Sykling på Madeira

Madeira er en drømmedestinasjon for den som liker terrengsykling på sti i variert landskap. Vil du sykle på nye stier hver dag, med tekniske trails og utfordringer på alle nivåer, er Madeira det perfekte reisemålet. Her kan du lese mer om fantastisk sykling på Madeira og alt du trenger å vite for den optimale sykkelferien.

Naturlige stier

Madeira er en veldig kupert øy, der den høyeste toppen er cirka 1 800 meter. Det som har gjort Madeira berømt verden over er fremfor alt den vakre naturen med eksotisk vegetasjon, høye fjell, raskt skiftende omgivelser og fantastiske utsikter over Atlanterhavet. Noen stier går hele veien fra toppen ned til havnivå. Her er stiene 90 % helt naturlige, med innslag av konstruerte svinger og hopp.

Mudeira

I sykkelkretser kalles Madeira også for ”Mudeira”, takket være sine fine partier med stier som i regn fargelegger syklistene "vakkert" brune. Den fruktbare jorda gjør underlaget i prinsippet perfekt for sykling med terrengsykkel!

5 grunner til å velge Madeira

 • Magiske stier som er perfekte for XC, Enduro og Downhill
 • Landskap som byr på naturopplevelser utenom det vanlige
 • Flere lokale aktører å bestille turer med
 • Sykling for både nybegynnere og erfarne
 • Behagelig klima året rundt

XC, Enduro og Downhill på Madeira

Enduro på Madeira

Hva betyr XC, Enduro og Downhill?

På Madeira finnes alt fra nybegynnerturer gjennom grønne skogspartier, til Enduro- og Downhill-eventyr med fullface-hjelm og lokalguider i verdensklasse.

Som nybegynner har man kanskje ikke oversikt over hva de ulike typene av terrengsykler innebærer. Du kanskje lurer på hva XC betyr? Og hva Enduro innebærer?

 • XC: står for Cross country og innebærer sykling på enten naturlige veier eller spesiallagde stier. Treningsformen er den vanligste av terrengsykkelformene med hardtail (sykkel med dempere kun på forgaffelen) eller heldempet sykkel (dempere både foran og bak) der du tar deg frem over stokk og stein oppover, flatt eller nedover. Konkurranseformen er, litt forenklet, å kjøre så fort som mulig på en bane.
 • Enduro: her sykler man opp og ned, optimalt på en sti eller en runde, som gjerne går mer nedover en oppover. Dette er også hva vi kaller Single Track-reiser. I konkurranse skjer tidtakingen kun utfor, man må dog oftest komme seg opp for egen maskin, i blant i kombinasjon med heis. Slaglengde: AM 140-160 mm. Man kan si at Enduro er konkurranseformen av All Mountain. Slaglengde rundt 150-160 mm. På våre AM/Enduroreiser på Madeira kjører vi minivan/shuttle opp og sykler ned.
 • Downhill: Ved Downhill-sykling tar man heisen, kjører eller går opp for så å sykle nedover – Downhill helt enkelt! Her sykler man nedover bratte bakker mellom stokker og steiner, med sykler som er spesialtilpasset for akkurat dette med slaglengde: 180-220mm. Downhill kan både være slitsomt og farlig, beskyttelse som kne- og ryggbeskyttelse og fullface-hjelm er viktig.

Det anbefales ikke å kjøre uten lokalguide. 

All Mountain/Enduro-sykkel

Hva trenger jeg til sykkelreisen?

For deg som reiser på en ukes sykkelferie på Madeira anbefaler vi følgende utstyr:

 • Enduro/All Mountain-sykkel. En trail eller Endurosykkel egner seg aller best, dvs. en heldempet sykkel med 140-160 mm slaglengde som er god å kjøre utfor med, men som du også kan klatre med. Downhill-sykkel er ikke anbefalt om du ikke skal sykle Downhill.
 • Klær for alle typer av vær. Det kan være både kaldt og regn på toppene.
 • Knebeskyttelse er sterkt anbefalt.
 • Hjelm. Vi anbefaler sterkt en fullface-hjelm og ryggbeskyttelse hvis du skal kjøre tekniske trails.
 • Liten ryggsekk, f. eks. Camelback.
 • Reserveslange.
 • Ekstra girøre.
 • Noen reserveeiker.
 • Ekstra bremsebelegg.
 • Dekk med kraftigere sidevegger er bra å ha på sykkelen.
Sykkelreise på Madeira

Guider, sykling og service

Vil du bestille en heldag med full service, sykling, transporter og lokalguide er det mange lokale aktører å velge mellom på Madeira. En typisk dag med enduro-sykling starter om morgenen, lunsj inntas på et lokalt spisested og dagen avsluttes med kald drikke i solnedgangen.

Skulle noe gå i stykker på turen er det et antall sykkelbutikker i Funchal.


Anbefalte hotell på Madeira


Tips & Inspirasjon

Se våre inspirerende tips og få mest mulig ut av din ferie på Madeira.

Våre reisetips til Madeira

Vi vet hvordan du tar deg til øyas lengste strand med svart lavasand og hvilken buss du skal hoppe på for å komme deg til den Botaniske hagen. Se alle våre reisetips om magiske Madeira!

Les våre reisetips for Madeira

Hvorfor reise til Madeira?

Fortsatt usikker på om vinterens eller vårens reise skal gå til Madeira? Her svarer vi på de mest vanlige spørsmålene som tydeliggjør hvorfor du skal reise til akkurat Madeira!

Hvorfor reise til Madeira?

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.