opplevelsen. Magisk holder liksom ikke hel. Jeg overlater opplevelsen til deg. 

I den lille steinbyen spiste vi lunsj på hotellet Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa. All maten var lokalprodusert og ble servert til utsiktenes utsikt – himmelsk.  Zagoria er en region som passer til aktive reisende – selv booket jeg meg for eksempel inn på rafting – gjør det! 

Utover disse naturopplevelsene er det lett å reise fra Parga til andre greske byer og øyer. For eksempel Korfu, Lefkas, Paxos, Antipaxos, Sivota og den pulserende studentbyen Ioannina – det er kun fantasien som setter grenser! Det er heller ikke langt til sørlige Albania og den populære destinasjonen Saranda


Tips & Inspirasjon

Se alle våre hotell i til Parga, se våre reisetips eller ta en titt på mulighetene for oppdagelser i Epirus-området.

Hotell i Parga

Parga er en koselig gresk idyll med mange hyggelige hotell. Mange av dem ligger meget sentralt med kort avstand til strand og byens tavernaer og barer.  

Se oversikt over våre hotell i Parga

Oppdag Epirus-området

Epirus er en stor og kontrastfylt region i det nordvestre Hellas. Et potpurri av pastellfargede hus, frodig natur, sjarmerende fjellandsbyer og vakre strender. 

Les om det spennende Epirus

Reisetips Parga

Parga er en utrolig koselig og sjarmerende liten by med fine strender, romantiske restauranter og et perfekt utgangspunkt for en rekke spennende utflukter. 

Les våre reisetips til Parga