God mat på Kreta

Lekker mat på Kreta

Kreta er kjent for sitt gjestfrie folk og den gode maten. Ta en tur opp i fjellene, finn en koselig taverna og bestill mange småretter slik at dere kan smake på så mange som mulig av de deilige rettene. På tradisjonelt vis kommer den ene retten til bordet etter den andre. Veldig hyggelig og en opplevelse i seg selv!

Bestill reise til Kreta >>

Les flere reisetips til Kreta

Gyros Gyros

Olivenolje og urter setter smak

Den greske kaldpressede olivenoljen er verdensberømt for den gode smaken. Oljen brukes til nesten all matlaging men også i stedet for smør på brødet. Den er utsøkt i all sin enkelhet og å dyppe brød i olivenolje og siden smaksette det med salt og pepper. 

Urter og kryddervekster brukes flittig i gresk matlaging. De vanligste er oregano, timian, rosmarin og basilikum. Til te brukes først og fremst malotira – en urt som vokser i tørre fjellområder, og kamomille som skal ha en betennelseshemmende effekt.

Du har kanskje hørt at befolkningen på Kreta er blant de som spiser sunneste i verden? Les om Kreta dietten hvis lurer på hva det egentlig er. 

Gresk fast food

Det greske svaret på pølse- og hamburgerkiosken er Sovladidiko-barene. Her serverer de grillspyd med eller uten pita samt gyro (det vi kaller kebab). Blir du sulten på shoppingrunden eller mens du er på farten kan du for noen få euro sette sammen en helt egen crêpe med de ingredienser du liker best. Vil du ha en søt variant anbefaler vi nutella og jordbær!

Kretiske søtsaker

Søte og gode er de små kretiske paiene, Lichnarakia. Et sprøtt paiskall fylt med mizitraost som er blandet med egg og honning toppet med kanel og sesamfrø. Paiene kan kjøpes på de fleste bakerier og passer perfekt til ettermiddagskaffen. Lokoumades er en annen søt kretisk spesialitet. De friterte melbollene ligner våre berlinerboller og serveres med varm sirup eller iskrem. Kjempegodt!

Meze og ouzo Meze og ouzo

Lokal drikke

Er du interessert i vin så bør du ta turen opp til Peza, der mesteparten av Kretas vin produseres. Her blir du møtt av et vakkert landskap, frodig natur og tradisjonelle vingårder som tar i mot besøkende. I august er det innhøsting og da er det spesielt interessant å være her. Smak deg gjennom sortimentet eller kjøp med deg noe hjem fra gårdsutsalget. Vingårdene har både lokale druer som Kotsifali og mer kjente druer som Merlot. Peza ligger ca. 1,5 mil sør for Heraklion.

En gresk klassiker er iskaffen – frappé. Nå får man den i alle mulige varianter, som for eksempel cappuccino freddo. Prøv også den smaksrike tradisjonelle greske kaffen som brygges i en spesiell kanne og serveres i små kopper. Raki er Kretas nasjonaldrikk og drikkes med fordel etter en god middag for å få fart på fordøyelsen. Den er sterk, men i følge kreterne selv er det andre glasset det beste!

Her er noen av våre absolutt favoritter:

  • saganaki – fritert ost
  • stifado – kjøttgryte med gode krydder
  • tzatziki – yoghurt, agurk og hvitløk
  • dolmadakia – vinblader fylt med ris
  • tirokriketter – friterte ostekroketter

En uventet smaksopplevelse er den enkle forretten dakos (paximadia). Retten består av tørt brød, most tomat og den kretiske mizitraosten. Dakos kan du bestille overalt og er en tradisjonell rett som er uunnværlig på mezebordet.


Tips & Inspirasjon

Se alle våre reisetips til Kreta, Les mer og bestill ferien din til Kreta eller meld deg på og motta vårt nyhetsbrev.

Alle reisetips til Kreta

Her finner du våre beste reisetips om hva du kan oppleve på Kreta og hvor du finner de fineste strendene og koseligste restaurantene.

Se alle reisetips til Kreta

Kreta

  • Den største av de greske øyene
  • Naturopplevelser og fantastiske strender
  • Sommeren varer fra april til november

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.